Γράφαμε στο φύλλο 641 της εφημερίδας μας για την αναβρασμό που ζει το Μαρκόπουλο με την παύση του ιερέα,  Χρήστου Κολιαβασίλη, που ιερουργεί εδώ και 50 χρόνια στο Μαρκόπουλο. Αιτία ένα τροχαίο θανατηφόρο ατύχημα που ενεπλάκη. Ο ιερέας βρέθηκε σε απελπιστική θέση και βαθύτατο πόνο για την τραγική απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, πόνο αβάσταχτο που δεν μπορεί μέχρι σήμερα να ξεπεράσει.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, μετά το ατύχημα απάλλαξε από τα ιερατικά καθήκοντα τον ιερέα Χρ. Κολιαβασίλη επ’ αόριστον, ξεσηκώνοντας έτσι την τοπική κοινωνία να βρεθεί στο πλευρό του ιερέα και να μαζέψει υπογραφές γι’ αυτό. Είχαμε δημοσιεύσει μάλιστα επιστολή του υποψηφίου Δημάρχου Σωτήρη Μεθενίτη, που απηύθυνε στο Μητροπολίτη, παρακαλώντας τον να άρει την απόφαση παύσης του ιερέα.

Φήμες λένε στο Μαρκόπουλο, ότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για την παραίτηση του ιερέα, κι έτσι δόθηκε η αφορμή. Κάποιο ακίνητο στο Πόρτο-Ράφτη που η Μητρόπολη θέλει να αξιοποιήσει διαφορετικά από την επιθυμία και την υπόσχεση του ιερέα.

Την άποψη αυτή μας ισχυροποιεί η επιστολή των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προς τον Μητροπολίτη, όπου του καταθέτουν την παραίτησή τους, και οι τέσσερις σύμβουλοι.

Τί λέει όμως για το θέμα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο; Ας το παρακολουθήσουμε.

 

ΠΡΟΣ

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας

και Λαυρεωτικής, κ. Νικόλαο

 

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

 

Των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγ. Ιωάννου Μαρκοπούλου Μεσογαίας:

1) Μιχαήλ Δρίτσα του Δημητρίου

2) Αναστασίου Γκεμίση του Χαραλάμπους

3) Δημητρίου Γιαννάκη του Χρήστου

4) Γεωργίου Κουμπή του Χρήστου

 

Σεβασμιώτατε!

Με μεγάλη λύπη αλλά και ιερή αγανάκτηση, εκφράζοντας το σύνολο των πιστών Χριστιανών του Μαρκοπούλου και του Πόρτο-Ράφτη, υποβάλλουμε την παραίτηση μας από μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγ. Ιωάννου Μαρκοπούλου, θέση στην οποία θητεύσαμε επί εννέα (9) χρόνια εντίμως και αξιοπρεπώς.

 

Οι λόγοι που οδηγούν σ' αυτήν την απόφαση έχουν να κάνουν με τον ανελέητο και άδικο διωγμό του Πρωτοπρεσβυτέρου ιερέα μας Χρήστου Κολιαβασίλη, ο οποίος επί πενήντα (50) χρόνια στον Ναό του Αγίου Ιωάννου και δέκα έξι (16) χρόνια πρωτοπρεσβύτερος αυτού, επιτέλεσε, κατά γενική ομολογία όλων των κατοίκων του Μαρκοπούλου και του Πόρτο-Ράφτη, με άψογο, έντιμο και άμεμπτο τρόπο, τα ιερατικά και διοικητικά του καθήκοντα.

 

Η παραίτηση μας αυτή είναι μία ελάχιστη φωνή διαμαρτυρίας και συμπαράστασης για την αδικία και την δυσφήμιση που υφίσταται ο ιερέας Χρήστος Κολιαβασίλης, με δήθεν αφορμή την εμπλοκή του σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, το οποίο θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα από εμάς, ακόμα και σε εσάς.

 

Επιδείξατε μεγάλη σπουδή και βιασύνη να καταδικάσετε έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να καταδικαστεί τελεσίδικα από τα ποινικά δικαστήρια. Τον υποχρεώσατε να απέχει από κάθε ιεροπραξία και από τα διοικητικά του καθήκοντα χωρίς να έχει κριθεί από ποινικά δικαστήρια. Η δήθεν δικαιολογία σας είναι ότι ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο.

