Για άλλη μια φορά το Νομαρχιακό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, γιατί κάτι ακούγεται, όπως είπε ο Νομάρχης. Ο,τι μαθαίνουμε είναι από τον τύπο, επίσημα δεν μας ενημερώνει κανείς!

Παρόντες στη συνεδρίαση ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίκος Κούκης και ο δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού καθώς και ο πρώην πρόεδρος Βαρνάβα. Πολλοί λίγοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι, αλλά και οι απλοί κάτοικοι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, σε αντίθεση με άλλες φορές που γέμιζε η αίθουσα.

Προφανώς όλα είναι υποτονισμένα, περιμένοντας τους …”βαρβάρους” κατά τον Βάρναλη.

 

Ο Νομάρχης αναφέρθηκε σε μια σειρά ενεργειών και δικαστικών προσφυγών που έχουν γίνει από τη Νομαρχία, την Κοινότητα Γραμματικού και τους κατοίκους.

Αλλά και στην Κερατέα έχουν ξεκινήσει προσφυγές και από το Δήμο και από τη Νομαρχία και μια σειρά διοικητικών προσφυγών.

Ενημέρωσε ακόμη ότι στο Γραμματικό, στη διάρκεια των εργασιών, εντοπίστηκαν αρχαία. Δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση, αλλά προφανώς είναι σημαντικά, γιατί σταμάτησαν οι εργασίες στην περιοχή.

Είπε ακόμη ότι: Επι σειρά ετών υπήρξε μία πίεση προς τον ΕΣΔΚΝΑ που αντιδρά αρνητικά και δεν δέχεται τα σκουπίδια Δήμων που δεν είναι μέλη του και ζητήσαμε την παρέμβαση του προηγούμενου Περιφερειάρχη ο οποίος εκ του νόμου είχε την εποπτεία των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και επομένως και του ΕΣΔΚΝΑ, χωρίς αποτέλεσμα. Εχω απευθυνθεί και στο νέο Περιφερειάρχη και ειδικότερα γιατί παρουσιάστηκαν φαινόμενα αναφλέξεων το χειμώνα από τα σκουπίδια και η μόνη αντίδρασή του μέχρι σήμερα είναι ότι έστειλε το δικό μου γράμμα στον ΕΣΔΚΝΑ προκειμένου να έχει τις απόψεις του.

Θα μας αναγκάσει ο ΕΣΔΚΝΑ να προσφύγουμε ευθέως στην δικαιοσύνη.

Η λύση που έχει επιλεγεί στηρίζεται σε μέθοδο τεχνολογικά ξεπερασμένη, που έχει εγκαταλειφθεί διεθνώς και αγνοεί την ανακύκλωση με αποτέλεσμα η τυχόν ολοκλήρωση των διαδικασιών εγκατάστασης να διαιωνίσει την τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζει επί δεκαετίες η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με τις απαράδεκτες συνθήκες που έχουν επιβληθεί στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής”, τόνισε ο Νομάρχης Λ. Κουρής.

Πρότεινε δε να εκδόσουν ψήφισμα και ακόμη αναφέρθηκε σε πρόταση 4 οικολογικών οργανώσεων  (Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF, Δίκτυο Μεσόγειος SOS) που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση.

«Η δική μας λογική είναι να κλείσει και ο ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, όχι να μην ανοίξει στην Ανατ. Αττική», τόνισε.

 

«Φάγαμε ξύλο ...“επιστημονικό”

 

Ο Πρόεδρος του Γραμματικού Νίκος Κούκης αναφέρθηκε στον αγώνα όλων για να σταματήσει αυτή η καταστροφή στο Γραμματικό, με αγανάκτηση και πικρία:

«Μετά  την ανάληψη της νέας κυβέρνησης πιστεύαμε  ότι κάτι θα γίνει. Είχα κάνει και σχετικό έγγραφο. Εγγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλεγαν ότι είναι ξεπερασμένος και θνησιγενής ο σχεδιασμός, και πρέπει να ξεκινήσουν να βρουν λύση για τα επόμενα 4-5 χρόνια αν τον ακολουθήσουν. Κατέληγε δε ότι αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να επικαιροποιηθεί τουλάχιστον.

