Η ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης, την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι, εν όψει και του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ίδιας ημέρας, όπως είχαμε γράψει.

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του επεσήμανε ότι  ο αιγιαλός και η παραλία, αποτελούν ύψιστα αγαθά, δημόσια κοινόχρηστα πράγματα, και δεν πρέπει να αποκλείεται η ακώλυτη και ελεύθερη απόλαυση τους, που αποτελεί τον βασικό και κύριο από την φύση προορισμό τους.

Στο πλαίσιο αυτό η παρούσα Δημοτική Αρχή από την πρώτη ημέρα ανάληψης τωνbarkiza-paralia καθηκόντων της με συνεχείς παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Τουρισμού  και προς την Ε.Τ.Α. Α.Ε  επεδίωξε  με προτάσεις και αιτήσεις που υπέβαλε να αναλάβει και τυπικά (διότι ουσιαστικά επί σειρά ετών ο Δήμος Βάρης χωρίς καμία οικονομική βοήθεια επιμελείται την ανατολική παραλία Βάρκιζας) την ανάπλαση και διαχείριση της ανατολικής παραλίας της Βάρκιζας.

Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος στις προσπάθειές του δεν βρήκε  ανταπόκριση ούτε από την προσφάτως απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, ούτε από την διαρκώς εναλλασσόμενη διοίκηση της Ε.Τ.Α. Α.Ε. και πρότεινε στο σώμα να παρθεί απόφαση, όπου ο Δήμος Βάρης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε   να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια εκ μέρους της Ε.Τ.Α Α.Ε. για «εσπευσμένη ανάπλαση» της Ανατολικής παραλίας Βάρκιζας.

Πολύωρη λοιπόν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κόντρες για το ποιος φταίει, ποιος ολιγώρησε, για λάθος ενέργειες,  ενώ με την «ταμπακιέρα» ασχολήθηκαν ελάχιστα.

Αφού τα είπαν ένθεν και ένθεν επί δίωρο, αποφάσισαν ομόφωνα σε ένα ψήφισμα το οποίο και κατέθεσαν στο Προεδρείο του Νομαρχιακού Συμβουλίου.


Αναβολή αποφάσισε το Ν.Σ.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνεδρίασε το Ν.Σ., όπου μεταξύ των θεμάτων είχε και την υπερψήφιση ή όχι των περιβαλλοντικών όρων μελέτης για την ανάπτυξη της παραλίας της Βάρκιζας.

Η αίθουσα γέμισε από κατοίκους της Βάρης-Βάρκιζας, ενώ από το Δημοτικό Συμβούλιο παρευρίσκοντο ο Δήμαρχος Παν. Καπετανέας, η Αντιδήμαρχος Δήμητρα Σουτόγλου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Αναστασίου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημ. Κυπριώτης και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυδία Αργυροπούλου. Βέβαια παρευρίσκοντο και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.

Η πρόεδρος του Ν.Σ. Μαρία Κατσιμίχα προέταξε το θέμα, μετά από αίτημα όλων των ενδιαφερομένων.

bari-panoΤη στιγμή που ξεκινούσε το θέμα ένα πανό μεγάλο ανοίχτηκε στην αίθουσα από εκπροσώπους φορέων, το οποίο έγραφε:

Η παραλία ανήκει στο λαό και όχι στους εμπόρους της αρπαχτής”.

Προκάλεσε μάλιστα την δυσαρέσκεια του Χαρ. Δαμάσκου!

Η πρόεδρος στη συνέχεια διάβασε κοινό ψήφισμα που είχαν καταθέσει εννέα σύλλογοι το οποίο εξέδωσαν, όπως γράφει, αφού ενημερώθηκαν για το θέμα από τους συμβούλους Δ. Κυπριώτη και Λ. Αργυροπούλου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στις 11/11.

Γράφουν δε μεταξύ άλλων: «Επειδή ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη της κοινής γνώμης του Δήμου Βάρης για τη συζητούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εκφράζοντες και τις απόψεις των μελών των Συλλογικών μας Φορέων, δηλώνουμε την πληρη αντίθεσή μας στην υπόψη μελέτη, αλλά και στην αντιδεοντολογική διαδικασία με την οποία αυτή δρομολογήθηκε, παραμονές εθνικών εκλογών.

Καλούμε το Ν.Σ. να διακόψει:

Α. Κάθε περαιτέρω ενέργεια εξέτασης της εν λόγω μελέτης και,

Β) Κάθε δρομολόγηση των διαδικασιών, για υλοποίηση της πρόταση της ΕΤΑ Α.Ε.

