Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τις ζώνες Υμηττού

Διαδημοτική Διαβούλευση των Δήμων Βάρης-Κορωπίου-Παιανίας-

Γλυκών Νερών

 

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει οι ζώνες Υμηττού που αφήνουν έξω ζωτικά κομμάτια των πόλεων Βάρης, Κορωπίου και Παιανίας κυρίως. Ετσι τέσσερις Δήμοι (Βάρη, Κορωπί, Παιανία, Γλυκά Νερά) πραγματοποίησαν κοινή εκδήλωση παρουσίασης των προβλημάτων που προκύπτουν από τη Β’ ζώνη, αφού αφήνει ολόκληρους οικισμούς στη ζώνη πρασίνου, χωρίς δικαίωμα οργανωμένης συνοικιας.

Με την εφαρμογή των ζωνών όπως προτείνονται,  Χέρωμα, Κίτσι, Σκάρπιζα, Προσήλιο δεν θα μπορέσουν να νομιμοποιηθούν και να λειτουργήσουν άρτια ως οικισμοί πόλεων, αν δεν αποκατασταθεί αυτή η “κόκκινη” γραμμή.

Στο πάνελ παρευρίσκοντο: ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βάρης Θωμάς Δεληγιάννης, ο πρόεδρος Παιανίας Κ. Μπουλμέτης και ο Δήμαρχος Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κορωπίου Αντώνης Ντούνης ο οποίος εισηγήθηκε και το θέμα, ο δήμαρχος Κορωπίου Θεόδ. Αθανασόπουλος και τέλος ο δήμαρχος Γλυκών Νερών Γ. Σιώκος.

Ολοι μίλησαν για την αδικία χωρίς επί της ουσίας να γίνεται για την προστασία του Υμηττού, αφού άλλα σημεία που δεν είναι χτισμένα και είναι ορεινά μένουν εκτός ...πρασίνου.

Ενα πανοραμικό φωτογραφικό με σχηματισμένες τις ζώνες, που ετοίμασε ο Δήμος Κορωπίου με τις υπηρεσίες του και ήταν αναρτημένο, προσέφερε μεγάλη βοήθεια στο να καταλάβει κανείς πού βρίσκονται οι ζώνες.

Η αίθουσα κατάμεστη και πάρα πολλοί όρθιοι. Οι περισσότεροι παριστάμενοι Κορωπιώτες, από τους οικισμούς κυρίως.

Δεν είναι όμως οι χτισμένες συνοικίες που χαράζονται στη β’ ζώνη, αλλά και πολλές χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Κορωπίου.

Μίλησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ και στη συνέχεια οι βουλευτές, Γ. Βλάχος, Β. Οικονόμου, Νίκος Καντερές, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Θ. Γρίβας και Θ. Αυγερινός, εκπρόσωποι οργανώσεων και τέλος οι πολίτες.

Ό Δήμαρχος Παιανίας Δ. Δάβαρης μίλησε για “μόρφωμα”. “Ζητάμε κάτι πολύ δίκαιο και λογικό και μας παρουσιάζουν ένα πάρα πολύ άδικο και πάρα πολύ παράλογο”, τόνισε και συνέχισε:

Οταν σου λέει ότι εκεί έχεις δόμηση μηδέν, κινδυνεύεις να γεμίσει αυθαίρετα και δεν σε αφήνει να οργανώσεις την πόλη σου. Οταν του λές να έρθουν να δουν το τοπίο, αρνούνται. Γιατί;

...Εκεί καλώς - κακώς έχουν χτιστεί κάποια σπίτια. Θα μείνουν όλη τους τη ζωή γκέτο; Η απάντηση που δίνουν είναι οτι θα κατεδαφιστούν όλα.

Να καθοριστούν οι δασικοί χάρτες και να μας αφήνουν να τους διαχειριστούμε εμείς.

― Την παλιά χωματερή θέλουμε να κάνουμε πάρκο με φωτοβολταϊκά για ενέργεια, αλλά δεν μπορούμε να συννενοηθούμε.

― Το Νταμάρι που θέλουμε να κάνουμε θέατρο δεν μας αφήνουν.

Με τους βουλευτές της περιοχής πήγαμε  σ’ όλα τα Υπουργεία· αρνούνται.

 

Ο Δήμος Γλυκών Νερών, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Γ. Σιώκος, δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα με τις ζώνες, αλλά μετά τη συνένωση, ιδιαίτερα, το πρόβλημα που έχει η Παιανία, έχουν και τα Γλυκά Νερά.

