Ανακοινώθηκε επιτέλους, την Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση από τον καιρό του …Κλεισθένη, όσοkalikratios-xartisν αφορά την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Κλεισθένης είχε ορίσει 100 Δήμους στην αρχαία Αττική (που ξεπέρασαν στην πορεία τους 150). Ο Παπανδρέου τους μείωσε από 125 που ήταν μέχρι σήμερα, σε 68 πρωτοβάθμιες αυτό-διοικητικές μονάδες, κατ’ ευφημισμόν Δήμους, στην Περιφέρεια Αττικής.

Οι 57 Νομαρχίες μειώνονται σε 13 αιρετές Περιφέρειες, ως Β’βάθμιοι Ο.Τ.Α., οι αποκεντρωμένες 13 κρατικές Περιφέρειες μειώνονται σε 7 Διοικήσεις.

 

Αυτό και βάση του Νομοσχεδίου επιφέρει μείωση κατά το ήμισυ των δημοτικών συμβούλων, όπως και των Νομαρχιακών Συμβούλων στο ήμισυ, ως Περιφερειακών, πλέον, μετά την κατάργηση των Νομαρχιών.

 

Σοβαρή μείωση επέρχεται – κι αυτό καταγράφεται στα θετικά – στα Νομικά πρόσωπα των Δήμων (Δημοτικές επιχειρήσεις κλπ.), από 6.000 που είναι τώρα στις 2.000.

25.000 αιρετοί, κατόπιν τούτων, ιδιωτεύουν πλέον.

 

Ποιοι είναι οι νέοι Δήμοι

 

Στην Περιφέρεια Αττικής, ιδιαίτερα στις Νομαρχίες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής,  οι Δήμοι που δημιουργούνται από τις προτεινόμενες(;) συνενώσεις, χωρίς να τηρούνται πάντα οι δεσμεύσεις που είχε αποδεχθεί ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών είναι όπως απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:

pinakas_1

 

«Ούτε το όνομα!»

 

Δήμος, Απολλωνία Αττικής η Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη

(ψηφίστε στο δημοψήφισμα της ιστοσελίδας μας: www.ebdomi.com)

 

Οι πρώτες αντιδράσεις ήδη έκαναν την εμφάνισή τους, την ίδια κιόλας ημέρα της αναγγελίας (Τετάρτη 28/4).

 

Η ΤΕΔΚΝΑ σε συνεδρίασή της (29/4) καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το σχέδιο «Καλλικράτης» και στο οικονομικό μέρος και στο χωροταξικό.

 

Ο  υπογράφων ευρισκόμενος σε εκδήλωση για το περιβάλλον του Ι. Σκουμπούρη, ενώπιον του κυβερνητικού βουλευτή Αττικής Παντελή Ασπραδάκη:

Κ. Βενετσάνος: […]Κι επειδή εδώ παρευρίσκεται και ο βουλευτής της Περιφερείας μας, του ΠΑΣΟΚ, ερωτώ (με έντονο ύφος) ούτε το όνομα δεν μας αφήσατε να επιλέξουμε;

Ο Παντελής Ασπραδάκης τον διαβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει «κατά τη διαβούλευση» (Σ.Σ. των 15 ημερών)!

 

Επιτέλους, ας μας δοθεί τουλάχιστον η ευκαιρία να θυμηθούμε και να προβάλουμε μια εποχή, τα τοπωνύμια, τους συμβολισμούς και τις αξίες, για τις οποίες μπορούμε να παίρνουμε λίγο «τα ‘πάνω μας».

 

Απολλωνία, λοιπόν, γιατί στο νέο Δήμο πλέον. μέσα στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης υπάρχει ο αρχαίος ναός του «Ζωστήρος Απόλλωνος».

 

Ο Απόλλων συμβολίζει ό,τι μεγαλειώδες και ωραίο έχει η ελληνική φύση. Είναι προσωποποίηση της λάμψης του ελληνικού και ιδιαίτερα του Αττικού ουρανού, της ομορφιάς (του κάλλους) και ταυτόχρονα των υπέροχων διανοητικών και αισθητικών πλεονεκτημάτων του λαού μας. Θεός της ψυχικής γαλήνμης, της αρμονίας κλπ. (Εγκυκλ. Πυρσός).

 

 

Η ονομασία δεν είναι ετεροβαρής τοπωνυμιακά και είναι εύηχος. Οι δημότες των νέου Δήμου θα αποκαλούνται Απολλωνείς.

Εκφράστηκαν απόψεις όπως «Δήμος Αναγυρούντος». Είναι τοπωνυμιακά ετεροβαρές, γιατί εκφράζει το Δήμο Βάρης μόνο και ο συμβολισμός του μπορεί να αποδίδεται στον Σαλαμινομάχο του αρχαίου Δήμου της Βάρης, αλλά παραπέμπει και στο φυτό «ανάγυρος» (βρωμόχορτο), που είναι δύσοσμο. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα η φράση «μη κίνει τον ανάγυρον», με την έννοια «μη τ’ ανακατεύεις γιατί βρωμάνε».

Εχει προταθεί ακόμη η «Αιξωνίδες αλαί». Είναι και αυτό ετεροβαρές γιατί εφκράζει τον αρχαίο Δήμο που περιλαμβάνει κυρίως τη Βούλα. Εννοιολογικά δε, οι μεν αλαί (αλυκές) δεν υπάρχουν πλέον, η δε «Αιξωνή» είναι σύνθετη λέξη από το «Αιξ» (αιγός = κατσίκα) και «ωνή» (αγορά-παζάρι, εξ’ ού και τα ώνια – οψώνια – ψώνια». Αναλυόμενη λοιπόν εννοιολογικά σημαίνει «γιδοπάζαρο». Ε, δε νομίζω ότι ταιριάζει στην περιοχή μας. Εξ’ άλλου, κι εδώ υπάρχει το αρχαίο ρήμα αιξωνεύω που σήμαινε φωνασκώ, καβγαδίζω.

 

Συμπεραίνουμε, τελικά, ότι η Απολλωνία είναι η πλέον εκφραστική, επιτυχής και ενδεδειγμένη ονομασία.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 62 guests και κανένα μέλος