Απαιτούμε ελεύθερες παραλίες, …απ’ ότι έχει απομείνει, με απόδοση της διοίκησης, της διαχείρισης και της εκμετάλλευσής τους στο Δήμο μας».

Επίσης ψήφισμα είχε καταθέσει και η Ενωση Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Ακτής Σαρωνικού, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνουν: «Η αντίθεσή μας εκφράζεται κυρίως στις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μέλη της Ενωσής μας, όταν θα κληθούν οι μικρές τους επιχειρήσεις να αντιπαλέψουν με άνισους όρους, τις παρόμοιες επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν στην Ανατολική παραλία». Και παρακάτω: «Η μοναδική περίπτωση για να συναινέσουμε σε περιβαλλοντικές ή άλλες μελέτες για την Ανατ. Παραλία, είναι να αποδοθεί αυτή στο Δήμο και στη συνέχεια η όποια ανάπλαση να γίνει από αυτόν, αφού προηγουμένως υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση μεταξύ Δήμου-Φορέων και Δημοτών».


Η εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής, την οποία διάβασε ο πρόεδρος της Χαρ. Δαμάσκος, περιγράφει μια σειρά παραλείψεις της ΜΠΕ.

– Δεν περιλαμβάνει ειδική κυκλοφοριακή μελέτη

– Προβλέπεται περίφραξη σε πολύ μεγάλο εύρος

– Υπάρχει ένα θέμα με τον υγρότοπο και το φυσικό τοπίο

– Οι κατασκευές για εξυπηρέτηση του ΝΑΟΒΒ δεν προβλέπονται στο καταστατικό.

– Οι θέσεις στάθμευσης και άλλα

στο σύνολο δώδεκα παρατηρήσεις, που όπως είπε ο Χαρ. Δαμάσκος, αν δεν διευκρινιστούν δεν μπορεί να προχωρήσει η μελέτη. Η ομόφωνη απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής ήταν να ζητήσουν αναβολή  μέχρις ότου συμπληρωθεί η ΜΠΕ με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, να επανεξετάσουν το θέμα.

Τόνισε βέβαια ότι όλα τα στοιχεία που αναζητούν προκειμένου να αξιολογήσουν τη μελέτη ήρθαν πολύ καθυστερημένα στην υπηρεσία και μετά από ιδιαίτερη πίεση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος!


Ο Δήμαρχος Βάρης Παν. Καπετανέας, επεσήμανε ότι εκτός από το πολιτικό κομμάτι, έχουν πολλές διαφωνίες πάνω στη μελέτη.

Μίλησε για μία ακόμη χαριστική ανάθεση στους ιδιώτες

  • Για υποβάθμιση του περιβάλλοντος
  • Για ασύμβατες με το περιβάλλον δραστηριότητες.
  • Για εντατική οικονομική δραστηριότητα και όχι φυσική ανάπλαση
  • Διάβασε δε το ψήφισμα του Δ.Σ. το οποίο δημοσιεύουμε.


Η νομαρχιακή σύμβουλους Μαρία Φουρναράκη, τόνισε ότι «Αναπλάσεις και εξωραϊσμοί από τα ΕΤΑ Α.Ε. εγκυμονούν κινδύνους. Είναι πολύ επικίνδυνο και θέλει προσοχή.

Από το Ελληνικό ως το Σούνιο είναι ελάχιστες οι παραλίες που έχουν μείνει για τον πολίτη που θέλει να κάνει μια βουτιά. Με βρίσκουν σύμφωνη όλα τα ψηφίσματα», κατέληξε.

Καυστικός ο Αντιπρόεδρος Αντώνης Γάκης τόνισε: «να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου στην Ελλάδα με τις ακτές που στο όνομα της ανάπλασης κατοχυρώνεται το δικαίωμα στους ολίγους».


Ο δημ. Σύμβουλος Δ. Κυπριώτης επεσήμανε ότι πρέπει το Ν.Σ. να πάρει πολιτική απόφαση.

Καυτηρίασε την απόφαση της Περιφέρειας τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, και επεσήμανε ότι ο εξωραϊστικός Σύλλογος Βάρκιζας έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Προεδρικού Διατάγματος για την παραλία, η ο ποία εκδικάζεται σε λίγες ημέρες.


