Την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Νομάρχης Ανατ. Αττικής Λεων. Κουρής, ο Δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου, ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής  Δημήτριος Ζεγγίνης και ο Διευθυντής Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής Ιωάννης Στριφτός, μετά από μηνυτήρια αναφορά από τον ιδιοκτήτη του Grand Resort Lagonissi  Παντελή Μαντωνανάκη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Δήμος Καλυβίων το 1999 είχε κατασκευάσει ράμπα ανέλκυσης μικρών σκαφών (γλίστρα) στο 41,5ο χλμ. της Παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου. Η εν λόγω ράμπα κατασκευάστηκε με νόμιμη άδεια που είχε εκδώσει ο τότε Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής   Μιχάλης Κυριακίδης. Για το παραπάνω έργο ο Δήμος Καλυβίων έχει ήδη αθωωθεί δύο φορές.

paralia-rambaΛόγω των πολλαπλών καταγγελιών του Μαντωνανάκη για τη μη ύπαρξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο Δήμος Καλυβίων εκπόνησε σχετική μελέτη την οποία υπέβαλε προς τη Νομαρχία που την ενέκρινε νόμιμα. Για την παραπάνω έγκριση περιβαλλοντικών όρων κατηγορούνται τόσο ο Νομάρχης  όσο και ο Δήμαρχος Καλυβίων.

Η ουσία βεβαίως είναι ότι και ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος δεν έχουν ενδώσει στις πιέσεις του μεγαλοεπιχειρηματία Μαντωνανάκη, προκειμένου να αποκλείσει τις ελεύθερες ακτές και να νομιμοποιήσει τις πολλές αυθαίρετες κατασκευές του.

Το σημερινό δικαστήριο  είναι ένα από τα πολλά που έχει παραπέμψει το GRAND RESORT και το Δήμαρχο Καλυβίων και το Νομάρχη.

 

Να θυμίσουμε εδώ ότι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, είχε καταγγελθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, ότι όταν επισκέφθηκαν το Grand Resort για έλεγχο, δεν τους επέτρεψαν να μπουν στο χώρο.

 

Φωνάζει ο κλέφτης...

 

Φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης επί του προκειμένου.

Εκείνος που τσιμέντωσε τη θάλασσα και έχει φτιάξει πισίνες μέσα στο νερό,  για να αφήσω όλο το οικοδόμημα, ζητάει και τα ρέστα.

 

Τον ενοχλεί η γλίστρα βλέπεις τον κύριο Μαντωνανάκη, που πηγαίνει ο κάθε πολίτης να ρίξει το βαρκάκι του...

 

Αλλά προφανώς βρίσκει και τα κάνει διότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2003) παραχώρησε στο Grand Resort Lagonissi την πιο σημαντική, προσβάσιμη και πολυσύχναστη για τους πολίτες παραλία του Δήμου, στην Κιτέζα – Πεύκο, η οποία βρίσκεται δίπλα από τις ξενοδοχειακές του εγκαταστάσεις.

Η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες δεν αποδέχτηκαν ποτέ αυτή την παραχώρηση και ξεκίνησαν έναν μεγάλο αγώνα, που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Ετσι όμως άρχισε και ο αγώνας εξόντωσης και τρομοκράτησης του Δημάρχου Πέτρου Φιλίππου, που βρίσκεται καθημερινά στα δικαστήρια από τον Μαντωνανάκη.

• 15 δικαστικές υποθέσεις με ποινικές διώξεις με διάφορες κατασκευασμένες κατηγορίες έχουν προσδιοριστεί μέχρι σήμερα εις βάρος του Δημάρχου!

• 2 αστικές δίκες όπου ο Π. Μαντωνανάκης ζητάει αποζημίωση από τον Δήμαρχο ύψους 6.500.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη λόγω προσβολής της προσωπικότητάς του!

