Σιγά - Σιγά αποκαλύπτεται το έκτρωμα που πάει να εφαρμοστεί με το σχέδιο “Καλλικράτης”, τώρα που άρχισαν να “ξυπνούν” Δήμαρχοι και πολίτες. Πολίτες που είχαν απαξιώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και περίμεναν “τους βαρβάρους”, κατά τον Καβάφη  για να τους σώσει.

Τώρα που έρχονται οι «βάρβαροι» βλέπουν ότι είναι πολύ πιο σκληροί, πιο αδίστακτοι και χωρίς πρόσωπο!

Ακούγονται γύρω - γύρω απεργίες πείνας (Δήμαρχος Ελληνικού), διαδηλώσεις, κλεισίματα δρόμων για τον “Καλλικράτη”.

Τώρα ένα - ένα τα Δημοτικά Συμβούλια παίρνουν αρνητικές αποφάσεις, αλλά πλέον είναι αργά. Το σχέδιο έχει κατατεθεί και οι κυβερνώντες έχουν δεσμευθεί (στας Ευρώπας και το ΔΝΤ, να το εφαρμόσουν για να εξοικονομήσουν κονδύλια. Ενώ, όπως έχει διαπιστωθεί από οικονομολόγους, για να λειτουργήσει το σχέδιο “Κ” χρειάζονται 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτοί διατυμπανίζουν ότι θα κερδίσουν 8 δις ευρώ!!

Οσο για την Ανατολική Αττική, με το σχέδιο “Κ” θα γίνει και επίσημα η πίσω αυλή της Αθήνας.

 

Οπως διαπίστωσε ο Νομάρχης Λεων. Κουρής στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 17/5, “ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν θα το κάνουν ανενόχλητα πλέον”.

Κι αυτό γιατί με απογραφή του 2001 είμαστε η 3η Νομαρχία της χώρας και θα καταλήξουμε να έχουμε 15 συμβούλους στην Ανατολική και Δυτική Αττική από τους 100!. Θα είμαστε πλέον και με τη βούλα η πίσω αυλή της Αθήνας”.

Δέχθηκε ότι χρειάζεται μία ριζική τομή, κάτι που το είχαν συμφωνήσει από παλιά στα συνέδριά τους, αλλά μια αυτοδιοίκηση είτε Α είτε Β βαθμού, δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν έχει μία διοικητική αυτοτέλεια.

― Αφαιρείται η αρμοδιότητα της διαχείρισης απορριμμάτων από τους Δήμους της Αττικής μόνον. Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει στους ΟΤΑ.

― Οι αρμοδιότητες του Β’ βαθμού συρρικνώνονται

― Στον Α’ βαθμό περνούν αρκετές αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχους πόρους.

― Η υποτιθέμενη ενίσχυση της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αττικής παραμένει κενή περιεχομένου αφού ούτε ένας από τους οργανισμούς που ασχολούνται με τον χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, την σχολική στέγη, τον σχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη (ΟΡΣΑ, ΟΣΚ, ΟΑΣΑ κλπ) δεν περνά στην ευθύνη της αυτοδιοίκησης.

Η ναυαρχίδα του σχεδιασμού (Περιφέρεια), όπως είπε ο αντινομάρχης Χαρ. Δαμάσκος, περιγράφεται ως ένα όργανο δυσκίνητο (101 άτομα) και θα αποτελείται από υποεπιτροπές που θα συνεδριάζουν 2 φορές  το χρόνο. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο “Κ” δεν μπορεί να λειτουργήσει τουλάχιστον για 2-3 χρόνια.

Θέλει περίπου 100 αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα για να λειτουργήσει. Είναι ξεκάθαρο ότι ενώ είμαστε τόσο ανέτοιμοι για να να το ξεκινήσουμε βιαζόμαστε τόσο πολύ να το ξεκινήσουμε.

Και τελικά θα το πληρώσει ο πολίτης που θα γυρίζει από τον Αννα στον Καϊάφα για να βρεί αρμόδιο, κατέληξε ο Χ. Δαμάσκος.

 

“Πάμε για μικρές Βουλές με μικρούς βουλευτές”, επεσήμανε ο Αντ. Γάκης και τόνισε ότι “ο άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά και να προσφέρει θα πρέπει να βρει κάποιον να τον πατρονάρει”.

 

Το Καπανδρίτι διαφωνεί

 

Η Πρόεδρος του Καπανδριτίου που παρίστατο στη συνεδρίαση του ζήτησε τη στήριξη του Ν.Σ. στο αίτημά τους να μην ενοποιηθούν δώδεκα Δήμοι και Κοινότητες μαζί (όλη η Δυτική Αττική), αλλά να συνενωθούν με τους πέντε ΟΤΑ - Κάλαμος, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Βαρνάβα και Αφίδνες, που έχουν κοινά στοιχεία. Κατέθεσε δε ψήφισμα όλων των Δημ. συμβουλίων.

 

Yπερψηφίστηκε επί της αρχής

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης (19 Μαΐου), με θέμα το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», έβγαλε αρνητική απάντηση. Είπε άλλο ένα όχι, αλλά ήδη το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης, ενώ αντιρρήσεις πρόβαλαν για το χωροταξικό και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ )Π. Ασπραδάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γ. Κουτσάκος κ.α.)

Από το 2014 θα τεθεί σε ισχύ το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000 κατοίκων, που προβλέπεται στον «Καλλικράτη», σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, στη Βουλή.

Η συζήτηση του σχεδίου αναμένεται πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να έχει ψηφισθεί στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας.

Ο Υπουργός Γ. Ραγκούσης, δήλωσε ότι θα δεχθεί κάποιες αλλαγές στο χωροταξικό.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και εν όψει της έναρξης των εργασιών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την επεξεργασία του νομοσχεδίου "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ", το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε να ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση να συνεχίσει τον διάλογο με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ προκειμένου να εξεταστούν οι τεκμηριωμένες τροποποιήσεις που έχουν ζητήσει σε μία σειρά θεμάτων που είναι κορυφαία για την αυτοδιοίκηση.

 

Διάβασε και το "Αποδοκιμάζει και η Βούλατη συνένωσή της με Βάρη-Βουλιαγμένη «βλέπει» θετικά επί της αρχής τον «Καλλικράτη» το Δ.Σ."

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 504 επισκέπτες και κανένα μέλος