Όμως χωρίς καμία ειδοποίηση και κανένα διάλογο  επανήλθαν με μεγαλύτερη αγριότητα και βαρβαρότητα. Το ξύλο που φάγαμε από τα ΜΑΤ του ΠΑΣΟΚ ήταν πιο βίαιο από το προηγούμενο το οποίο  – θα έλεγα – ήταν πιο επιστημονικό», είπε αυθόρμητα ο Κοινοτάρχης Γραμματικού και συνέχισε:

Δέκα ημέρες μετά την ανάληψη εξουσίας, η παρούσα κυβέρνηση, έστειλε τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα και μηχανήματα περισσότερα να έχουν και να διαμορφώσουν μία κατάσταση. Και ενώ το Δασαρχείο αναγνωρίζει ιδιοικτησίες στο χώρο των εργασιών, δεν τους επιτρέπουν να περάσουν και με τη συνδρομή των ΜΑΤ και με το στρατό προβαίνουν συνεχώς σε αυθαιρεσίες.

 

300 Αστυνομικοί φυλάνε τα μηχανήματα!!

 

«Τα μηχανήματα της κοινοπραξίας ενώ θα έπρεπε να φυλάσσονται με δική τους ευθύνη (security), φυλάσσονται από την Ελληνική Αστυνομία. 300 Αστυνομικοί εναλλάσσονται κάθε 24ωρο στις βάρδιες, και σε εποχές οικονομικής κρίσης αποστερώντας από τους Ελληνες πολίτες ζωτικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας! Μια ασύστολη και καθημερινή παρανομία από το Κράτος».

 

Οσο για τα αρχαία το επιβεβαίωσε ο Κοινοτάρχης, ότι πράγματι έχουν βρεθεί και δέκα αρχαιολόγοι με άλλους δέκα εργάτες, δουλεύουν καθημερινά.

Το Δασαρχείο αναγνωρίζει ιδιοκτησίες και μέχρι τον Οκτώβρη δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο της δημοπράτησης. Καθημερινά ή με τη συνδρομή των ΜΑΤ ή με το στρατό προβαίνουν σε αυθαιρεσίες, δεν επιτρέπουν την είσοδο σε φορείς.

Παράλληλα κατέθεσε ψήφισμα…

 

Μας έχει ειδοποιήσει επισήμως 3 φορές ότι έρχονται…

 

Επίσημα μας έχει διαμηνύσει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας σε τρεις φάσεις  ότι έρχονται και θα υλοποιήσουν το σχεδιασμό. Ζήτησε δε να μην προκαλέσουμε αντιδράσεις!, είπε ο δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού.

 

Μύθος τα βασικά επιχειρήματα

 

Μύθος απεδείχθη η μόνιμη «καραμέλα» ότι αν δεν γίνουν τα έργα στο Γραμματικό και την Κερατέα ακυρώνεται όλος ο περιφερειακός σχεδιασμός και δεν θα πραγματοποιηθούν τα έργα στη Φυλή κλπ.

Αυτό το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιούσαν μόνιμα, κατέπεσε μετά την επιστολή που πήραν ως απάντηση  από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το υπογράφει ο Jacques Poncet  απαντώντας βέβαια σε επιστολή του Δήμου Κερατέας.

«Εφόσον κάθε έργο του Ταμείου Σονοχής είναι απολύτως ανεξάρτητο καθώς έχει εγκριθεί με διαφορετική εγκριτική απόφαση, η μη  ολοκλήρωση για οποιονδήποτε λόγο ενός έργου (π.χ. Κερατέα) δεν έχει καμία άμεση επίπτωση σε άλλα έργα (π.χ. Φυλής)». (Ε.Ε. 26/3/10, αρ.πρ.2696).

