Δόθηκε  στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το σχέδιο Π.Δ για την Προστασία του Υμηττού που βασίζεται στην εισήγηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΠΑ).

Σε επιστολή της η Υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο τονίζει ότι θα βάλουν ένα τέλος στην υποβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Αττικής.

Παρουσιάζουμε στοιχεία της επιστολής αλλά και του υπό διαβούλευση π.δ.

Ο Υμηττός έχει εξαιρετική οικολογική σημασία και ως οικοσύστημα, θέλουμε να τον προστατεύσουμε. Λόγω της αξίας των οικοτόπων, η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από την κοινοτική οδηγία για τους οικοτόπους. Εντός των επομένων βδομάδων, το Υπουργείο ΠΕΚΑ, θα εντάξει τον Υμηττό και σε επιπλέον προστατευτικό καθεστώς, με βάση την κοινοτική οδηγία για τα άγρια πουλιά (79/409/ΕΟΚ).

Όμως, η οικολογική σημασία του Υμηττού, δεν έγκειται μόνο στην πολύ αξιόλογη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα και την ορνιθοπανίδα, αλλά και στην κεντρική θέση του όρους με όλες τις κρίσιμης σημασίας οικολογικές υπηρεσίες που προσφέρει στην Αττική.

Στόχοι του προτεινόμενου π.δ. είναι οι εξής:

1. Αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας, τόσο για τη ζώνη απολύτου προστασίας, όσο και για την περιφερειακή ζώνη, κυρίως μέσα από τη μείωση των επιτρεπόμενων χρήσεων, την αύξηση της αρτιότητας και την κατάργηση των παρεκκλίσεων.

2. Σαφής οριοθέτηση ζωνών προστασίας, τόσο για τον ορεινό όγκο όσο και για τις πεδινές, τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις της περιφερειακής ζώνης, καθώς και για τις περιοχές αστικού πρασίνου.

3. Καθορισμός σαφών ρυθμίσεων προστασίας που θα αντιμετωπίζουν την περιοχή ως υπό προστασία οικοσύστημα.

4. Εναρμόνιση με τις ανάγκες διαχείρισης των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης, όπως αυτές απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, στης οποίας τις προστατευτικές διατάξεις υπάγεται μεγάλο τμήμα της περιοχής.

5. Σύνδεση του ορεινού όγκου με τον αστικό ιστό, κυρίως μέσω της θεσμοθέτησης και οριοθέτησης δυο μητροπολιτικών πάρκων.

 

Οι ζώνες προστασίας που καθορίζονται είναι οι εξής:ymht-xartis

Ζώνη Α – Απόλυτη προστασία της φύσης, όπου απαγορεύεται η δόμηση και επιτρέπονται μόνο δράσεις προστασίας του οικοσυστήματος.

Ζώνη Β – Περιφερειακή ζώνη προστασίας, ως είθισται σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές, όπου δεκαπλασιάζουμε την αρτιότητα δόμησης, καταργούμε τις παρεκκλίσεις και μειώνουμε τις χρήσεις.

Ζώνη Γ – Αρχαιολογικής προστασίας, όπου επιτρέπεται μόνο η γεωργία.

Ζώνη Δ – Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2), όπου καθορίζουμε πυρήνα απόλυτης προστασίας και προβλέπουμε άμεσα την εξειδίκευση των ρυθμίσεων με π.δ. όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ζώνη Ε – Ειδικές χρήσεις, όπου επιτρέπεται η λειτουργία των υφιστάμενων νεκροταφείων, χωρίς δυνατότητα επέκτασής τους.

Ειδικότερες διατάξεις, ορίζουν την υποχρέωση τήρησης όρων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, την απαγόρευση της θήρας και την απαγόρευση ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων σε όλες τις ζώνες. Επίσης, εντός οκταμήνου, οι αρμόδιες δασικές και πολεοδομικές υπηρεσίες, συντάσσουν κατάλογο όλων των τελεσίδικα κριθέντων ως αυθαιρέτων κτισμάτων και τον διαβιβάζουν για τις νόμιμες ενέργειες στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 20 Μαΐου και ώρα 18:00.

Ο Δήμος Κρωπίας συμμετέχει και συζητά

Ο Δήμος Κρωπίας ορίζει υπεύθυνο για την συλλογή των προτάσεων και απόψεων των δημοτών και των συλλόγων τον υπάλληλο του Δήμου  Δημήτρη Μπλάτσιο (Τεχνική Υπηρεσία 1ος Οροφος, Δημαρχείο).

Για την καλύτερη οργάνωση της διαβούλευσης οι δημότες και σύλλογοι μπορούν να στέλνουν τις απόψεις τους στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Επίσης, μπορούν παράλληλα να αποστέλλουν τις απόψεις τους στη Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος «Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού» (www.opengov.gr/minenv/).

Τέλος, θα ακολουθήσει εντός του πρώτου δεκαημέρου  του Μαΐου ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συλλογική συνδρομή του Δήμου Κορωπίου στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 573 επισκέπτες και κανένα μέλος