Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν ρέματα που διατηρούν το χαρακτήρα τους, άσχετα αν έχουν νερό ή όχι, ότι κάπου εξαφανίζονται και γίνονται σπίτια, ότι υπερχειλίζουν και πνίγουν περιουσίες, αλλά ότι αλλάζουν διαδρομή από σχέδιο σε σχέδιο πρώτη φορά το βλέπουμε.

Είχαμε γράψει στο φύλλο της 20/3 αρ. 625 σχετικά με ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Παλλήνης Σπύρος Κωνσταντάς, στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου,  για το ρέμα του Αγίου Αθανασίου. Είχε αμφισβητήσει την ύπαρξη του ρέματος και είχε ταχθεί υπέρ των κατοικιών που έχουν χτίσει και μάλιστα καλά σπίτια.

Ελεγε τότε ο Δήμαρχος: «έχουν κατατεθεί μια σειρά εγγράφων. “Εχουμε κάνει εναλλακτικά σενάρια γι’ αυτό το ρέμα, που το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ λέει ότι δεν υπάρχει υδατόρεμα και δεν προκύπτει να υπάρχει παρά μόνο μια βαθιά γραμμή μήκους 2 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει ούτε κοίτη ούτε όχθες.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μας έχει καλέσει ο εισαγγελέας. Εισαγγελικές παραγγελίες και μηνυτήριες αναφορές έρχονται συνεχώς στο Δήμο για να ανοιχτεί το ρέμα».

Επειδή έχουμε μάθει να υπηρετούμε την αλήθεια και το δίκιο, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η παρουσίαση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ρέμα υπήρχε και υπάρχει. Και σπίτια έχουν χτιστεί μέσα στο ρέμα (δυστυχώς), αλλά να μεταθέτουμε το ρέμα αδικώντας εκείνον που δεν έχτισε παράνομα, και περίμενε να μπει η περιοχή στο σχέδιο, δεν είναι δυνατόν να μη μας ευαισθητοποιήσει.

 

sxedio1Το δημοσίευμα διάβασαν ενδιαφερόμενοι για το ρέμα και μας έδωσαν τη δική τους άποψη. Γέννημα θρέμα Παλληνιώτισσα η Αννα Κορκού έχει μεγαλώσει μαζεύοντας λουλούδια μέσα στο χωράφι που σήμερα είναι οικόπεδο και έχει τον αριθμό 06 σε όλα τα σχέδια, και κατά περίεργο τρόπο περνάει μέσα του το ρέμα που απείχε δύο περίπου οικόπεδα απ’ αυτήν!

Για το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής έχουν εργαστεί δύο μελετητές επί δύο διαφορετικών Δημαρχιών.

Η πρώτη αποτύπωση ήταν το 2001 επί Δημαρχίας Σπ. Κωνσταντά, όπου και ο χάρτης (σχέδιο 1) που δημοσιεύουμε και που όπως φαίνεται έχει σχεδιαστεί ρέμα με πρασιές ένθεν και ένθεν και η ιδιοκτησία Ο.Τ.6 της Αννας Κορκού βρίσκεται μακρόθεν από το ρέμα.sxedio2

Δεύτερη αποτύπωση επί Δημαρχίας Θ. Γκοτσόπουλου και μελετητή Σπανούδη (σχέδιο 2) επίσης περιγράφεται το ρέμα με πεζόδρομους ένθεν και ένθεν και πάλι η ιδιοκτησία Ο.Τ.6 βρίσκεται έξω από αυτά, αν και ήδη έχει μετακινηθεί αρκετά κοντά της.

Τρίτη αποτύπωση, πάλι επί Σπ. Κωνσταντά (φρέσκια) (σχέδιο 3) το ρέμα περνάει μέσα από την ιδιοκτησία.

 

Ολοι δηλαδή αποτυπώνουν ρέμα, ανεξάρτητα που το μετακινούν λες και είναι κάγκελο οικοπέδου.

sxedio3Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, έχει χάρτη όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα το ρέμα και πού ακριβώς βρίσκεται η κοίτη του (τον έχουμε στα χέρια μας).

Νέα αποτύπωση του ρέματος από τον πολιτικό Μηχανικό Ηλία Ταρναρά, ο οποίος σημειωτέον εκπόνησε τη μελέτη με μέριμνα του Δήμου Παλλήνης, φαίνεται το ρέμα και βέβαια δεν περνάει μέσα από την ιδιοκτησία της Α. Κορκού.

