Χορός·  η γλώσσα του σώματος

terpsixori

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από την UNESCO, ως η 29η Απριλίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε, διότι ήταν η ημερομηνία γέννησης του Jean-Georges Noverre (1727-1810), ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής του modern ballet.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να γιορτάσουμε όλοι την τέχνη του Χορού πέρα από πολιτικούς, θρησκευτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς, γι’ αυτό και διοργανώνονται εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα προκειμένου περισσότερος κόσμος να έρθει κοντά στην τέχνη του χορού.

 

 

Τερψιχόρη ήταν η Μούσα του χορού
Τερψιχόρη (εκ του: τέρπω + χορός,
η τέρπουσα δια του χορού),
η προστάτιδα της ορχήσεως.

 

Τι είναι ο χορός;

 

Είναι η ρυθμική και λειτουργική κίνηση. Με τον όρο «λειτουργική κίνηση» εννοείται η κίνηση που είναι σε αρμονία με τις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες. Χορεύοντας εκφράζουμε συναισθήματα· πολλές φορές συναισθήματα που για διαφόρους λόγους δεν τα εκφράζουμε μιλώντας. Ο χορός ενδείκνυται και για ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα καθώς μέσω αυτού αποφορτίζεται το συγκινησιακό τους φορτίο.

 

Πώς, όμως, δημιουργήθηκε;

Οι σύγχρονοι μελετητές θεωρούν ότι ο βασικός λόγος που δημιούργησε την ανάγκη στους ανθρώπους να χορέψουν είναι η ανάγκη τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να εκτονώσουν το συγκινησιακό τους φορτίο. Κάθε φορά, λοιπόν, που υπήρχε ρυθμός γύρω τους, το σώμα κινιόταν κι αυτό είναι κάτι που δύσκολα το ελέγχεις ακόμα και σήμερα.

 

Οι πρωταρχικές αυτές μορφές χορευτικής έκφρασης, σε μια εξελικτική φάση, εμπλουτίστηκαν με μουσικούς ρυθμούς που δημιουργούσαν επίτηδες οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι οποίοι αποτέλεσαν κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης του κάθε λαού.

 

 

Πείτε αντίο στις δισκέτες 3,5 ιντσών…

 

Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, cd, και “στικάκια” usb, έχουν πάρει τα τευλευταία χρόνια τεχνολογικά τη θέση της κλασικής δισκετούλας που κυριάρχισε σαν αποθηκευτικό μέσο τις τελευταίες δεκαετίες στη χρήση τόσο των απλών χρηστών όσο και των επαγγελματιών.

Πρακτικά η χρήση της έχει μειωθεί στο ελάχιστο και λίγοι(;) είναι αυτοί που την χρησιμοποιούν πλέον. Το ερωτηματικό το βάζω διότι στην Ελλάδα που ως γνωστόν τεχνολογικά ακολουθούμεdisketa πάντα λίγα βήματα πιο πίσω, η δισκέτα των 3,5 ιντσών χρησιμοποιείται ακόμα. Δημόσιες υπηρεσίες και καταναλωτές άνω των 40 χρονών πολλές φορές την προτιμούν απ’ τους “νέους” τεχνολογικά αποθηκευτικούς τρόπους ως πιο εύχρηστη.

Τώρα πλέον, μετά και την τυπική απομάκρυνσή της από τα περισσότερα συστήματα που κυκλοφορούν, οδεύει προς την οριστική κατάργησή της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Mainichi Daily, η Sony η οποία παράγει το 70% των δισκετών που κυκλοφορούν στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το Μάρτιο του 2011 θα διακόψει τις πωλήσεις της δισκέτας στην ιαπωνική αγορά. Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν γίνει τόσο από τη Sony όσο και από άλλες κατασκευάστριες εταιρείες για διάφορες αγορές. Ενδεικτικό για την πτώση της αγοραστικής κίνησης της δισκέτας είναι ότι το 2002 η Sony είχε πουλήσει 47 εκατ. δισκέτες και το 2009 μόλις 12 εκατομμύρια.

