Πουθενά στην Ε.Ε. δεν υπάρχει το σχέδιο που ετοιμάζεται

 

Συνεδρίαση πραγματοποίησε ο Δήμος Παλλήνης (12/5), με κύριο θέμα το σχέδιο Καλλικράτης και το χωροταξικό, όπως διαμορφώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, που συνενώνει την Παλλήνη με Γέρακα και Ανθούσα με έδρα το Γέρακα.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι τρεις ΟΤΑ που συνενώνονται έχουν κοινά στοιχεία και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, όσον αφορά την ομοιομορφία του γεωφυσικού και ανθρώπινου τοπίου.

Εκεί που διαφάνηκε μία αντίδραση, όσον αφορά τους συμβούλους και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Δ.Σ. Γιάννη Σαμέλη, είναι η έδρα που την ορίζουν στο Γέρακα. Αποψή τους είναι ότι η έδρα πρέπει να είναι η Παλλήνη, η οποία λόγω του ότι είναι πρωτεύουσα της Ανατ. Αττικής έχει αναπτύξει από χρόνια μία  διοικητική υποδομή.

 

Ο Δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάς, έκανε μία ενημερωτική εισήγηση προς το σώμα τονίζοντας ότι και οι τρεις Δήμοι που συνενώνονται είναι οργανωμένοι και πλήρεις. Τους συνδέουν πολλά κοινά και έχουν αναπτύξει δράσεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αναφερόμενος στο σχέδιο «Καλλικράτης», τόνισε ότι δεν υλοποιήθηκαν αυτά που ζητούσε η ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ με τα συνέδριά τους από την εποχή που ήταν Υπουργός Εσωτερικών ο  Πρ. Παυλόπουλος, τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή προς τους ΟΤΑ.

«Εκείνο που διεκδικούσαμε από τον Πρ. Παυλόπουλο ήταν 4,2 δις €. Σήμερα ενώνονται οι Δήμοι και αντί να παίρνουν οι ΟΤΑ τα 4,2 δις θα κερδίσει η κρατική μηχανή και 8 δις!!», επεσήμανε ο Δήμαρχος. Τόνισε δε ότι «όλοι είμαστε σε κόμματα ενταγμένοι, αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε αυτοδιοικητικοί και προέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οσο για το όνομα του νέου ΟΤΑ που προκύπτει ο Δήμαρχος, θα ήθελε να παραμείνει Δήμος Παλλήνης, άλλως να ονομαστεί «Αμιναίος ο Παλληνεύς» προς τιμήν του Παλληνιώτη Αμιναίου, που ήταν ο πρώτος που εμβόλισε πλοίο στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

 

«Θα μειώσει το σύνολο των χρηματοροών στους ΟΤΑ»

Ο Θ. Γκοτσόπουλος έκανε μία περιγραφή του τι είναι Δήμος και τι Δήμοι υπάρχουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως περιγράφονται στο βιβλίο «Λευκή Βίβλος» που έχει εκδόσει η Ε.Ε. και αναφέρεται στους Δήμους των 27 χωρών της, όπου οι Δήμοι κατά μέσο όρο έχουν 5.500 κατοίκους!!!

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά τα νούμερα για την φτώχεια της Ελλάδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την απαξίωσή της. Στην Ε.Ε.ισχύει:

Το 16% του ακαθάριστου προϊόντος στην Τ.Α. όταν στην Ελλάδα είναι το 2,7%

Το 1/3 των δημοσίων επενδύσεων στους ΟΤΑ

Τα 2/3 των δημοσίων δαπανών επίσης

Είναι τραγικά τα νούμερα για την Ελλάδα επεσήμανε ο Θ. Γκοτσόπουλος και τόνισε ότι και το σχέδιο «Καποδίστριας» και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απέτυχαν, παρά το ότι ήταν σωστές σαν ιδέες, αλλά δεν υποστηρίχθηκαν. Και τώρα πάμε στην τρίτη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». ο οποίος θα έπρεπε να διαμορφώνεται σε τρεις βαθμίδες:

― Κεντρικό κράτος

― Περιφέρειες αιρετές

― Δήμοι

Τον Επιτελικό ρόλο να παίζει το κράτος και τα άλλα δύο να αποκτήσουν αρμοδιότητες και χρήματα. Με βάση αυτές τις διεκδικήσεις το κατατεθειμένο σχέδιο «Κ» είναι αρνητικό γιατί διαμορφώνεται σε 4 Διοικήσεις ως εξής:

― Κεντρικό κράτος

― Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κράτους

― Περιφέρεια αιρετή

― Δήμοι

Το πρώτο είναι το κράτος. Το 2ο θα είναι ένας διορισμένος από το κράτος που θα καθορίζει όλα τα αναπτυξιακά έργα. Η δε μεγάλη αποτυχία είναι στην αιρετή περιφέρεια, η οποία θα έχει μοναδικό μέλημα να καταγράφει τα προβλήματα των ΟΤΑ και να τα μεταφέρει. Τίποτα άλλο.

