Είχαμε αναφερθεί στο φύλλο μας 622 της 27/2/10 για μία μελέτη που επιχειρείται να στηθεί στο Λαύριο σε μια έκταση 107 στρεμμάτων με 120.000τ.μ. κτίσματα, εκεί όπου κάποτε ήταν το εργοστάσιο «Αιγαίο».
Είχαμε γράψει τη συζήτηση που είχε εξελιχθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο μετά από χωριστές προτάσεις των νομαρχιακών συμβούλων Σταύρου Παπασταυρόπουλου και Νίκου Στεφανίδη.
Μετά τη συζήτηση, όπου ακούστηκαν πολλά:
― Ότι δεν υπάρχει πολεοδομική άδεια
― Ότι δεν υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
― Οτι η εταιρία προσπαθεί να τα προσπεράσει με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», μικρές – μικρές άδειες
― είχαν κατατεθεί καταγγελίες από τον Εμπορικό Σύλλογο και από φορείς της πόλης.
Πάρθηκε απόφαση τότε να ελεγχθεί η νομιμότητα
Να γίνει έλεγχος από την Υπηρεσία Υγείας και Πολεοδομίας για τα μαγαζιά που ήδη λειτουργούν
Και ότι δεν θα επιτρέψουν με τη μέθοδο της κατάτμησης των οικοδομικών αδειών να δημιουργηθεί μία υπεραγορά στο χώρο.
Τέλος είχε ανακοινωθεί ότι το θέμα θα συζητηθεί σε τακτική συνεδρίαση, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Μετά ταύτα ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Λαυρίου απέστειλε επιστολή προς Νομαρχία και Περιφέρεια στις 23/3 (γράφουμε παρακάτω) και στις 29.3 είδαμε να επανέρχεται το θέμα, πάλι προ ημερησίας και τον νομαρχιακό σύμβουλο Στ. Παπασταυρόπουλο να καταθέτει «έγγραφη κατηγορηματική και απολύτως σαφή διατύπωση της άποψής μου» όπως γράφει.
Αποφεύγουν την εισφορά σε γη
Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος Λαυρίου «Ο Ερμής»
Με επιστολή που απέστειλε προς το Νομάρχη, τον Περιφερειάρχη και την Πολεοδομία, ο Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος Λαυρίου  «Ο Ερμής», 23/3/10, επισημαίνει τη διαφωνία του με την επένδυση που πάει να γίνει έξω από τα πλαίσια της νομιμότητας και με συνοπτικές διαδικασίες.
Ετσι στο υπόμνημα αυτό καταθέτουν ένα αξιοπρόσεκτο ιστορικό για την παλιότερη επιχείρηση «Αιγαίο» και τη σημερινή Euroterra που επιχειρεί να εγκατασταθεί στον ίδιο χώρο.
Και εδώ μπορεί να δει ο απλός πολίτης, ότι όταν οι υπηρεσίες «θέλουν» οι διαδικασίες τρέχουν με αστραπιαίους ρυθμούς. Σε μια ημέρα έκδοση οικοδομικής άδειας, σε μια ημέρα έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού!!
Αφού επισημαίνουν ότι τα δύο τελευταία χρόνια συντελείται ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο στο Λαύριο με τη «συνέργεια των υφισταμένων σας υπηρεσιών», γράφουν μεταξύ άλλων:
Το παλιό εργοστάσιο «Αιγαίον» σε βιομηχανική περιοχή 107 στρεμμάτων είναι μέχρι σήμερα εκτός σχεδίου πόλης. Το ΒΔ (ΦΕΚ 189Δ/2.9.1970) το οποίο δημοσιεύθηκε 23/7/70 και δήθεν εντάσσει το συγκεκριμένο βιομηχανικό ακίνητο εντός σχεδίου, δεν καθορίζει οικοδομικά τετράγωνα ή τις αντίστοιχες για τη δόμηση ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές.
Σημειώνουμε ότι η υπ’ αρ. 9207/70 οικοδομική άδεια κατατέθηκε στις 3/8/70 εκδόθηκε την ίδια ημέρα και αναγράφει “Εκτός σχεδίου”».
Σημειώνουν δε ότι με πολλαπλές πράξεις της Διοίκησης, της Πολεοδομίας και του Δήμου Λαυρίου το βιομηχανικό αυτό ακίνητο που ανήκει στην Euroterra Α.Ε. επιχειρούν να το εντάξουν στο σχέδιο πόλης, ώστε να μπορεί να οικοδομήσει – πέραν όλων των άλλων ωφελειών του – πάνω από 130.000τ.μ. κτίσματα, όχι ως νέο-εντασσόμενη περιοχή στο σχέδιο, αποφεύγοντας έτσι την εισφορά σε γη και χρήμα χάνοντας έτσι ο Δήμος 80.000.000 ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μηχανικών της περιοχής!
