Όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαρκοπούλου, έχουν εγκατασταθεί το Ιππικό Κέντρο και ο Ιππόδρομος Αθηνών. Στις εγκαταστάσεις αυτές πραγματοποιούνται οι ιπποδρομίες Ελλάδος και έχει μεταφερθεί πλέον και η διοίκηση του ΟΔΙΕ. Από το 2004, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΟΔΙΕ, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης στον έλεγχο του Οργανισμού, ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του στην περιοχή. Η ίδια πρακτική ίσχυε άλλωστε και με τις παλαιότερες εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Δήμο Καλλιθέας, όπου ο εκάστοτε Δήμαρχος απολάμβανε αντίστοιχης συμμετοχής. Ήδη από το Νοέμβριο του 2009 και λόγω της εκλογής της νέας κυβέρνησης, ο Δήμος Μαρκοπούλου απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία ενημέρωνε τον αρμόδιο επί του θέματος Υπουργό, για την αναγκαιότητα συνέχισης του θεσμού εκπροσώπησης του Δήμου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΔΙΕ.

Παρ’ όλα αυτά με την αλλαγή της κυβέρνησης και την “αξιοκρατική(;)” αντικατάσταση των Διοικητικών Συμβουλίων των διαφόρων ΔΕΚ και λοιπών οργανισμών, αντικαταστάθηκε και η Διοίκηση του Οργανισμού Ιπποδρομιών. (Πρόεδρος, επί Ν.Δ. ήταν ο σύζυγος της Ντ. Μπακογιάννη).

 

Στο νέο Δ.Σ. του Οργανισμού δεν συμπεριελήφθη ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, Φώτης Μαουλάς, προφανώς ως ΝεοΔημοκράτης. Το 2003, το Δ.Σ. Μαρκοπούλου, είχε αποφασίσει και εισηγηθεί στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να συμματάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ιπποδρόμου Μαρκοπούλου και ο εκάστοτε Δήμαρχος. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την επελθούσα διακυβέρνηση της Ν.Δ. (καθ’ ότι “δικός της”, ίσως).

Σε έκτακτη συζήτηση του θέματος, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και ομόψυχα ότι η παράλειψη του Δημάρχου έγινε προφανώς “εκ λάθους” και ότι πρέπει να εκπροσωπείται και ο Δήμος δια του Δημάρχου κα μάλιστα αμισθεί.

 

«Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού και τη λήψη νέας διορθωτικής απόφασης που θα ορίζει μόνιμη άμισθη θέση στο Δ. Σ. του ΟΔΙΕ για το Δήμαρχο Μαρκοπούλου ή για εκπρόσωπο του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής όπου βρίσκεται η εγκατάσταση», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

 

Στη διακήρυξη των κυβερνητικών θέσεων για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης» και το σχετικό κείμενο διαβούλευσης του «Καλλικράτη» που δόθηκε στη δημοσιότητα, γινόταν σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης ότι «η ανάπτυξη µμιας περιοχής, η ικανοποίηση και η διευθέτηση τοπικών αναγκών δεν μπορούν παρά να προέρχονται από όργανα και θεσμούς που έχουν ειδικό και άμεσο δεσμό µμε το τοπικό στοιχείο, γνωρίζουν τα προβλήματα, βιώνουν τις ανάγκες, ελέγχουν και κυρίως ελέγχονται αποτελεσματικότερα».

Με τον απροειδοποίητο και αναίτιο αποκλεισμό εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής Μαρκοπούλου από το Δ. Σ. του ΟΔΙΕ, ήδη καταπατώνται οι πολυδιαφημισμένες βασικές αρχές του «Καλλικράτη», περί διοικητικής αποκέντρωσης και ενίσχυσης της συμμετοχικότητας των τοπικών κοινωνιών με νέες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι τουλάχιστον ανακόλουθο και ύποπτο να φιμώνεται η φωνή του Δήμου Μαρκοπούλου, στις διεργασίες ενός Οργανισμού, με τη λειτουργία του οποίου πρέπει να διασφαλίζεται η περιβαλλοντική προστασία. Η σκέψη όλων στρέφεται αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι η Ανατολική Αττική έρχεται πρώτη στην κάλυψη αναγκών μείζονος σημασίας, (Ολυμπιακοί Αγώνες, αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ΧΥΤΑ Κερατέας κ.α.) αλλά τελευταία σε υποδομές, πόρους και συμμετοχή στο σχεδιασμό. Το υποτιθέμενο όραμα του «Καλλικράτη» καταρρέει ήδη πριν καν φτάσει να πάρει τη μορφή σχεδίου νόμου.

 

Στον Υπουργό Εσωτερικών και στη Βουλή

 

Θεωρούμε ότι η απόφαση είναι ανεπαρκής. Οι Δήμοι και οι φορείς τους ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ πρέπει ν’ αποφασίσουν, να προτείνουν  και να συζητήσουν με τον Υπουργό Εσωτερικών, με νομοθετική ρύθμιση να προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής - Δημάρχου ή Δημοτικού Συμβούλου, με απόφαση του Δ.Σ., σε κάθε Δημόσιο Οργανισμό που εδρεύει στην περιοχή του και η δραστηριότητά του έχει άμεση συνάφεια με την πόλη.

Αν ο Υπουργός εσωτερικών κωφεύσει ή αρνηθεί, ας έρθει στη Βουλή για συζήτηση.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 425 guests και κανένα μέλος