Μήνυση κατά της Coca Cola

υπέβαλαν Ρώσοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι

 

Μόσχα. Εισαγγελείς της Ρωσίας μελετούν μήνυση πού κατηγορείῖτην Coca Cola ότι μέσω μίας διαφημιστικής καμπάνιας προσβάλλει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Τη μήνυση υπέβαλαν πρίν από λίγες μέρες 440 κάτοικοι της ρωσικής πόλης Νίζνι Νόβγκοροντ.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, επειδή οι διαφημιστές χρησιμοποίησαν εικόνες ορθόδοξων εκκλησιών και σταυρών, παρουσιάζοντας τα σύμβολα ακόμη και ανάποδα. Η Coca Cola από την πλευρά τηςἁαπαντά ότι όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν τη ρωσική κουλτούρα.

 

Η αγωγή κατά της Coca Cola υποβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου και οιἱεισαγγελείς τώρα εξετάζουν εάν υπάρχει νομική βάση για να προχωρήσει η υπόθεση. Οι διαμαρτυρόμενοι πιστοί υποστηρίζουν ότι οι διαφημίσεις αυτές προσβάλλουν τα πιστεύω τους. «Η Coca Cola χρησιμοποιεί όλα αυτά ταὀορθόδοξα σύμβολα με βλάσφημο τρόπο τοποθετώντας εικόνες ανάμεσα σε μπουκάλια Coca Cola. Κάποιες εικόνες», λένε οιἱενάγοντες, «είναι επίτηδες τοποθετημένες ανάποδα, ακόμη και εικόνες σταυρών».

 

Στο άλλο στρατόπεδο

ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν δείχνει να είναι μαζί με τους πιστούς, ούτε καν να έχει ενοχληθεί από την χρήση των ιερών συμβόλων για διαφημιστικό σκοπό, αφού σε ομιλία του στην Ατλάντα των ΗΠΑ (29/10/2009) στην έδρα της εταιρείας του γνωστού αναψυκτικού, είπε τα παρακάτω:

«απόψε συγκεντρωθήκαμε σ’ αυτό το εκπληκτικό κέντρο, στην πραγματικότητα ένα μουσείο, προς τιμήν ενός από τα πιο αγαπημένα προϊόντα, μιας -ἄαν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη - “εικόνας” τοῦ20ου αιώνα… Συγκεντρωθήκαμε χάρη σε έναν αγαπημένο και έμπιστο φίλο, τον κύριο Μουχτάρ Κέντ,ὁο οποίος προεδρεύει σ’ αυτήν την εκπληκτική εταιρία, με περισσότερους από 1.000.000 υπαλλήλους σε 200 χώρες, με την ιδιότητα του προέδρου και του γενικούῦδιευθυντή.

Συγκεντρωμένοι εδώ μαζί μέ όλουςἐσας πρέπει νά μιλήσουμε για αναψυχή, κάτι πολύ γνωστό στον κόσμο της κόκα κόλα…»

(Αν σας θύμισε τον Γκορμπατσόφ που διαφήμιζε την pizza hut, καλώς σας τον θύμισε).

Πάντως από την εμπειρία μας με τις κατά καιρούς νέες καλλιτεχνικές τάσεις που “αγγίζουν” την θρησκεία από άλλη οπτική γωνία, έχουν φανεί πολύ ευαίσθητοι οι εκπρόσωποι της θρησκείας μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως φαίνεται ότι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”.

πληροφορίες από www.augoustinos-kantiotis.gr

ekklisis-cocacola

 

29/10/2009. Κατά την είσοδό τους στο κτίριο της Coca Cola, ο Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος καί οἈΑρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος σε ευχάριστη στιγμή μπροστά από τόν αρκούδο - μασκότ της  αμερικανικής πολυεθνικής εταιρίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι δημόσιες υπηρεσίες απ’ το computer

μας απέχουν μερικά κλικ

 

Η τεχνολογία στις μέρες μας φτάνει να πραγματοποιεί σκηνές από έργα φαντασίας 20 χρόνων πριν. Ο κόσμος ανταποκρίνεται και τη χρησιμοποιεί σε πολλούς τομείς. Ακολουθούμε κι οι Έλληνες με λίγο μικρότερα βήματα, αλλά μένουμε αρκετά πίσω σε ένα τομέα. Τον δημόσιο.

Εκεί η τεχνολογία δυσκολεύεται να εδραιωθεί. Κάτι η δημοσιο-υπαλληλική νοοτροπία που ναι μεν κάνεις ηλεκτρονικά την φορολογική σου δήλωση, αλλά πρέπει να ξαναπεράσεις από την Εφορία για έλεγχο δικαιολογητικών, ναι μεν υπάρχουν τα Κ.Ε.Π για την έκδοση πιστοποιητικών, αλλά πηγαίνεις τρεις φορές μέχρι να εκδώσεις τον Α.Μ.Κ.Α. γιατί "το σύστημα έχει σήμερα προβλήματα" και πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα.

