Παρενθετικά αναφέρω την εγκληματική ενέργεια που είχε σαν τραγική συνέπεια το θάνατο τριών ανθρώπων και ενός εμβρύου. Το αναφέρω παρενθετικά γιατί δεν θέλω να εισφέρω στην προβοκατόρικη εγκληματική πράξη που πέτυχε, εν μέρει, το σκοπό της: τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ένταση και τον όγκο της λαϊκής αντίδρασης στα έκτακτα μέτρα και στον ενδοτισμό της Κυβέρνησης να τεθούμε υπό κηδεμονία. Το πέτυχαν με τη συνδρομή κυρίως των ηλεκτρονικών μέσων επηρεασμού της κοινής γνώμης. Σ’ ένα megaλο μάλιστα κανάλι το έδαφος ήταν ιδιαίτερα εύφορο, ώστε να υποβαθμιστεί η σημασία και τα μηνύματα της μεγαλειοδέστερης από τη μεταπολίτευση διαδήλωσης.

Παρενθετικά αναφέρω την εγκληματική ενέργεια που είχε σαν τραγική συνέπεια το θάνατο τριών ανθρώπων και ενός εμβρύου. Το αναφέρω παρενθετικά γιατί δεν θέλω να εισφέρω στην προβοκατόρικη εγκληματική πράξη που πέτυχε, εν μέρει, το σκοπό της: τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ένταση και τον όγκο της λαϊκής αντίδρασης στα έκτακτα μέτρα και στον ενδοτισμό της Κυβέρνησης να τεθούμε υπό κηδεμονία. Το πέτυχαν με τη συνδρομή κυρίως των ηλεκτρονικών μέσων επηρεασμού της κοινής γνώμης. Σ’ ένα megaλο μάλιστα κανάλι το έδαφος ήταν ιδιαίτερα εύφορο, ώστε να υποβαθμιστεί η σημασία και τα μηνύματα της μεγαλειοδέστερης από τη μεταπολίτευση διαδήλωσης.

Κλείνω την παρένθεση και επανέρχομαι στη Βουλή. Δεν θα κρίνω στο παρόν τις θέσεις των κομμάτων και την ψήφο που έδωσαν οι βουλευτές, ώστε να καθίστανται υπεύθυνοι απέναντι στον τόπο, το Λαό και την ιστορία.

 

Μπράβο στον Οικονόμου, στο Δημαρά και στη Σακοράφα

Θα μείνω στο «παρών» του Βασίλη Οικονόμου, του Γιάννη Δημαρά και στο «παρούσα» της Σοφίας Σακοράφα.

Η άρνηση υπερψήφισης της κυβερνητικής καθ’ υπαγόρευσιν – όπως ομολόγησε ο Πρωθυπουργός – πρότασης κηδεμονίας της χώρας, επέφερε την άμεση διαγραφή τους από την Κοινοβουλευτική ομάδα (Κ.Ο.) του ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου μάλιστα, τους κάλεσε να παραιτηθούν και από το βουλευτικό τους αξίωμα!

Ο ένας εξ’ αυτών είναι βουλευτής της Περιφέρειάς μας. Ο Βασίλης Οικονόμου. Του οφείλουμε δημόσιο έπαινο, γιατί τίμησε το αξίωμα του βουλευτή, κατά τις επιταγές του Συντάγματος.

Εύγε, Βασίλη!

Το Σύνταγμα της Ελλάδας, που ακόμα ισχύει, λέει στο άρθρο 60 παρ.1: «Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση».

Στην δε δεύτερη παράγραφο λέει ρητά: «Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα του βουλευτή…».

Συμπληρώνει, μάλιστα, το Σύνταγμα στο άρθρο 61 παρ.1: «Ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο, για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών του καθηκόντων».

Κατά ποία έννοια λοιπόν και λογική ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως αρχηγός, επιδιώκοντας να επιδείξει πυγμή και να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους βουλευτές του, κατεδίωξε και εξεδίωξε από την Κ.Ο. τους βουλευτές, που άσκησαν το Συνταγματικό τους δικαίωμα;

Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και άλλοι βουλευτές προφανώς διαφωνούσαν, αλλά πειθαναγκάστηκαν, προβλέποντας ως πιθανή μια τέτοια εκδοχή, να υπερψηφίσουν τα μέτρα, που υπό άλλες συνθήκες θα καταψήφιζαν.

Παραβιάστηκε όμως έτσι, η ουσία του Συντάγματος και η βασική αρχή της δημοκρατίας περί ελευθέρας βουλήσεως. Δεδομένου μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επικαλέστηκε επανειλημμένα το σεβασμό το Σύνταγμα. Αυτή τη δημοκρατία θέλουν; Αυτό το πολίτευμα; Την αρχή του ενός ανδρός, έστω εναλλασσόμενου; Αυτά τα «δημοκρατικά» κόμματα, τα αρχηγικά; Γι’ αυτό και επιλέγουν και προωθούν πρόσωπα ήσσονος αξίας ή και ανάξια και ιδιοτελή, με μόνο εφόδιο την τυφλή υπακοή στον «αρχηγό». Ατομα χωρίς προσωπικότητα, ανάξια του αξιώματος του εκπροσώπου του Λαού.