“Κάποιοι στο γραφείο τους σχεδίασαν το μέλλον της Περιφέρειας Αττικής”, επεσήμανε και συνέχισε:

Κανείς εδώ μέσα δεν λέει ότι δεν θέλει το δάσος, αλλά όχι να χαρακτηριστούν δασικές, εκτάσεις που κατοικούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι καταπατημένες εκτάσεις όπως λέγονται ψευδώς. Είναι εκτάσεις από τους παπούδες μας, που εκαλλιεργούντο και κατοικήθηκαν.

Ω γέγονε, γέγονε· φτιάχνουμε ένα σύνορο συγκεκριμένο και από εδώ και πάνω τέρμα», κατέληξε.

 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βάρης Θωμάς Δεληγιάννης αναρωτήθηκε αν υπήρξε κάποια επιστημονική μελέτη που να βεβαιώνει ότι χρειαζόταν τροποποιήσεις το σχέδιο του Υμηττού. Επεσήμανε δε ότι το πρόβλημα άρχισε όταν πολιτικό πρόσωπο έχτισε στη Β’ ζώνη Υμηττού.

Πριν 30 χρόνια κάποιοι άλλο χέρι τράβηξε μια γραμμή Β’ ζώνη και άφησε απέξω 300 σπίτια, το Χέρωμα με μικρές κατοικίες, με ανθρώπους του μόχθου, νόμιμους που έχουν πληρώσει από το 1980 και μένουν εκτός σχεδίου.

Το Χέρωμα αποτελείται από παλιά κληροτεμάχια που διανεμήθηκαν από το ΥΠ. Γεωργίας το 1929 (3005/ΦΕΚ τεύχος 2ο 108/30.8.33).

Με τον 1003/22.10.86 γίνεται ενιαία πολεοδομική ενότητα. Και σήμερα βρίσκονται στην πράσινη ζώνη.

Απαγορεύει δε στο Δήμο, όπως είπε ο Πρόεδρος, να αποκαταστήσουν το παλιό Λατομείο για να γίνει υπαίθριο δημοτικό θέατρο.

 

Πολιτικό το θέμα

 

«Πολιτικό και όχι γεωγραφικό θέμα. Δημιουργήθηκε ένα θέμα με τον Μαγγίνα που έχτισε. 50.000 στρέμματα έχουν εγκριθεί για 30 Πολιτιστικά κέντρα. Γι’ αυτό τόση πρεμούρα. Πολιτικά είναι τα πράγματα σ’ αυτή τη χώρα», ήταν τα λόγια του Δημάρχου Κρωπίας Θ. Αθανασόπουλου, που χρησιμοποίησε, καυστική γλώσσα, για το τι συμβαίνει στον Υμηττό με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Εξήρε το έργο που επιτελεί ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κορωπίου, λέγοντας ότι:

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος συμβάλλει αποφασιστικά στη δασοπυροπροστασία συγκροτώντας κάθε χρόνο ομάδα εθελοντικής δασοπυρόσβεσης με 24ωρη παρουσία στον Υμηττό, στον εμπλουτισμό της πανίδας και της χλωρίδας με ορθολογικές απελευθερώσεις θηραμάτων βελτιώνοντας τους βιότοπους, την πανίδα και την πτηνοπανίδα, σπέρνοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα στρέμματα γης,  με παροχή νερού και μεγάλο αριθμό ποτιστρών όχι μόνο στα θηρεύσιμα είδη, αλλά και στα προστατευόμενα που διαβιούν στον Υμηττό. Ακόμη είναι το άγρυπνο μάτι στην αποτροπή των καταπατήσεων των δασικών εκτάσεων και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Η εξορία των κυνηγών από τον Υμηττό, δίνει το πράσινο φως στους επίδοξους καταπατητές ή παράνομους να δραστηριοποιηθούν ανενόχλητοι.

 

Άμεσες Ενέργειες

 

Τέλος συμφώνησαν με ψήφισμα τα παρακάτω:

―  Επιστολή και συνάντηση με Πρωθυπουργό, βουλευτές Αττικής και την  Υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη πριν την λήξη της διαβούλευσης.

―  Κοινή Συνέντευξη Τύπου των Δημάρχων Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας, Γλυκών Νερών και του ΣΠΑΥ.

― Διοργάνωση επιτόπιων επισκέψεων  της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και των μελών της ΕΕ του ΟΡΣΑ στο Υμηττό και στις ζώνες προστασίας  Α και Β με τη συνοδεία  μέσων μαζικής ενημέρωσης

―  Συγκέντρωση στην έδρα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας την ημέρα της τελικής συνεδρίασής της

―  Σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, νομικές ενέργειες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δυναμικές μορφές αγώνα.

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 410 επισκέπτες και κανένα μέλος