Καταγράφουν στη συνέχεια μια σειρά οικοδομικών αδειών (2002, 2003) οι οποίες παρουσιάζουν μια σειρά από παραλείψεις και πλημμέλειες.
Στο τοπογραφικό διάγραμμα  της Ο.Α. 2002 αναφέρει στη δήλωση του Ν651/77 ότι είναι «εντός σχεδίου» αλλά, δεν αναφέρει με ποιό ΦΕΚ έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης,
Οι όροι δόμησης που έχουν εγκριθεί επ’ αυτού του σχεδίου είναι με ΦΕΚ 303Δ’/87 που αφορά ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ περιοχή (ΒΙΟΠΑ)! και ζητούν από τη Νομαρχία να τους ενημερώσει γραπτώς για τον τρόπο ένταξης της εκτός σχεδίου αυτής περιοχής που βρίσκεται η Euroterra στο σχέδιο πόλης.
Καταλήγοντας δε επισημαίνουν:
Παρακαλείσθε όπως προβείτε άμεσα στις νόμιμες και ενδεδειγμένες ενέργειες για την ακύρωση όλων ανεξαιρέτως των μέχρι σήμερα εκδοθησομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες σας οικοδομικών αδειών για τη Euroterra Α.Ε. ως παράνομες εκδοθησόμενες σε εκτός σχεδίου περιοχή.
Ο Νομάρχης στη συνεδρίαση της 29.3 κάνει ενημέρωση προ ημερησίας για το θέμα και δηλώνει ότι έγινε αναστολή εργασιών.
Ναι στην επένδυση,  με διαφάνεια και νομιμότητα
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Σταύρος Παπασταυρόπουλος  στη συνεδρίαση αυτή κατέθεσε σχετική δήλωση.
Θα θυμίσουμε ότι ο ίδιος είχε προκαλέσει την προ ημερησίας συζήτηση για το ίδιο θέμα με μία εισήγηση ιδιαίτερα έντονη και ουσιαστική για το θέμα αυτό και είχαμε κάνει αναλυτική παρουσία στο φύλλο μας 622 της 27/2/10.
Μάλιστα την ημέρα εκείνη ανακοινώθηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε τακτική συνεδρίαση, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Αντ’ αυτού είδαμε στις 29.3 να επανέρχεται το θέμα, πάλι προ ημερησίας και τον νομαρχιακό σύμβουλο Στ. Παπασταυρόπουλο να καταθέτει έγγραφη «κατηγορηματική και απολύτως σαφή διατύπωση»  όπως γράφει.
Είχε δηλώσει και την προηγούμενη φορά ότι: «και μόνο εκ της ιδεολογίας μου εγώ συντάσσομαι και συμπαραστέκομαι στην επιχειρηματικότητα. Χωρίς επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη. Στηρίζω την επιχειρηματικότητα που θα δείξει κοινωνική ευαισθησία, θα υπακούσει στους νόμους της χώρας και θα αποδώσει στην τοπική κοινωνία τα οφειλόμενα».
Το ίδιο περίπου δηλώνει και στην παρούσα δήλωση: «όλες μας οι δυνάμεις, οι δράσεις που αναπτύσσουμε και κυρίως οι αποφάσεις που λαμβάνουμε πρέπει να ανοίγουν δρόμους στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Και παρακάτω:
…αλλά αυτονόητη υποχρέωση των θεσμών, Αυτοδιοίκησης και δυνάμεων της αγοράς, είναι να τηρούν χωρίς παρεκλίσεις τους όρους της νομιμότητας και της διαφάνειας.
Και συνεχίζει: «Οι επενδυτές οφείλουν να αντιληφθούν ότι θα έχουν ειλικρινή σύμμαχο την τοπική Αυτοδιοίκηση, εάν λειτουργούν μόνο με όρους νομιμότητας και διαφάνειας.
Γι’ αυτό πρέπει να είναι σε διαρκή διάλογο με την τοπική κοινωνία και τις θεσμικές εκφράσεις».
Αφού καταθέτει τις απόψεις του, ο Στ. Παπασταυρόπουλος, καταλήγει με πρόταση:
Α) Από πλευράς Νομαρχίας να δοθούν σχετικές οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να διευκολύνουν εμπράκτως, μειώνοντας στο ελάχιστο τους χρόνους έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Ορίων (ΜΠΟ), όποτε αυτή υποβληθεί, του συνόλου, όμως, της επένδυσης, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή στο Λαύριο. Διότι δεν είναι σωστό, ούτε κατανοητό, κάθε φορά να βρισκόμαστε μπροστά σε προσπάθειες έγκρισης αποσπασματικών ρυθμίσεων, για να εξυπηρετούνται τρέχουσες επιδιώξεις.