Διαβάζοντας λοιπόν τους χάρτες είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ρέμα. Σήμερα βέβαια κάποιοι ιδιοκτήτες, τρώγε από εδώ τρώγε από εκεί, κοντεύουν να το εξαφανίσουν.

Υπάρχουν κτισμένες κατοικίες και μάλιστα “βίλες με πολλά λεφτά”, όπως είπε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ετσι προφανώς, τους ήρθε η ιδέα να μετακινήσουν το ρέμα, για να μη πειραχτούν οι ...βίλες.

 

Τι είναι όμως ρέμα;

 

Διαβάζοντας αποφάσεις του ΣτΕ 2669/2001, 19/2002, 26561999 Π.Ε. Ολομ. 262/2003, βλέπουμε ότι “ρέματα είναι αποδέκτες υδάτων, αεραγωγοί φυσικοί, οικοσυστήματα μαζί με χλωρίδα και πανίδα. Το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον προστατεύεται από το αρ. 24 του Συντάγματος. Ιδίως όταν αυτά διασχίζουν οικισμούς, προστατεύονται σε όλη την έκταση και διαδρομή τους, έτσι ώστε να διατηρούν τη φυσική κατάστασή τους ανεξάρτητα από τις διαστάσεις τους.

 

Σε έγγραφο της Δ/νσης πολιτικού σχεδιασμού το 2007 (αρ.πρ.18567) με θέμα «Τελικό κείμενο αναφορικά με τις οριοθετήσεις των ρεμάτων του Δήμου Παλλήνης», σημειώνεται για το επίμαχο ρέμα που ονομάζεται “Ρέμα Χαλκίδας”: «Ο κ. Σπανούδης παρουσίασε δύο εναλλακτικές λύσεις οριοθέτησης εκ των οποίων η μια αφορά αγωγό ομβρίων εντασσόμενο στο δίκτυο ομβρίων του οικισμού, ενώ η προτεινόμενη διαμορφώνει τεχνητό ανοικτό αγωγό περιορισμένης διατομής ο οποίος διέρχεται από έξι προς απομάκρυνση αυθαίρετες κατοικίες. Το ρέμα Χαλκίδας έχει ως τελικό αποδέκτη το κεντρικό ρέμα.

Αλλη μια επιβεβαίωση ότι υπάρχει ρέμα, όπως υπάρχουν και αυθαίρετες κατοικίες πάνω στο ρέμα. Μάλιστα κάποια έχει τοποθετήσει αγωγό κάτω από το δάπεδό της για να περνάει το νερό!

 

Νέο έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατ. Αττικής / Δνση τεχνικών υπηρεσιών - τμήμα μελετών στις 19.1.2010 και αρ. πρωτ. Τ.Υ. 417/ΟΙΚ το οποίο απευθύνεται στο Δήμο Παλλήνης σημειώνει σχετικά:

«σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Αγ. Αθανασίου (ρέμα Χαλκίδας), η οποία εκπονήθηκε με μέριμνα του Δήμου σας από τον Πολιτικό Μηχανικό Ηλία Ταρναρά φαίνεται ότι το ίχνος της βαθιάς γρραμμής από Φ.Α. της Γ.Υ.Σ. (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) δεν διέρχεται από την ιδιοκτησία της Α. Κορκού, αλλά από τη διπλανή ιδιοκτησία.

 

Αρα μετά ταύτα συμπεραίνουμε ότι και ρέμα υπάρχει και δεν περνάει από την ιδιοκτησία της Α. Κορκού, η οποία εδώ και έξι μήνες προσπαθεί να αποδείξει “ότι δεν είναι ελέφαντας”, τρέχοντας από υπηρεσία σε υπηρεσία για να σώσει το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει.

Δεύτερο συμπέρασμα ότι ορθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι εισαγγελείς στέλνουν στο Δήμο Παλλήνης έγγραφα και ζητούν να ανοιχτεί το ρέμα.

Οσο για τις βίλες που είναι χτισμένες επάνω, τι να κάνουμε “είναι κακό να χτίζεις στην άμμο παλάτια”, που λέει και το άσμα.

Οχι για να σώσουμε τις βίλες να καταστρέψουμε αυτούς που δεν παρανόμησαν και δεν αυθαιρέτησαν.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι η εποχή της ασυδοσίας τελειώνει οριστικά. Και θα πρέπει ο καθένας που ασυδοτεί να πληρώνει.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 171 guests και κανένα μέλος