 

Ακόμη σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Μπιρμπίλη, ο Δήμαρχος, πληροφορήθηκε ότι: «Το κύτταρο που δουλεύει σήμερα ήταν για 2,5 χρόνια στη Φυλής. Αποφάσισαν όμως να κάνουν εκβάθυνση, έτσι που με αυτό τον τρόπο τα 2,5 χρόνια να γίνουν ακριβώς 13 χρόνια.

Τα πέντε χρόνια θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΑ με την ελπίδα ότι στα επόμενα χρόνια θα γίνει το εργοστάσιο ανακύκλωσης και θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ». Κι αυτό – όπως είπε – κρατήστε το.

Υπενθύμισε ότι η περιοχή της Ανατ. Αττικής έχει προσφέρει πάρα πολλά στο γενικό σύνολο, από τη χωματερή που παλιότερα δούλευε στη Βάρης – Κορωπίου (πριν πάει στα Λιόσια), τα Λατομεία Μαρκοπούλου που δέχονταν τα απορρίμματα και μάλιστα με πολύ άσχημο τρόπο, από τους πυλώνες της ΔΕΗ και άλλα.

 

Να προταθεί η μελέτη Οικονομόπουλου και η πρόταση τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων, η οποία είναι υλοποιήσιμη ακόμη και αύριο στην Αττική και είναι από πολλά Δημοτικά Συμβούλια υιοθετημένη, κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

Είναι τρομερό να χρεωθούμε...

 

Σε λιγότερο από δέκα μήνες λήγει η θητεία μας. Το θεωρώ τρομερό να χρεωθούμε ότι  στην εποχή μας – παρά τις αντιρρήσεις μας – έγιναν αυτά τα έργα. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Ανεβείτε πάνω στο Γραμματικό και θα εκπλαγείτε.

Η διαχείριση δεν είναι πρόβλημα των δύο περιοχών, αλλά όλης της Αττικής. Εμείς λέμε ότι ξεκοιλιάζουμε το βουνό, ο αέρας δεν ανανεώνεται πλέον, τα δάση καήκαν. Δεν θα αναπνέουμε σε λίγο. Πρέπει να αντιδράσουμε!               Ιππ. Κοκκινόπουλος

 

Αποκαλυπτικός ο Θ. Μπαλής

«Σκουπιδοτενεκές της Ελλάδας η Αττική!»

 

Ευθύνες έριξε στους τοπικούς άρχοντες ο Θανάσης Μπαλής, γιατί δεν προχώρησαν το σύστημα της ανακύκλωσης, που θα ανακούφιζε τις χωματερές, γιατί θα μειωνόταν ιδιαίτερα ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές.

Επεσήμανε δε ότι: «Το ζητούμενο είναι η ανακύκλωση στην πηγή. Κανένας Δήμος, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού, από εδώ την Αττική δεν εφαρμόζει σύστημα ανακύκλωσης σωστά. Και δυστυχώς έφυγαν πάρα πολλά χρήματα για να προχωρήσει το σύστημα της ανακύκλωσης και δεν ξέρω πού πήγαν αυτά τα χρήματα.

Αν λειτουργούσε η ανακύκλωση δεν θα χρειαζόταν ούτε η χωματερή στο Γραμματικό ούτε στην Κερατέα, θα αρκούσε μόνο της Φυλής.

Κάθε φορά το καταγγέλλουμε, ποτέ δεν βγήκαμε έξω να το διατρανώσουμε ότι αυτή η παρέα που λέγεται Ενιαίος Σύνδεσμος (ΕΣΔΚΝΑ) και ορισμένοι συνάδελφοι της Τ.Α. (Α’ βαθμού) μέσα από κάποιες συμβάσεις δίνουν την ευχέρεια σε οποιοδήποτε σπεκουλαδόρο εργολάβο να παίρνει τα  σκουπίδια, από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και όπου αλλού και να τα φέρνουν στα Λιόσια.