Η Εκκλησία διδάσκει την αγάπη για τον πλησίον μας. Πού είναι η στοργή σας και το πατρικό ενδιαφέρον σας για τον ιερέα Χρήστο Κολιαβασίλη; Που είναι η ηθική συμπαράσταση σας και η πραγματική αγάπη σας για τον συντετριμμένο και καταβεβλημένο ιερέα μας;

Με την όλη συμπεριφορά σας και τις πρακτικές που ακολουθείτε, αφ' ενός κηλιδώνετε και διαγράφετε ένα έργο πολλών δεκαετιών, αφ' ετέρου δικαιώνετε την γνώμη των πολλών για τον αυταρχισμό των Δεσποτάδων.

 

Κατά την ταπεινή μας γνώμη, άλλοι είναι οι λόγοι της απομάκρυνσης του ιερέα Χρήστου Κολιαβασίλη από τα ιερατικά και διοικητικά καθήκοντα του.

Είναι η καθολική άρνηση του Παππα-χρήστου αλλά και ολοκλήρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μας να παραχωρήσουμε περιουσιακό στοιχείο της Ενορίας του Αγίου Ιωάννου στην Μητρόπολη Μεσογαίας, ήτοι προνομιακό οικόπεδο εκτάσεως έξι (6) στρεμμάτων στο Π. Ράφτη για να το εκμεταλλευτεί η Μητρόπολη, ενώ εμείς επιθυμούσαμε να το δωρίσουμε στον ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ για να γίνει συγκρότημα Σχολείων (Δημοτικό - Γυμνάσιο και Λύκειο).

 

Είναι επίσης οι σφοδρές αντιρρήσεις που εξέφρασε ο Παππα-χρήστος αλλά και εμείς, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για τον χωρισμό των ορίων των δύο ενοριών του Μαρκοπούλου. Η Μητρόπολη με το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» καθόρισε τα όρια των ενοριών μας με αποτέλεσμα να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Ποτέ δεν ρωτήθηκε καν ο Παππα-χρήστος, αλλά ούτε εμείς ως μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

 

Λαμπρά παραδείγματα του κατ' ευφημισμό «δίκαιου χωρισμού» των ορίων των ενοριών μας είναι ότι το μοναδικό νεκροταφείο του Δήμου Μαρκοπούλου ανήκει στην άλλη ενορία (του Αγ. Νικολάου) και ότι περιουσιακό στοιχείο (δωρηθέν με συμβολαιογραφική πράξη) που ανήκει στην ενορία του Αγίου Ιωάννου και συγκεκριμένα η εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας στο Πόρτο - Ράφτη, με το «έτσι θέλω» και για λόγους δήθεν διαχείρισης δόθηκε στην άλλη ενορία.

 

Κατά την ταπεινή μας γνώμη η σπουδή και η εμμονή που δείχνετε στην απομάκρυνση του ιερέα Χρήστου Κολιαβασίλη από τις ιεροπραξίες και τα διοικητικά του καθήκοντα,   δικαιώνουν εκείνους, που θεωρούν ότι υπάρχει σκοπιμότητα στην απόφαση σας αυτή.

 

Με τις πρακτικές σας καταφέρατε να διχάσετε και να σκανδαλίσετε όλους τους πιστούς του Μαρκοπούλου και του Πόρτο-Ράφτη με αποτέλεσμα να τους στρέψετε όλους εναντίον σας και να τους απομακρύνετε από την Εκκλησία.

 

Εμείς παραιτούμεθα από μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγ. Ιωάννου σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαραστεκόμαστε στον Παππα-χρήστο με όλη μας την ψυχή σ' αυτή την οδυνηρή δοκιμασία που περνάει, ελπίζοντας ότι στο τέλος θα αποκατασταθεί πλήρως η τιμή και υπόληψη του, που τόσο βάναυσα έχει πληγεί.

 

Μαρκόπουλο, 19 Ιουλίου 2010

Με τιμή

Μιχαήλ Δρίτσας, Αναστάσιος Γκεμίσης

Δημήτριος Γιαννάκης, Γεώργιος Κουμπής

 

Σημείωση “7ης”: Η υπέρβαση που παλαιότερα έκανε ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος, όταν εγκατέλειψε υψηλή και ακριβοπληρωμένη θέση στη NASA για να αφοσιωθεί στην ιεροσύνη, είναι σαφώς μεγαλύτερη και δυσκολότερη από αυτή που τώρα του ζητείται.  Αλλωστε μόνο χριστιανικά δεν έχει κρίνει στην περίπτωση του παππα-Χρήστου και δεν πρέπει να λησμονεί ότι και οι κρίνοντες κρίνονται.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 159 guests και κανένα μέλος