Είχαμε ξαναγράψει για την απόφαση της Νομαρχίας να βοηθήσει στην ίδρυση και λειτουργία Παλαιοντολογικού Μουσείου στο Πικέρμι, και είχε υπογραφεί και η προγραμματική σύμβαση με την Κοινότητα Πικερμίου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά δεν υλοποιήθηκε. Κι αυτό γιατί ο προβλεπόμενος χώρος για Μουσείο έγινε σχολείο για να καλύψει τις ανάγκες της Κοινότητας.

Σήμερα λοιπόν ο Κοινοτάρχης Αθ. Αδαμόπουλος που βρισκόταν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας 26/4 ενημέρωσε ότι διαθέτει χώρο στο Κοινοτικό Κατάστημα για το σκοπό αυτό.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Θεοδώρου που βρισκόταν στο Ν.Σ. εξήγησε ότι “το Πικέρμι θεωρείται η Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας παγκόσμια και γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν τα ευρήματα και να μπορεί ο καθένας να τα επισκεφθεί.

Το 1984 έγινε η κήρυξη του χώρου και προτείναμε να γίνει ένας πυρήνας. Δεν υπάρχει Μουσείο στο εξωτερικό που να μην έχει εύρημα Πικερμίου!” τόνισε.

Στο Βαλανάρι πέρυσι μετά από ανασκαφή έβγαλαν πολύ υλικό και οι βροχές που ακολούθησαν πρόσθεσαν κι άλλο· συνεχίζουν δε να βγάζουν.

“Οι κάτοικοι του Πικερμίου δεν το γνωρίζουν ενώ οι Κινέζοι, οι Τούρκοι το γνωρίζουν”, κατέληξε ο καθηγητής.

Ετσι εγκρίθηκε ομόφωνα σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Νομαρχίας, της Κοινότητας Πικερμίου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Αττικής Εταιρίας Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Με την Προγραμματική Σύμβαση προβλέπεται:

― Η χρηματοδότηση από τη Νομαρχία του όλου εγχειρήματος ύψους 110.000 €.

―  Η παραχώρηση από την Κοινότητα Πικερμίου των κατάλληλων χώρων για την στέγαση της έκθεσης στο ισόγειο του κτιρίου της και στη συνέχεια η μέριμνα για την λειτουργία της έκθεσης.

―  Η προετοιμασία και οργάνωση της έκθεσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνδυασμό με δράσεις για την αναβάθμιση των χώρων των ανασκαφών.

Παράλληλα εξέδωσαν ψήφισμα που απευθύνεται προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ζητώντας την ανέγερση Μουσείου Παλαιοντολογίας στην περιοχή Πικερμίου.

 

«Η Ακρόπολη της παλαιοντολογίας»

 

Το Πικέρμι θεωρείται ως «Ακρόπολη της παλαιοντολογίας». Ο χαρακτηρισμός έχει δοθεί από τον 19ο αιώνα ακόμη, όταν άρχισαν να γίνονται γνωστά τα εκπληκτικά απολιθώματα ζώων, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην πασίγνωστη πια χαράδρα της Πεντέλης (Μεγάλο Ρέμα). Από τότε ακόμη μια ειδική περίοδος του παρελθόντος της γης ονομάστηκε «Πικερμική βαθμίδα» (περίπου πριν από 6,5 5 εκατομμύρια χρόνια).

 

Στην περιοχή, που τότε θύμιζε σημερινή Αφρική, βρέθηκαν περισσότερα από 40 είδη σαρκοβόρων και φυτοφάγων ζώων, πολλά από τα οποία έχουν εξαφανιστεί.

 

Η συγκέντρωση τόσο πολλών και διαφορετικών ειδών στη χαράδρα της Πεντέλης σήμερα εξηγείται με το «σενάριο» της ξηρασίας. Σύμφωνα με αυτό τα ζώα συγκεντρώθηκαν εκεί όπου πρέπει να βρισκόταν κάποια από τις τελευταίες θέσεις με νερό, σε μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας. Στον τόπο αυτό τα βρήκε ο θάνατος από δίψα ή σπαρασσόμενα μεταξύ τους. Θεωρείται, επίσης, πιθανή η μεταφορά πτωμάτων από το νερό και η συσσώρευσή τους στην περιοχή.

 

Τα απολιθώματα των ζώων της «Πικερμικής βαθμίδας» γίνονται γνωστά μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και οι πρώτες ανασκαφές αρχίζουν από το 1835. Στη δεκαετία του 1850 την περιοχή ανασκάπτει ο Γκοντρί. Ο Γάλλος παλαιοντολόγος κινείται στο πνεύμα της εξελικτικής θεωρίας και θα είναι από τους οπαδούς και θαυμαστές του Δαρβίνου.

 

Μέχρι το 1932 δεν υπήρχε νόμος να προστατεύει αυτά τα ευρήματα. Προφανώς γι’ αυτό έχουν γεμίσει τα μουσεία του εξωτερικού, πλην των ελληνικών!

 

Σήμερα, όπως είπε ο καθηγητής, υπάρχει νόμος προστασίας και ακόμη ένας πυρήνας ερευνητών που δουλεύουν πάνω στα ευρήματα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 289 guests και κανένα μέλος