Αρα αυτός ο όγκος δεν είναι όγκος της Αττικής. Είναι ο όγκος που διαχειρίζεται ο Ενιαίος Σύνδεσμος Αττικής.

Ο Δήμαρχος για παράδειγμα του Γυθείου, βρίσκεται στον εισαγγελέα αυτή τη στιγμή, γιατί 3 μήνες δεν μπορούσε να μαζέψει τα σκουπίδια, γιατί του έκανε μπλόκα η συμμορία, ώσπου έσκασε το παραμύθι, ότι τα σκουπίδια του Γυθείου έρχονται στην Αττική!!»

 

Τα σκουπίδια μας να τα διαχειριστούμε μόνοι μας

 

Και κατέληξε λέγοντας ότι: «Δεν θα είμαστε εμείς που θα πάμε να πούμε στο Καρπενήσι, πάρτε τα σκουπίδια μας. Αυτό είναι αναίδεια.

Να βγει απέξω ο ΕΣΔΚΝΑ και να υπάρξει μία συνεργασία Νομαρχιών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και όλων των Δημάρχων, ανεξάρτητα αν θα εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης» ή όχι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για εμάς. Εμείς μέχρι 31/12 πρέπει να έχουμε δώσει λύση στο πρόβλημα. Να πάρουν φωτιά τα μπατζάκια μας.

 

«Διαχρονική και διακομματική

η μαφία του ΕΣΔΚΝΑ»

 

Ο Νομάρχης Λ. Κουρής δευτερολογώντας, συμφώνησε με τους προλαλήσαντες για κινητοποιήσεις, αλλά έθεσε προϋπόθεση μαζικότητας.

Απάντησε δε και στην αιτίαση του Θανάση Μπαλή, για αυτοδιαχείριση των σκουπιδιών τονίζοντας ότι:

«Ακόμη και αν θέλουμε εμείς να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός πρέπει να αλλάξει. Η μαφία του ΕΣΔΚΝΑ είναι διαχρονική και διακομματική.

Παράδειγμα τα σκουπίδια του Πολυδενδρίου δεν έμπαιναν στη χωματερή των Λιοσίων και Φυλής όταν πήγαιναν με δημοτικό τιμολόγιο!! Αντίθετα έμπαιναν όταν πήγαιναν με τιμολόγιο ιδιώτη (εργολάβων)».

 

Τα λόγια του Νομάρχη για το Πολυδένδρι επιβεβαίωσε και ο Θ. Μπαλής, ο οποίος έχει διατελέσει κοινοτάρχης στο Πολυδένδρι τονίζοντας ότι: Εντεκα φορές είχα πάει κατηγορούμενος ως πρόεδρος Πολυδενδρίου γιατί διατηρούσα παράνομη χωματερή. Κι αυτό γιατί ήθελαν να με κατευθύνουν στον εργολάβο, πράγμα που δεν έκανα. Πρέπει να αποκαλύψουμε γιατί δεν προχωράει η ανακύκλωση. Γιατί σ’ αυτή την περίπτωση πάνε οι εργολάβοι και γι’ αυτό ευθύνεται ο ΕΣΔΚΝΑ και οι Δήμαρχοι που είναι μέλη του.

 

Τέλος το Ν.Σ. αποφάσισε:

 

― Να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στον ανεφάρμοστο και ξεπερασμένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων.

― Να καταγγείλει τις συνθήκες αστυνομοκρατίας και το κλίμα διώξεων που προσπαθούν να επιβάλλουν στις τοπικές κοινωνίες οι πολιτικά και υπηρεσιακά υπεύθυνοι.

― Να απαιτήσει την εφαρμογή λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση των πολιτών.

― Να δηλώσει την ομόθυμη και έντονη αντίθεση των πολιτών με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε συνεργασία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 guests και κανένα μέλος