Τόσο ανάξια, ώστε αδυνατούν να διαβλέψουν ότι το σύστημα καταρρέει μαζί με την οικονομία, με καθαρή δική τους ευθύνη. Αυτοί στήριξαν και στηρίζουν, για ίδιον όφελος, κυβερνήσεις και πολιτικές που μας οδήγησαν «στο χείλος του γκρεμού». Με την ψήφο τους ψηφίστηκαν και ψηφίζονται νόμοι που ευνοούν τη δυσκαμψία του δημοσίου και οδηγούν στη συναλλαγή των υπηκόων με τους σφραγιδοκράτορες του δημοσίου. Αυτοί ψήφισαν και ψηφίζουν νόμους χαριστικούς με φωτογραφικές διατάξεις. Αυτοί ψήφισαν «στρατευμένοι» στο κόμμα, και επικύρωσαν τις συνθήκες που καθιστούν τη χώρα δέσμια των «αγορών», των πολυεθνικών και του μεγάλου γενικά κεφαλαίου. Αυτοί, η ήσσονος αξίας πολιτική ηγεσία ανέπτυξε, υπέθαλψε ή ανέχθηκε τη διαπλοκή, τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα, για ίδιον όφελος, έμμεσο ή άμεσο. Αυτοί ανέχθηκαν να μετατραπούν σε «λόχο».

Το ειρηνικό ξεσήκωμα του Λαού είναι το προανάκρουσμα. Οι πενιχρές, αλλά άξιες διαφοροποιήσεις ευσυνείδητων εκπροσώπων είναι η αρχή, αλλά και το αποτέλεσμα της λαϊκής αγανάκτησης, που οι βουλευτές εισπράττουν αμεσότερα, απ’ ότι οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός.

Το πολιτικό σύστημα, αλλάζει. Τα πρόσωπα θ’ ανανεωθούν. Αντιληφθείτε το!

Κανείς δεν κέρδισε ποτέ, βάζοντάς τα με το Λαό!

 

Και η Μπακογιάννη διαγράφηκε

Αναφέρθηκα στους τρεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτοί σηματοδοτούν την προσεκτική και ήπια αντίδραση ευαίσθητων δεκτών της λαϊκής αγανάκτησης.

Η «απειθαρχία» της Ντόρας Μπακογιάννη στον αντίποδα, που συμφώνησε με τα «μέτρα» και τα υπερψήφισε, αγνοώντας τον «αρχηγό» της Ν.Δ., είναι άλλη περίπτωση. Επιδιώκει να δημιουργήσει δικό της «βιλαέτι». Δεν παύει βέβαια μ’ αυτό να ισχύει το Συνταγματικό της δικαίωμα, της κατά συνείδηση ψήφου. Επ’ αυτού και ο Σαμαράς διέπραξε το ίδιο, περίπου, λάθος.

Νόμισε ότι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία ν’ απαλλαγεί από τη Ντόρα, που ευθύς εξ’ αρχής δεν έδειξε διάθεση να συνεργαστεί, αποδεχόμενη την ήττα της. Οφείλουμε όμως ν’αναγνωρίσουμε ότι ο Πρόεδρος, ή «αρχηγός» αν προτιμάτε, της Ν.Δ. είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, κακώς βεβαίως.

Πράγμα που δεν είχε προνοήσει να κάνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ίσως δεδομένη την υπακοή!

Εν κατακλείδι συμπεραίνουμε, μιας και «ουδέν κακόν αμιγές καλού», ότι θα ‘χουμε πολιτικές εξελίξεις. Με τα ίδια πρόσωπα όμως, εκτός ολίγων εξαιρέσεων, δεν τρέφω πολλές ελπίδες ριζικών αλλαγών. Πρέπει ν’ αναδειχθούν μέσα από το λαϊκό κίνημα νέες ηγεσίες, άξιες και αντάξιες των περιστάσεων.

Ευελπιστώ στην αναγκαία αφύπνιση του Λαού.

 

Μια τελευταία παρατήρηση: Μη διερωτηθείτε τι μπορούσαμε να κάνουμε υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Σε 10 ημέρες πρέπει να καταβάλλουμε 10 δις ευρώ». «Τον Ιούνιο δεν θα πληρωθούν οι συντάξεις». «Η χώρα θα χρεοκοπήσει». «Κάποιοι Γερμανοί ορέγονται τα νησιά μας», και τέτοια!

Αυτά είναι επικοινωνιακή τρομοκρατία για ν’ αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα τα μέτρα που επιθυμούν οι «αγορές» - τα κοράκια του τοκογλυφικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου – για να μας χρεώσουν κι άλλο, και να εισπράξουν τα λεφτά τους και τους τοκογλυφικούς τόκους τους.

Το μόνο πραγματικό είναι το δημόσιο χρέος.

 

Στο «τι να κάνουμε», υπάρχουν απαντήσεις, μερικές των οποίων εδόθησαν και στη Βουλή, από την Παπαρήγα και τον Καρατζαφέρη (που τα ‘κανε θάλασσα στις τελευταίες συνεδριάσεις).

Υπάρχουν παραδείγματα χωρών που μπορούν να γίνουν «οδηγοί» και να αντλήσουμε πολύτιμες πληροφορίες και συμπεράσματα. Θ’ αποτολμήσουμε στο προσεχές φύλλο, να δώσουμε κάποιες απαντήσεις, τις οποίες είχαμε προετοιμάσει, αλλά κρίναμε ότι έπρεπε να προηγηθούν εμβόλιμα τα γεγονότα που μας πρόλαβαν.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 197 guests και κανένα μέλος