Η δισκέτα των 3,5 ιντσών παρουσιάστηκε το 1981 από την Sony. Αρκετά γρήγορα κυριάρχησε στο χώρο των PCs αντικαθιστώντας τις δισκέτες των 5,25 ιντσών, οι οποίες ήταν χαμηλότερης χωρητικότητας και περιορισμένης αξιοπιστίας. Για περισσότερο από μία δεκαετία αποτέλεσε το κυρίαρχο μέσο αλλά σταδιακά όσο τα αρχεία μεγάλωναν σε μέγεθος, άρχισε να μπαίνει στο περιθώριο, καθώς άλλα αποθηκευτικά μέσα μεγαλύτερης χωρητικότητας άρχισαν να εμφανίζονται, όπως τα CD, DVD, Zip και USB. Η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία, η οποία το 1998 παρουσίασε υπολογιστικά συστήματα και συγκεκριμένα τα iMac τα οποία δεν είχαν drive για δισκέτα.

Από τότε άρχισε η μεγάλη πτωτική πορεία για το μέσο, καθώς την κίνηση της Apple ακολούθησαν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές. (στοιχεία απ’ την ιστοσελίδα www.neo2.gr)

 

 

Επιστροφή στη Φύση

 

Σ' ένα κράτος νησιών στον Ειρηνικό ωκεανό, που αποτελείται από 83 νησιά, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο βόρειο μέρος στο νησί Πέντεκοστ: 490 τετρ.χιλιομ. όπου ζουν 12.000 ντόπιοι, δεν ξέρουν τι θα πει οικονομική κρίση και είναι πολύ ευτυχισμένοι.

vanbeachΤο νησί είναι κατάφυτο από τροπικό δάσος και οι άνθρωποι ζουν αρμονικά μέσα τη φύση. Ζουν με τις παραδόσεις τους και τις συνήθειες τους. Κάθε πρωί τραγουδούν υποδεχόμενοι την νέα ημέρα που έρχεται. Το Πέντεκοστ βρίσκεται 190 Km. από την πρωτεύουσα σε άλλο νησί, την Πορτ Βίλα, αλλά όταν μένεις εκεί έχεις την εντύπωση ότι είσαι πολύ πιο μακριά.

Η φύση στο Πεντεκόστ είναι σχεδόν ανέγγιχτη από τον σημερινό τεχνολογικό πολιτισμό. Χρησιμοποιούν πήλινα σκεύη. Οι άνθρωποι ζουν σε αχυροκαλύβες, δεν έχουν ηλεκτρισμό, ούτε ύδρευση στο σπίτι τους, δεν γνωρίζουν όμως τι θα πει: πείνα, φτώχεια, ανεργία και είναι ευτυχείς. Ζουν σχεδόν χωρίς χρήματα.

Λειτουργεί τράπεζα εκεί, αλλά δεν καταθέτουν λεφτά· καταθέτουν ότι έχει παράξει ο καθένας,pentecost_island ψάθες, κοράλλια, καλλιτεχνικά δουλεμένες πέτρες κ.α., απ’ αυτές τις καταθέσεις πληρώνονται κάποιες άλλες ανάγκες, π.χ. ο δάσκαλος του σχολείου.

Πριν 3 χρόνια μια ομάδα από την Αγγλία που έκανε καταγραφή των χωρών με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, έβγαλε τα εξής αποτελέσματα:  Από 178 χώρες, την 150η θέση πήραν οι ΗΠΑ λίγο πριν από την Κίνα. Η Γερμανία πήρε τη θέση 81, ενώ η χώρα Βανουατού - νότια του Ειρηνικού - πήρε την πρώτη θέση. Το συμπέρασμα: όσο μια κοινωνία είναι λιγότερο υλιστική, τόσο ευτυχέστερη είναι.

Η κατανάλωση δεν είναι το παν. Πολλοί λαοί πάνω στη Γη θα μπορούσαν να ζουν καλύτερα μειώνοντας δραστικά τις υλικές ανάγκες.

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε κι εμείς από άλλη οπτική γωνία τη ζωή και να γυρίσουμε στη φύση; Όσοι έχετε σπίτια σε χωριά, φυλάξτε τα μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια...

(στοιχεία από τον Γαβριήλ Πανάγο)

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 170 επισκέπτες και κανένα μέλος