Αντίθετα στην Ε.Ε. η Περιφέρεια έχει όλες τις αρμοδιότητες: Συγκοινωνίες, ΕΥΔΑΠ, Οργανισμό Αθήνας.

 

Τέλος ο Θ. Γκοτσόπουλος επεσήμανε ότι  είναι σαφές ότι θα απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι και αυτές οι θέσεις θα παραμείνουν κενές. Μπορεί να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στους Δήμους.

 

Το μεγάλο δεν είναι και ισχυρό

Ο Αν. Μπουντουβάς, θεωρεί ότι μ’ αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους ΟΤΑ δεν είμαστε ικανοποιημένοι και δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα, αλλά ούτε και μπορούν να λυθούν. Κρίνει δε ότι «με μεγαλύτερους και ισχυρότερους Δήμους μπορούν να λυθούν τα προβλήματα».

 

Ποτέ δεν το ζητήσαμε εμείς

Ο Γ. Σμέρος, ο οποίος είναι άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, αφού έχει διατελέσει επί σειρά ετών Δήμαρχος Παλλήνης, είναι ο μόνος που είχε ζητήσει από τον Ιανουάριο να γίνει μία συζήτηση για το σχέδιο «Καλλικράτης» στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μη βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων, πράγμα που δεν έγινε. Εδωσε τον ορισμό της Αυτοδιοίκησης, η οποία ξεκινάει μέσα από το Σύνταγμα.

Εκανε επίθεση στον Θ. Γκοτσόπουλο, για τα όσα λέει σήμερα. Τόνισε ότι η ΚΕΔΚΕ απέτυχε οικτρά, αφού αυτή έκανε το σχέδιο «Κ».

«Μιλάμε για την Ε.Ε. στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν, αλλά εκεί κάνουν προϋπολογισμο δύο φορές το χρόνο. Στην Ευρώπη, εισπράττει η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποδίδει στο κράτος. Το ζητήσαμε αυτό ποτέ εμείς; Αυτή είναι η διαφορά.

Μετά τον «Κ» θα έχουμε την πολιτική μεταρρύθμιση. Μονοεδρικές κλπ. Αμφιβάλει κανείς ότι κάθε πολιτικός κοιτάει την πάρτι του; Κατέληξε».

 

Ο πρόεδρος Γ. Σαμέλης, ως νομικός, επεσήμανε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ χωρίς πόρους είναι παράνομη και τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος υπεξαιρέτης είναι το ίδιο το κράτος. Ετσι κάθε Δήμαρχος αναγκάζεται να προβαίνει σε αλχημείες για να τα καταφέρει”.

Πιστεύει ότι είναι αποτυχημένη μεταρρύθμιση αφού:

― Δεν υπάρχει κανένας χρόνος προσαρμογής.

― Μεταφέρονται πολεοδομικές αρμοδιότητες από Νομαρχίες στους Δήμους χωρίς υποδομή.

― Η ενιαία Περιφέρεια (Β’ βαθμός) θα οδηγήσει σε μία υποβάθμιση Υποπεριφέρειας 9-10 συμβούλων σε ένα συμβούλιο 100 ατόμων!

«Η επιλογή του Δήμου Γέρακα ως Δήμο Παλλήνης έγινε με μικροπολιτικά κριτήρια. Δώρο και πολιτική προίκα του κ. Ραγκούση στον Δήμαρχο Θ. Ζούτσο», κατέληξε.

Η Πόπη Ζινέλη συμφωνεί εν πολλοίς στις επιφυλάξεις των προλαλησάντων, επισημαίνει ότι η Περιφέρεια δεν ανταποκρίνεται στο σχεδιασμό τους, αλλά  «αυτό είναι ένα σχέδιο νόμου που καλούμαστε να υλοποιήσουμε», συμπέρανε.

Και η Μαρία Λεβαντή πιστεύει ότι οι μικροί Δήμοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολλές αρμοδιότητες που θα πάρουν. «Οσον αφορά όμως στην αποκέντρωση της Αυτοδιοίκησης, το σχέδιο είναι ένα βήμα μπροστά», τόνισε και επεσήμανε ότι λείπει η απλή αναλογική.

Μετά την ομιλία των συμβούλων, ο λόγος δόθηκε στους δημότες.

«Θα φτάσουμε σε λίγο χρόνια να μιλάμε για την υγεία και την παιδεία όπως μιλάμε για τα ξενοδοχεία. Σε πόσων αστέρων πας; Σχολεία και υγεία πολλών ταχυτήτων. Πλούσιος Δήμος καλό σχολείο», ήταν τα λόγια του Βλασόπουλου από τα έδρανα των παρατηρητών.

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 190 guests και κανένα μέλος