Ο Νομάρχης Λεων. Κουρής, εξήγησε ότι έχουμε να κάνουμε με δύο ξεχωριστά πράγματα.

1) Τη ΜΠΕ με λεπτομέρειες και επιχειρήματα και

2) Την πολιτική απόφαση.

Πρότεινε δε να πάρουν δύο ξεχωριστές αποφάσεις.

Ο νομ. Σύμβουλος Νίκος Στεφανίδης, τόνισε ότι πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι του 2001 και του 2003 επί  κυβερνήσεων Σημίτη - που αφορούν το παραλιακό μέτωπο – καθώς και ο τελευταίος του 2009 για αξιοποίηση των παραλίων των λιμνών και των ποταμών!

Η Ι. Στεργίου απευθυνόμενη στους ενδιαφερόμενους της Βάρης επεσήμανε ότι: «καμία πολιτική απόφαση δεν θα σας δικαιώσει. Πρέπει να σταθείτε μπροστά, να το εμποδίσετε να γίνει».

Ο Θανάσης Μπαλής επεσήμανε ότι: «η μελέτη αυτή δεν νομιμοποιείται από πουθενά». Και γι’ αυτό πρότεινε την απόρριψή της. Ηταν και ο λόγος που μειοψήφησε στην πρόταση του Νομάρχη για αναβολή.

Τέλος το Ν.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία

Α) την αναβολή της γνωμοδότησης της ΜΠΕ προκειμένου να τους προσκομιστούν συμπληρωματικά στοιχεία

Β) Στα πλαίσια της διακηρυγμένης θέσης του για ελεύθερες παραλίες στην Αττική, να απαιτήσει από τις νέες πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας-Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος-Ενέργειας-Κλιματικής Αλλαγής , την ανάκληση τόσο της απόφασης της ΕΤΑ Α.Ε. για τη δήθεν αξιοποίηση της παραλίας της Βάρης, η οποία πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο Βάρης, όσο και των νομοθετικών ρυθμίσεων που δεσμεύουν παραλίες στην Αττική για επιχειρηματική αξιοποίηση αποκλείοντας την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.


Να πάρουν θέση οι βουλευτές


Το θέμα είναι όντως πολιτικό, όπως το επεσήμανε και ο δήμαρχος Παν. Καπετανέας και ο Δ. Κυπριώτης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να πάρουν θέση οι βουλευτές της Περιφέρειας, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, που οι περισσότεροι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την «αξιοποίηση» του παραλιακού μετώπου όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΑΡΗΣ


1) Αγωνιζόμαστε και δεν διαπραγματευόμαστε, για ελεύθερες παραλίες

2) Δεν θα δεχτούμε στο όνομα της δήθεν «ανάπλασης», «εμπορευματοποίηση της Ανατολικής Παραλίας»

3) Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία είδους περίφραξη στην παραλία μας

4) Η Βάρη και η Βάρκιζα δεν έχει ανάγκη από εστιατόρια πολυτελείας και θερινά σινεμά με αναψυκτήριο και τραπεζοκαθίσματα που θα προκαλέσουν την τσιμεντοποίηση της παραλίας, την πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση και γενικά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος

5) Έχουμε υποβάλει στους αρμόδιους φορείς και για την πραγματική και όχι προσχηματική ανάπλαση και για την ορθολογική διαχείριση  της Ανατολικής Παραλίας της Βάρκιζας από το Δήμο μας.

6) Δεν δεχόμαστε να εγκριθούν και να πραγματοποιηθούν έργα στην περιοχή του Ν.Α.Ο.Β.Β. τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την λειτουργία του Ομίλου σύμφωνα με το καταστατικό του και τις αποδεδειγμένες ανάγκες του (π.χ. πλωτή προβλήτα η οποία φαίνεται στα σχέδια αλλά δεν αναφέρεται στην ΜΠΕ, γλύστρες ανέλκυσης - καθέλκυσης σκαφών κ.λ.π.)

7) Τέλος, επισημαίνεται το γεγονός ότι η προώθηση της ΜΠΕ προς έγκριση στις 30-09-2009 (4 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές με προφανή στόχο να δεσμευτεί η νέα κυβέρνηση και ενώ είναι γνωστό ότι εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδικασθούν αιτήσεις ακύρωσης κατά του από 05-03-2004 Προεδρικού διατάγματος για τον [(καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμό δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από τον Φαληρικό όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα)] είναι ενέργεια κατακριτέα και καταδικαστέα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 187 guests και κανένα μέλος