Πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο στον νέο χρόνο 2010, πραγματοποίησε ο Δήμος Βάρης, σε πανηγυρική συνεδρίαση, αφού έχει καθιερώσει να κόβει τη βασιλόπιτα στην πρώτη συνεδρίαση κάθε έτους.

Ετσι ο δήμαρχος Παναγιώτης Καπετανέας, αφού ευχήθηκε για τον νέο χρόνο, δήλωσε έτοιμος για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που έρχεται με τον “Καλλικράτη”. Εξέφρασε μάλιστα τη γνώμη να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να εκφραστούν οι απόψεις των συμβούλων.

Τόνισε ότι ο Δήμος έχει ετοιμαστεί για το μέλλον σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του.

Δήλωσε δε ότι: “εγώ δηλώνω παρών ως δήμαρχος στη σημερινή δημοτική Αρχή.  Και δηλώνω ότι θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για το Δήμο Βάρης, είτε για τη νέα μορφή που θα προκύψει.

Τώρα έχω και τη γνώση και την εμπειρία”.

Ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιτας· το φλουρί έτυχε στον Σωκράτη Ντούλα.

 

 

Ερωτήσεις μειοψηφίας επί διαφόρων θεμάτων

 

 

Υδροδότηση στους Βενίους

 

Ο Μωραϊτης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της περιοχής Βενίων, που ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν υδροδοτούνται. Υπάρχει μία διπλή κατάσταση εκεί, αφού η περιοχή υδροδοτείται από την ΕΥΔΑΠ το εντός σχεδίου και από τον Σύλλογο (μέσω του Δήμου) το εκτός σχεδίου.

Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλημα με το Σύλλογο γιατί δεν μπορούν να βρουν τους καταναλωτές μέσα από το Σύλλογο. Από τους 180 καταναλωτές μόνο 60 έχουν δηλώσει.

 

Ψηφιακή Τ.V.

Ακόμη αναφέρθηκε στην ψηφιακή τηλεόραση που έρχεται και ρώτησε αν η περιοχή της Βάρης διαθέτει ψηφιακή κάλυψη και αν έχει γίνει κάποια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Βρώμικο το αλιευτικό καταφύγιο

Το αλιευτικό καταφύγιο της Βάρκιζας  παρουσιάζει μία άσχημη εικόνα με πολλά σκουπίδια, επεσήμανε ο Μωραϊτης και ρώτησε αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος από το Δήμο για να το καθαρίζει.

 

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν διαθέτει ο Δήμος μόνιμο προσωπικό για το Λιμάνι. “Οταν μας ειδοποιούν στέλνουμε άτομο και καθαρίζει, αλλά πρέπει και οι ψαράδες να καθαρίζουν”, εξήγησε.

 

Η Λυδία Αργυροπούλου επανήλθε στο πρόγραμμα “Πράσινη ζωή στην πόλη” (για 3η φορά), επιμένοντας στην κυκλοφοριακή μελέτη, την οποία δεν έχει ψηφίσει το Δημοτικό συμβούλιο παρά μόνο ως προμελέτη και έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται.

Μάλιστα, δήλωσε, ότι επισκέφθηκε την Τεχνική Υπηρεσία για να δει τη μελέτη, αλλά της απάντησαν ότι: “τώρα είναι αργά”.

 

Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι δεν έχει εφαρμοστεί η μελέτη, γίνεται μία ανάπλαση της πλατείας η οποία δεν θα επηρεάσει τον ποδηλατόδρομο και την κυκλοφορία και ότι οπωσδήποτε θα περάσει από το Δ.Σ.

 

Παράνομες Διαφημιστικές πινακίδες

 

Στην τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων αναφέρθηκε η Λ. Αργυροπούλου.

Συγκεκριμένα κάποιος “επιχειρηματίας” τοποθέτησε 26 πινακίδες (ούτε μία ούτε δύο), σε διάφορα σημεία της πόλης τις οποίες επινοικίασε σε διάφορους επαγγελματίες με αρκετά ευρώ.

Δεν πήρε από πουθενά άδεια ούτε από το Δήμο, ως όφειλε. Η υπηρεσία του Δήμου του έχει στείλει εξώδικο, αλλά το ...έγραψε κανονικά ο ενδιαφερόμενος.

