Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) μας ενημερώνει με δελτίο τύπου, ότι μετά από συντονισμένους ελέγχους των Υπηρεσιών του σε αγροτικά προϊόντα προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι τρώμε. Και λέω τι τρώμε, γιατί ναι μεν μας δίνει στοιχεία γι’ αυτά που απαγορεύθηκαν ή δεσμεύθηκαν στα τελωνεία, αλλά φοβάμαι και να το σκεφθώ, πόσα είναι αυτά που δεν μπόρεσαν να δεσμεύσουν ή δεν πρόλαβαν να ελέγξουν.

• Απαγορεύτηκε η εισαγωγή φορτίων αμπελόφυλλων, προέλευσης Τουρκίας, συνολικού βάρους 1.240 κιλών και 78 κιλών αντίστοιχα, εξαιτίας της ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων πέραν των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων.

• Απαγορεύτηκε η εισαγωγή φορτίων 19 και 38,5 τόνων αντίστοιχα σουσαμιού προέλευσης Ινδίας, εξαιτίας της ύπαρξης σαλμονέλας.

• Απαγορεύτηκε η εισαγωγή φορτίου αποξηραμένων βερίκοκων προέλευσης Τουρκίας, συνολικού βάρους 13 τόνων, εξαιτίας της παρουσίας θειωδών σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του ανώτατου επιτρεπομένου επιπέδου.

• Απαγορεύτηκε η εισαγωγή φορτίου αποξηραμένων μανιταριών Verpa Bohemica προέλευσης Κιργιζίας 200 κιλών, διότι κρίθηκε ως μη ασφαλές τρόφιμο για κατανάλωση.

• Απαγορεύτηκε η εισαγωγή φορτίου κατεψυγμένων κρεάτων βοοειδών προέλευσης ΗΠΑ, συνολικού βάρους 24,5 τόνων, λόγω ακυρότητας των κτηνιατρικών πιστοποιητικών.

• Δεσμεύτηκε φορτίο 7 τόνων λιναρόσπορου προέλευσης Καναδά, λόγω ανίχνευσης της μη εγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης FP967. Το φορτίο θα επαναποσταλεί στη χώρα προέλευσής του.

• Εντοπίσθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε σπανάκι που υπερέβαιναν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (Πολιτικά Ευβοίας) και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για επιβολή κυρώσεων στον παραγωγό.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ενημερώθηκε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της Ε.Ε. (RASFF).

Σε σχετική του Δήλωση ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε:

‘’Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τους Ελληνες παραγωγούς από συμπεριφορές και ενέργειες που οδηγούν σε στρεβλώσεις της αγοράς και υποβαθμίζουν το εισόδημά τους, αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές.

Οι υποθέσεις αυτές αναδεικνύουν επίσης ότι οι Ελληνες καταναλωτές πρέπει να επιβραβεύουν με την προτίμησή τους τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να στηρίζουν και το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών αλλά και την ελληνική οικονομία’’.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 116 guests και κανένα μέλος