Ετοιμάζεται πυρετωδώς ο νέος εκλογικός νόμος και η διοκητική αναδιάρθρωση της Επικράτειας με τον Καποδίστρια ΙΙ.

Με τα νεά νομοθετήματα αποπειράται και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αλλαγή του καθεστώτος μέσα σε 25 χρόνια. Η πρώτη έγινε το 1985 με την πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος και την μετατροπή της προεδρευομένης δημοκρατίας σε Πρωθυπουργοκεντρική.

Τώρα προχωράμε στη δεύτερη φάση διότι η πολιτική πρακτική έδειξε ότι δεν ελέγχεται πλήρως το σύστημα από τα κόμματα και τον εκάστοτε Πρωθυπουργό, γιατί ευδοκιμούν πολλές ανταρσίες. Παράδειγμα Καρατζαφέρης και σωρεία ιδίως Δημάρχων και ολίγων Νομαρχών.

Ετσι με τον νέο εκλογικό νόμο προβλέπονται:

- Η ιδρυση 180 μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών (μία για κάθε 2 περίπου νεοϊδρυόμενους Δήμους).

- Και 120 εκλογικές Περιφέρειες

- Στις μονοεδρικές – που θα ισχύει, όπως είναι ευνόητο, το πλειοψηφικό σύστημα, απόλυτα - κάθε κόμμα θα έχει έναν υποψήφιο βουλευτή και έναν αναπληρωματικό.

Στις μονοεδρικές εγκαθιδρύεται αναμφισβήτητα το δικομματικό σύστημα. Εξαφανίζονται τα μικρά κόμματα.

Βέβαια οι ψήφοι που θα λαμβάνουν μεταφέρονται στις περιφέρειες όπου δεν θα ισχύει ούτε εκεί η σταυροδοσία, αλλά η λίστα. Οι βουλευτές δηλαδή θα εκλέγονται ανάλογα με τη σειρά που θα τους έχει τοποθετήσει το κόμμα και επί της ουσίας ο αρχηγός.

Ο ψηφοφόρος δηλαδή δεν επιλέγει βουλευτή. Επιλέγει για το Λαό, πριν από το Λαό, το κόμμα. Δηλαδή ο αρχηγός και οι αυλικοί.

Ολοκληρώνεται έτσι η κομματοκρατία.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο για όλα. Και για τις μονοεδρικές και για την Περιφέρεια.

Το όριο για την αυτοδυναμία συρρικνώνεται κι άλλο, στο 40%. Το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 40 έδρες «μπόνους».


Δεν προβλέπεται μείωση των βουλευτικων εδρών


Εκείνο που δεν είδαμε και δεν συζητιέται - σιγά μη ψηφιζότανε κιόλας – είναι

η ενδεχόμενη μείωση των βουλευτικών εδρών, χάριν οικονομίας.

Ετσι θα έπειθαν και εμάς και τις Βρυξέλλες ότι κάνουν σοβαρές και «αιματηρές» προσπάθειες. Το Σύνταγμα το προβλέπει (αρθρο 51 παρ.1).

Ο «Καποδίστριας προελαύνει


Ο Καποδίστριας ΙΙ προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς ώστε οι προσεχείς δημοτικές και Περιφερειακές πλέον εκλογές του 2010 να γίνουν για τους Καποδιστριακούς Δήμους και τις Περιφέρειες.

Ο αριθμός των υπερ-Δήμων που θα δημιουργηθούν κυμαίνεται από 300-350, αλλά δεν αποκλείεται να φτάσει και τους 500, από υπέρ χίλιους που είναι τώρα, μετά τον πρώτο Καποδίστρια Ι.

Οι νέοι Δήμοι θα προκύψουν, όπως είναι ευνόητο, από τη συνένωση 3-5 Δήμων.

Το «ωραίο» είναι ότι οι Δημοτικοί άρχοντες δεν αντιδρούν στην πλειονότητά τους, γιατί «βλέπουν το τυρί και δεν βλέπουν τη φάκα». Μα το κυριότερο, δεν υπεραμύνονται του θεσμού που υποτίθεται ότι υπηρετούν.

Ένα θα πούμε κι ας το σκεφτούν άπαντες: Δημοκρατία σημαίνει διασπορά της εξουσίας. Θεωρητικά μέχρι τον τελευταίο πολίτη.

Η όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση της εξουσίας και η υφαρπαγή της από το Λαό χαρακτηρίζει συγκεντρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα.


Στο θέμα θα επανέλθουμε ξανά και ξανά. Ανοίγουμε συζήτηση. Τεκμηριωμένες θέσεις θα δημοσιεύονται αυτούσιες, αποσπασματικά ή ομαδοποιημένες.

Διαβάστε σχετικό άρθρο στη σελ. 11.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 127 guests και κανένα μέλος