Ο Δήμος - όπως είπε ο Δήμαρχος - δεν προχωρεί στο ξήλωμα, διότι δεν έχει λεφτά. Εχει ζητήσει κονδύλι από το Υπουργείο Εσωτερικών· “δεν θα πληρώσω εγώ με τα χρήματα των δημοτών για το ξήλωμα των πινακίδων”, δήλωσε.

 

Ο “ταμπελάς” ξέρει καλά τη δυσκαμψία του δημοσίου. Ξέρει ότι θα περάσουν τρία ...τέρμινα και οι πινακίδες θα είναι εκεί περιμένοντας τις τυπικές διαδικασίες...

 

Ο Δ. Αναστασίου αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να τις ξηλώσουν με τα χρήματα του προστίμου που του επέβαλαν για να του στείλουν και ένα μήνυμα.

 

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι έχουν μισθώσει επαγγελματίες και έχουν πληρώσει αρκετά χρήματα!

Πρότεινε δε την επιβολή προστίμου το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα.

Σ.Σ. Δεν καταλάβαμε το σκεπτικό του προέδρου, ότι κάποιοι πολίτες έχουν πληρώσει.

Να σταλεί επιστολή από το Δήμο προς τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες και να τους επισημαίνουν ότι οι πινακίδες είναι παράνομες και μπορεί να χάσουν τα λεφτά τους.

 

Αυστηρές ποινικές διώξεις για τις περιπτώσεις παράνομης τοποθέτησης πινακίδων, ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μέσα από επιστολή του προς τον Άρειο Πάγο.

 

Με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο Χ. Καστανίδης επισημαίνει τις τραγικές συνέπειες που επιφέρουν πολύ συχνά στην οδική ασφάλεια οι διαφημιστικές πινακίδες, όταν τοποθετούνται παρανόμως κατά μήκος του οδικού δικτύου, ενώ συγχρόνως αναφέρεται και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τις κάθε είδους γιγαντοαφίσες και επιγραφές που αναρτώνται ακόμη και στις προσόψεις παραδοσιακών κτιρίων.

 

Απευθυνόμενος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον παρακαλεί να μεριμνήσει προκειμένου να ασκούνται ποινικές διώξεις κατά των παραβατών, καθώς και κατά των οργάνων που παραλείπουν το καθήκον του ελέγχου και της πάταξης της παρανομίας, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι.

Με αφορμή την αυθαιρεσία που επικρατεί σ’ αυτόν τον τομέα ο υπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έκαστος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της παράνομης συμπεριφοράς του στον χώρο της «υπαίθριας» διαφήμισης, ενώ τα αρμόδια όργανα οφείλουν να επιβάλλουν απαρεγκλίτως τις υπό του νόμου τασσόμενες υποχρεώσεις!

 

 

Τροποποίηση καταστατικού ΚΑΠΗ Βάρης

και αλλαγή Διοίκησης

 

Πρώτο θέμα συνεδρίασης του Δ.Σ. Βάρης ήταν η  «τροποποίηση του καταστατικού του ΚΑΠΗ - εναρμόνιση με το άρθρο 240 του Ν 3463/2006 (Δημοτικού Κώδικα).

Στο ΚΑΠΗ έχει δημιουργηθεί μία «ανωμαλία» θα λέγαμε, μετά την επιχειρούμενη αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου από τη Δημοτική Αρχή.

 

Το Δ.Σ. έχει οριστεί στις αρχές του 2006 με τετραετή θητεία, διότι ακολουθεί τη θητεία της Δημοτικής Αρχής. Εχει στο Δ.Σ. και έναν σύμβουλο που έχει προκύψει μέσα από εκλογές των μελών του ΚΑΠΗ (αιρετό), τον Στέλιο Δρογώση.

