Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η προγραμματισμένη ημερίδα με τίτλο «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» που οργάνωσε ο δημοτικός συνδυασμός «Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη – Πόλεις για να Ζεις» με επικεφαλής τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Η ημερίδα οργανώθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, (5/6).

Παρά τις αντίξοες συνθήκες (τόσο ο μικρός καύσωνας, όσο και οι σειρά τοπικών εκδηλώσεων) και ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οργανωτών, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής κατέκλυσαν την αίθουσα, για να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των καθηγητών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κ. Κωνσταντέλλου, και συμμετείχαν στην ημερίδα.

 

Εκτός όμως από τους ομιλητές, το παρών στην ημερίδα έδωσαν και πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των τριών υπό συνένωση δήμων, των συλλόγων της περιοχής και του τοπικού τύπου.

Συγκεκριμένα, παρευρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Βούλας, Γιώργος Μάντεσης, τονίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία πρέπει να είναι ένα από τα κύρια μελήματα των τοπικών κοινωνιών και των δημοτικών αρχών, καλώντας, επ’ ευκαιρία, τους δημότες να αγκαλιάσουν νέους ανθρώπους στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, όχι κυρίως με την έννοια της ηλικίας, αλλά με την έννοια των νέων ιδεών.

 

Την ημερίδα παρακολούθησαν κάτοικοι και από τους τρείς υπό συνένωση Δήμους, και ιδιαίτερα σημειώνουμε κάποια ονόματα που είναι ενεργείς στα κοινά των Δήμων.

Ο πρώην Δήμαρχος Βάρης, Δημήτρης Αναστασίου, ο πρώην Αντιδήμαρχος Λευτέρης Αργυρουδάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Κυπριώτης, από τη Βουλιαγμένη παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Διον. Γεωργουλόπουλος και Έννυ Φαρμακίδη.

Πολλοί σύλλογοι και εκπρόσωποι φορέων έδωσαν το παρών.

 

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Αντιπροέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μάνου Δρακάκη, ο οποίος ανέλυσε την αναγκαιότητα σχεδιασμού των κτηρίων και εν τέλει των πόλεών μας, με βάση την λιγότερο δυνατή καταστροφή του περιβάλλοντος καθώς εκτίμησε, ότι περιβάλλον και αστική ανάπτυξη σπανίως μπορούν να συνδυαστούν με απόλυτη επιτυχία.

 

konstantelos-1

 

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, υποψήφιος Δήμαρχος του νέου Δήμου, περιέγραψε τις δέκα αρχές που διακηρύχθηκαν το 2002, στη διάσκεψη της Μελβούρνης για τον αειφόρο σχεδιασμό και ανάπτυξη των πόλεων. Στην εισήγησή του περιέγραψε, και έδειξε με ηλεκτρονική παρουσίαση, το μοντέλο που σήμερα επικρατεί στη θεωρία και στη βιβλιογραφία, σχετικά με τη λειτουργία οργανισμών ή επιχειρήσεων, τη λεγόμενη θεωρία της τριπλής προσέγγισης, βάσει της οποίας η αειφόρος ανάπτυξη επιτυγχάνεται, όταν ο οργανισμός λειτουργεί, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη του ισάξια την οικονομία, τον περιβάλλον και κυρίως τον άνθρωπο.

 

Ο επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν/μίου Θεσσαλίας,  Άρης Τσαγκρασούλης, ανέπτυξε το θέμα του βιοκλιματικού σχεδιασμού για εξοικονόμηση ενέργειας, τον τρόπο δηλαδή που πρέπει να κατασκευάζονται τα κτήρια, ώστε να εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τις κλιματικές συνθήκες, προκειμένου να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια για τις ανάγκες ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού μεταξύ άλλων.

Τις σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας στους κοινόχρηστους χώρους και στα κτήρια παρουσίασε ο  Φραγκίσκος Τόπαλης, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Ο Φρ. Τόπαλης εστίασε την παρουσίασή του στο γεγονός ότι το 19% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας καταναλώνεται για ανάγκες φωτισμού.

 

Ο Μαρίνος Ζιχνάλης, μηχανολόγος – μηχανικός, παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Σύγχρονες εφαρμογές στην παραγωγή καθαρής ενέργειας», ενώ η  Αγνή Κούβελα, Αρχιτέκτων – Μηχανικός παρουσίασε στο κοινό εφαρμογές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

 

Ο Σταύρος Τσέτσης, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος τόνισε στην ομιλία του τη σημασία της προστασίας των ελεύθερων χώρων, η οποία κοστίζει και πρέπει να είναι υπόθεση της κεντρικής κυβέρνησης και όχι των αδύναμων, οικονομικά, δήμων.

Η Σπυριδούλα Μαλτέζου, Δρ. Χημικός Μηχανικός, μίλησε για την οικονομία περιβάλλοντος και τα απόβλητα. Παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με την ανακύκλωση, μέσα από την οποία προέκυψε ότι το κοινό στην χώρα μας είναι πρόθυμο να συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον και την ανακύκλωση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί οικονομικά.

 

Τέλος, ο  Φίλιππος Κυρκίτσος, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης παρουσίασε το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω», το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά στη χώρα μας. (έχουμε αναφερθεί σε παλιότερο φύλλο μας).  Το σύστημα αυτό προβλέπει ότι αντί οι δημότες να χρεώνονται δημοτικά τέλη ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου τους, θα χρεώνονται ανάλογα με τα κιλά σκουπιδιών που παράγουν.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 273 guests και κανένα μέλος