• 2 διοικητικές δίκες για τις γαλάζιες σημαίες και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

• πάρα πολλές εξωδικαστικές ενέργειες και εξώδικα για παρεμφερή θέματα, προκειμένου να εξασκεί πίεση προς τον Δήμο.

 

...οι βάρβαροι ξανάρχονται

 

Κι ενώ λοιπόν δεν τα κατάφερε μέχρι σήμερα, η νέα κυβέρνηση, κομμάτι της οποίας έρχεται από την παλιά, βάλθηκε να συνεχίσει φαίνεται το έργο που δεν ολοκληρώθηκε, παραδίδοντας την παραλία στο τσιμέντο.

 

Ετσι όπως καταγγέλει ο Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου, γίνεται νέα προσπάθεια του GRAND RESORT να δοθεί συντελεστής δόμησης στον αιγιαλό.

 

Νέα προσπάθεια της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε. – GRAND RESORT LAGONISSI προκειμένου ο αιγιαλός και το χειμέριο κύμα να συνυπολογιστούν στο συντελεστή δόμησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

 

Μέσω της ειδικής συνεργάτιδας του Πρωθυπουργού!

 

Με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία έχει υποβάλει η Δικηγόρος – Καθηγήτρια Πανεπιστημίου κα Γλυκερία Σιούτη (ειδική συνεργάτις του Πρωθυπουργού), το GRAND RESORT προσπαθεί για άλλη μια φορά να δώσει συντελεστή δόμησης και στην παραλία, η οποία –όπως είναι γνωστό – είναι αδόμητη.

 

Για το χώρο της ξενοδοχειακής μονάδας GRAND RESORT (έκτασης περίπου 242 στρεμμάτων), οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί προβλέπονται από το Νόμο 2160 του 1993 (συντελεστής δόμησης 0,30). Η παρακείμενη έκταση των 85 στρεμμάτων είναι αιγιαλός και χειμέριο κύμα και οι χρήσεις γης της έχουν καθοριστεί από τη ΖΟΕ Λαυρεωτικής και προβλέπουν μόνο τη δυνατότητα δημιουργίας ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων με αποκλειστική χρήση για την εξυπηρέτηση των λουομένων.

Η παραπάνω ακτή των 85 στρεμμάτων παραχωρήθηκε στο GRAND RESORT το 2003 και από τότε οι ιδιοκτήτες του έχουν επιδοθεί σε αγώνα προκειμένου να κλείσουν την παραλία αυτή και να την προσμετρήσουν στο συντελεστή δόμησης προκειμένου να αυξήσουν την οικοδομήσιμη έκταση. Πρόσφατα μάλιστα, το Νομοθετικό Τμήμα του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε γνωμοδοτήσει υπέρ του να δοθεί συντελεστής δόμησης της παραλίας.

Η γνωμοδότηση αυτή εν τέλει μετά από αντίδραση του ΤΕΕ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Καλυβίων και τη σχετική δημοσιότητα που δόθηκε, δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο.

 

Σήμερα, λοιπόν, το GRAND RESORT διά της Γλυκερίας Σιούτη, επανέρχεται ζητώντας να καταργηθούν οι χρήσεις γης όπως έχουν χαρακτηριστεί από τη ΖΟΕ Λαυρεωτικής και να ισχύσουν οι διατάξεις του Νόμου 2160 του 1993, δηλαδή να μπορεί να κτίζεται ο αιγιαλός.

Ο Δήμος Καλυβίων άσκησε παρέμβαση στο ΣτΕ προκειμένου να αποτρέψει να δοθεί η δυνατότητα να κτίζονται οι παραλίες κάτι που θα είναι καταστροφικό για όλη τη χώρα. Σύντομα ανάλογη παρέμβαση αναμένεται να γίνει και από το ΤΕΕ και από τη Ν.Α.Α.Α. Η συζήτηση της παρέμβασης του Δήμου Καλυβίων προς το ΣτΕ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 294 guests και κανένα μέλος