Είχαμε κάνει ρεπορτάζ πριν δύο εκδόσεις μας αρ. φ. 638 (19/6), για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βουλιαγμένης να κατεδαφίσει το Δημοτικό κτίριο «Νηρηίδες» στο Καβούρι, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 1993. Εκτοτε παραμένει κλειστό και έχει αναλωθεί ο Δήμος σε μία κούρσα δικαστικών αγώνων με τον ανάδοχο, πληρώνοντας εκατομμύρια για δικηγόρους και χάνοντας τεράστια ποσά από έσοδα του Δήμου.

Οσο για τις αυθαίρετες κατασκευές που επικαλείται ότι προσβάλλουν το περιβάλλον είναι στα υπόγεια(!) και στο δώμα. Σε αιτιάσεις δε συμβούλων για άλλα αυθαίρετα που στέκουν όρθια, μας θύμισε τον Σημίτη «όποιος γνωρίζει να πάει στον εισαγγελέα να καταγγείλει»!

 

Επισημαίναμε λοιπόν ότι είναι δημοτική περιουσία, και ο λόγος που επικαλέστηκε ο δήμαρχος είναι τουλάχιστον αστείος, αν ρίξει κανείς μια ματιά στα διάφορα μαγαζιά της Βουλιαγμένης να δει τι γίνεται. Αντιγράφουμε από τα πρακτικά:

Δήμαρχος: «τα πράγματα είναι πολύ απλά, πάρα πολύ απλά. Αυτό το έκτρωμα εκεί πέρα δεν εξυπηρετεί καμία περιβαλλοντική κατάσταση του Δήμου, ούτε όφελος έχει και κάνει πολύ μεγάλη ζημιά για το περιβάλλον. Ένα τεράστιο κτίριο παράνομο μέσα σε ένα εκπληκτικό λιμανάκι γραφικό. Μόνο γι’ αυτό δεν θα ‘πρεπε καν να το συζητάμε, θα έπρεπε να έχει ήδη απομακρυνθεί από εκεί. Πάγια θέση του Δήμου είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων».niriides

 

Είναι χαρακτηριστική η απορία συμβούλων και μάλιστα της πλειοψηφίας, όπως ο Τρόντζος που έχει καταλάβει τελευταία τη θέση του συμβούλου ως αναπληρωματικός: «Το χτίσαμε εμείς για να το γκρεμίσουμε εμείς; Δηλαδή ο Δήμος ξόδεψε για να το χτίσει;»

Οι πολεοδομικές παραβάσεις που επικαλείται ως αιτία ο Δήμαρχος, όπως είπε ο Δ. Γεωργουλόπουλος (αντιγράφουμε από τα πρακτικά), «δεν είναι σε όλο το κτίριο για να γκρεμιστεί. Είναι στους υπόγειους χώρους που βεβαίως μπορούν να επιχωματωθούν» (σ.σ. που δεν προσβάλουν το περιβάλλον). Και παρακάτω: «Δεν νομίζω ότι το κτίριο αυτό βλάπτει εκεί διότι, ποια παραλία; Μα έχουμε μέσα στη θάλασσα και δεν τα ΄χουμε… συγγνώμη, μέσα στην παραλία, είναι κοντά στην παραλία αυτό;»

 

Και ο Ντίνος Καραγεώργος: Εγώ θα συμφωνήσω με τον κ. Γεωργουλόπουλο. Οι παρανομίες που έχουν εντοπιστεί είναι στο δώμα και στα υπόγεια.

… Πριν δυο χρόνια είχαμε αποφασίσει ομόφωνα να το κάνουμε πολιτιστικό κέντρο. Γιατί δεν προχωρήσαμε και ερχόμαστε σήμερα και λέμε να γκρεμιστεί;

 

Ο Δήμαρχος, βέβαια, είναι αποφασισμένος: «θα το κατεδαφίσω θέλετε και δεν θέλετε, τελεία και παύλα».

 

Μετά το δημοσίευμα υπήρξε μια έντονη κινητοποίηση για το θέμα και από Βουλιαγμενιώτες, αλλά και από υποψηφίους Δημάρχους, αφού τα 3Β γίνονται ένα με τον «Καλλικράτη».

 

Ενστάσεις

 

Όπως ήδη μας έχουν ενεχειρίσει, έχουν καταθέσει φορείς και πολίτες ενστάσεις στην Περιφέρεια αιτούμενοι να απορρίψει την απόφαση. Βέβαια ο Περιφερειάρχης εξετάζει το τυπικό και είδομεν.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ.  Διον. Γεωργουλόπουλος αιτείται να μη γίνει αποδεκτή η απόφαση γιατί όπως γράφει στην ένσταση: «το ακίνητο αυτό έχει κατασκευασθεί σε οικοδομική νησίδα με σχετική άδεια οικοδομής, με δαπάνες αναδόχου μισθωτού και με επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας της τότε Κοινότητας.

Σε κάποια χρονική στιγμή, διεπιστώθησαν κάποιες πολεοδομικές παραβάσεις (π.χ. υπόγειες αποθήκες, ύψος πέργκολας).

Οι μικρές αυτές πολεοδομικές παραβάσεις, δύναται να τακτοποιηθούν και το κτήριο που αποτελεί ακίνητη περιουσία του Δήμου να παραμείνει στο Δήμο μας και να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Δήμου (πολιτιστικό κέντρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κλπ.).

 

Η Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης με υπογράφοντα τον Χ. Διονυσόπουλο κατέθεσε επίσης ένσταση τονιζοντας μεταξύ άλλων ότι: «το δημοτικό κτήριο Νηρηίδες λειτούργησε ως εστιατόριο από το έτος 1986 και απέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη στο Δήμο μέχρι και το 1996, οπότε αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του, επί ζημία του Δημου, καθώς το κτίριο παρέμεινε κλειστό και ανεκμετάλλευτο μέχρι σήμερα, ενώ θα μπορούσε να αποδώσει στο Δήμο πολύ περισσότερα έσοδα».

 

Και ο Νίκος Παπαϊωάννου ενεργός πολίτης της Βουλιαγμένης, και μέλος του Συλλόγου Περιβάλλοντος, σημειώνει στην ένστασή του ότι «το εν λόγω κτίριο είναι περιουσία του Δήμου τεράστιας αξίας και στις δύσκολες εποχές που περνάμε δεν εξαφανίζουμε, αλλά αξιοποιούμε την περιουσία αυτή».

Ενσταση, ακόμη, όπως πληροφορηθήκαμε εγκύρως έχει καταθέσει και ο δημοτικός σύμβουλος Βούλας Γιάννης Σκουμπούρης καθώς και πολλοί κάτοικοι υποστηρικτικά έχουν υπογράψει τις παραπάνω ενστάσεις.
Διαβάστε σχετικά στο menu "ειδήσεις - νέα" τι λέει ο Γ. Σκουμπούρης.
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 71 guests και κανένα μέλος