Το 2007 τροποποιήθηκε ο Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων (Δ.Κ.Κ.) και ο Δήμαρχος Βάρης Παναγιώτης Καπετανέας, επιχείρησε το 2009 με την υπ’ αριθ. 195/09 απόφαση του Δ.Σ. να αλλάξει τη Διοίκηση του ΚΑΠΗ ευθυγραμμιζόμενος με το νέο κώδικα, χωρίς προφανώς να γίνει παράλληλα η τροποποίηση του Καταστατικού και η ευθυγράμμισή του με το ΔΚΚ άρθρο 240 παρ.1, το οποίο γράφει ότι:

«οι τροποποιητικές αποφάσεις των συστατικών πράξεων των δημοτικών και κοινοτικών νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου όσον αφορά την προσαρμογή της σύνθεσης του Δ.Σ. στις προβλέψεις των άρθρων 240-244 του νέου ΚΔΔ θα πρέπει να αναφέρονται σε συγκεκριμένο αριθμό μελών του Δ.Σ. αυτών, καθώς και στην ιδιότητά τους.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας, δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι και δημότες ή κάτοικοι που είναι χρήστες των υπηρεσιών του νομικού προσώπου ή που έχουν ανάλογη επαγγελματική ή κοινωνική δράση ή ειδικές γνώσεις, ανάλογα με το σκοπό του νομικού προσώπου, καθώς και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων του νομικού προσώπου, εφόσον αυτό απασχολεί.

Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου ορίζεται με την απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Λήγει πάντοτε με την εγκατάσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορούν να αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου για σοβαρό λόγο που ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Όπως προείπαμε όμως η Διοίκηση του ΚΑΠΗ, όταν ορίστηκε (2006) είχε 4ετή θητεία.

Αιρετός εκπρόσωπος των μελών έχει εκλεγεί ο Στέλιος Δρογώσης, ο οποίος προσέφυγε στην Περιφέρεια κατά της απόφασης του Δ.Σ. και η Περιφέρεια ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (08/ΔΤΑ/17708/5.11.09). Προφανώς επιχειρήθηκε η αλλαγή της Διοίκησης του ΚΑΠΗ, χωρίς να γίνει τροποποίηση του καταστατικού του.

 

Στην παρούσα συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει την τροποποίηση του Καταστατικού και την εναρμόνισή του με το Νόμο, πράγμα που έπραξε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούσης της Λυδίας Αργυροπούλου με το αιτιολογικό ότι θεωρεί πως πρέπει να εκπροσωπούνται τα μέλη και με αιρετό, πράγμα που δεν προβλέπει το νέο καταστατικό.

Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι «εναρμονιζόμαστε με τον κώδικα, γιατί είχε γίνει λάθος ερμηνεία του καταστατικού. Πουθενά ο Κώδικας δεν λέει ότι εκλέγεται εκπρόσωπος από τα μέλη».

 

Ο Στ. Δρογώσης, που βρισκόταν στη συνεδρίαση ζήτησε να παρέμβει και μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «από 4μήνου έχει ξεκινήσει μία διαδικασία από τη Δημοτική Αρχή για να με εξοστρακίσει από τη θέση του εκλεγμένου εκπροσώπου του Δ.Σ. του ΚΑΠΗ.

Επειδή το θέμα δεν είναι ατομικό αλλά συλλογικό και αφορά όλα τα μέλη του ΚΑΠΗ, μεταφέρω την αγωνία τους, για την προσπάθεια που γίνεται της απομάκρυνσης του νόμιμα εκλεγμένου εκπροσώπου τους φιμώνοντας έτσι τα μέλη.

 

…Επειδή τα νομικά όργανα είναι όργανα λαϊκής βάσης, στην απόφαση που θα πάρετε να λάβετε σοβαρά υπόψη και την εκλογή μέλους του ΚΑΠΗ, για το Δ.Σ. από τα μέλη του. Αυτή είναι η απαίτηση της πλειοψηφίας των μελών του ΚΑΠΗ.

 

Όπως και να ΄χει το θέμα, δεν κατανοώ την τυπολατρία που επικαλούνται – πολλές φορές – οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Δήμων.

Τα παρόντα Δημοτικά συμβούλια τελειώνουν τη θητεία τους στο τέλος του 2010 τυπικά και ουσιαστικά από τον Οκτώβριο μετά τις εκλογές.

Γιατί δεν περιμένει η Δημοτική Αρχή Βάρης να λήξει η θητεία του ΚΑΠΗ μαζί με τη δική της. Αν έχει ιδιαίτερους λόγους για συγκεκριμένες πράξεις της Διοίκησης του ΚΑΠΗ, να το φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να κριθεί.

Αυτού του είδους οι προστριβές μόνο καλό δεν κάνουν και στο Δήμο και στο ΚΑΠΗ.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 134 guests και κανένα μέλος