Ένας άλλος λόγος που οι Έλληνες δεν προτιμούμε την διαδικτυακή λύση για τις συναλλαγές μας με το δημόσιο, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης για τη σωστή λειτουργία της από τους δημόσιους υπαλλήλους.

Πάντως, πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας καταδεικνύει ότι η στάση των Ελλήνων στη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι θετική, αναγνωρίζοντας τα παραγόμενα οφέλη, αφού το 96% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε στο μέλλον να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες παραμένει ακόμα χαμηλό, αφού το 2008, μόλις το 6% των Ελλήνων πραγματοποίησε ολοκληρωμένες συναλλαγές με το δημόσιο ηλεκτρονικά. Από αυτές, το 15% αφορούσε σε αναζήτηση πληροφοριών από sites δημόσιων υπηρεσιών, το 11% σε ηλεκτρονική λήψη εντύπων/αιτήσεων και το 6% σε αποστολή συμπληρωμένων εντύπων.

Οι κυριότεροι λόγοι του περιορισμένου αντίκτυπου της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως αναφέραμε και παραπάνω, εντοπίζονται στην αποσπασματική υλοποίηση έργων από φορείς του δημοσίου και την έλλειψη διαλειτουργικότητας συστημάτων και εφαρμογών μεταξύ φορέων, το πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο, τα διοικητικά εμπόδια, κ.ά.

Μόλις 3 στους 10 χρήστες δηλώνουν πως το διαδίκτυο έχει αντικαταστήσει τις επισκέψεις στους δημόσιους φορείς για την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους. Η αύξηση του συγκεκριμένου δείκτη αποτελεί και την κύρια πρόκληση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης 2.0 υπό τον όρο “e-Goverment 2.0” ή “Διακυβέρνηση 2.0” που στοχεύει στο να αλλάξει την άποψη των χρηστών και να κάνει τις υπηρεσίες πιο προσιτές γι’ αυτούς.

Η Διακυβέρνηση 2.0 ενδυναμώνει και παρακινεί πολίτες και δημόσιους λειτουργούς να συνεργαστούν εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την τεχνολογία.

Έχει συμπεριληφθεί ένα νέο κύμα διαδικτυακών εφαρμογών (blogs, wikis, podcast, RSS feeds, tagging, social networks, MPOGames, κ.λπ), οι οποίες χαρακτηρίζονται από τις προηγμένες δυνατότητες που παρέχουν στους χρήστες για επικοινωνία και ηλεκτρονική συνεργασία. Με μικρές, σχετικά, απαιτούμενες επενδύσεις, οι εφαρμογές που στηρίζονται στις τεχνολογίες Web 2.0 αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό και επιφέρουν σημαντικές μεταβολές στον τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των χρηστών. Τη θέση του όρου “ενημερώνομαι” καταλαμβάνουν πλέον όροι όπως “μοιράζομαι”, “εκφράζομαι”, “επηρεάζω”, “δικτυώνομαι”.

πληροφορίες από το http://www.neo2.gr

 


Βασικός τομέας της χρήσης της τεχνολογίας από το Δημόσιο είναι επίσης ο έλεγχος και το συμάζεμα των φορολογικών και όχι μόνο θεμάτων.

Χρόνια προσπαθούσαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις να πατάξουν όπως λέγανε την φοροδιαφυγή και δεν τα κατάφερναν. Τα τελευταία χρόνια, με την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών (DataBases σε clustered συστήματα, δικτυωμένα με όλα τα σημεία που απαιτούνται Internet, δυνατότητα να καταγράφονται οι εκδόσεις τιμολογίων, κλπ), το ελληνικό δημόσιο άρχισε να συμμαζεύει τα του οίκου του. Βέβαια όσο ο Έλληνας πολίτης θα νιώθει ότι το Ελληνικό δημόσιο του τα «παίρνει», κοινώς τον κλέβει θα βρίσκει τρόπους να φοροδιαφεύγει, όσες τεχνολογικές δικλείδες κι αν χρησιμοποιήσουνε.

Και φυσικά οι φόροι δεν είναι η μόνη περίπτωση που δεν υπάρχει διαφάνεια. Ένας άλλος μεγάλος χώρος που δεν φαίνονται τα ρεαλιστικά στοιχεία διακίνησης είναι ο φαρμακευτικός τομέας. Όταν μια χώρα 11 εκατομμυρίων έχει φαρμακευτικές δαπάνες ίσες με αυτές της Μ. Βρετανίας των 60 περίπου εκατομμυρίων, κάτι δεν πάει καλά.

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 299 επισκέπτες και κανένα μέλος