Β) Να καθιερωθεί διαρκής διάλογος των επενδυτών με όλους τους αρμόδιους φορείς της τοπικής κοινωνίας – που δεν είναι μόνο ο δήμαρχος σε τέτοια ζητήματα – ώστε να επιβεβαιώνονται οι ειλικρινείς προθέσεις και η αξιοπιστία, και να οικοδομείται σιγά-σιγά, σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Αυτή είναι πιστεύω η θέση μιας σύγχρονης, υπεύθυνης, ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης, εν’ όψει μάλιστα της αναβάθμισης και της ισχυροποίησης της με τον «Καλλικράτη». Αυτή οφείλει να είναι η θέση μιας σύγχρονης, υπεύθυνης ευρωπαϊκής επιχείρησης.
Σε αυτή την προσπάθεια, με αυτές τις πολύ καθαρές θέσεις, με την ιδιότητα του Νομαρχιακού Συμβούλου, του ενεργού πολίτη, του δημότη Λαυρεωτικής, του πρώην δημάρχου, αλλά και του υποψήφιου Δημάρχου στις προσεχείς εκλογές του Οκτωβρίου, θέτω ευχαρίστως τις υπηρεσίες μου και όλες μου τις δυνάμεις ασφαλώς, και θα έχω επί του θέματος διαρκή ενεργό παρέμβαση. Πρόθεσή μου είναι να εξυπηρετηθεί αυτός ο στόχος και να διαφυλαχθούν οι κατακτήσεις που μπορεί αυτός να ανοίξει για τους επενδυτές, αλλά και για την τοπική κοινωνία.
Στο μεταξύ ο νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Στεφανίδης ως επικεφαλής της “Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας” καταθέτει (31.3) αίτηση προς την Πολεοδομία Μαρκοπούλου όπου ζητάει αντίγραφο της απόφασης διακοπής εργασιών.
«Με την παρούσα επιστολή παρακαλώ να μου χορηγηθεί αντίγραφο της απόφασης διακοπής εργασιών της Εurottera στο Λαύριο, όπως δήλωσε ο κ. Νομάρχης στις 29.3 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ότι αποφασίστηκε.
...Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις της Νομαρχίας πρέπει να εφαρμοζονται άμεσα για ένα τόσο σοβαρό θέμα».
Αφού δεν παίρνει απάντηση επανέρχεται με νέα επιστολή (16.4), καταγράφει όλο το ιστορικό και καταλήγει: «Θεωρώ ότι πρέπει άμεσα καταρχήν να ανακαλέσετε την 190/10 οικοδομική άδεια της Euroterra Α.Ε. όπως επίσης παραλώ επανεξετάσετε συνολικά τις οποιεσδήποτε προηγούμενες παράνομες πράξεις και παραλείψεις και κηρύξετε την όλη κατασκευή «ως αυθαίρετη κατασκευή σε εκτός σχεδίου γήπεδο».
Ετσι η το Τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών Μαρκοπούλου Μεσογαίας, του ενεχειρίζει με το αρ. πρ. 3640 έγγραφο και θέμα: Διακοπή οικοδομικών εργασιών την αναστολή εργασιών και προθεσμία ενός 4μήνου προκειμένου να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οπως σημειώνει το έγγραφο: «Μετά την ανωτέρω απόφαση Ν.Σ. διενεργήθηκε επανέλεγχος του φακέλου της υπ. αρ. 190/10 οικοδομικής άδειας. Διαπιστώθηκε ότι από τα δικαιολογητικά και τις απαιτούμενες εγκρίσεις του φακέλου λείπουν η περιβαλλοντική μελέτη, που απαιτείται λόγω μεγάλης έκτασης των καταστημάτων. Επίσης στα σχέδια της ανωτέρω άδειας δεν φαίνεται να υπάρχει επακριβής αντιστοίχιση των προϋπαρχουσών οικοδομικών αδειών και των υφισταμένων κτιρίων.
Μετά από αυτά παρακαλούμε να διακόψετε τις οικ. εργασίες, που εκτελούνται κατά εφαρμογή της υπ. αριθ. 190/10 οικ.αδ.».
Σ.Σ.: Οπως διαπιστώνει κανείς, διαβάζοντας, βλέπει ότι εν τέλει είχαν δίκιο και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι και ο Σύλλογος. Αν δεν ανακινούσαν το θέμα θα ξυπνούσαν ένα πρωί και θα “έτριβαν τα μάτια τους”, θα έψαγαν τον εαυτό τους, πώς επέτρεψαν και έγινε το “έγκλημα”.
Και βέβαια προκύπτει και ένα αδυσώπητο ερώτημα για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Πώς έδωσαν τόσο εύκολα μία τέτοιου μεγέθους οικοδομική άδεια χωρίς τον ανάλογο φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 116 guests και κανένα μέλος