Προηγήθηκε των εξελίξεων η ανώνυμη εταιρία (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) ΕΤΑ, όσον αφορά την παραλία της Βάρκιζας, και πριν η νέα κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα, προχώρησε με την Περιφέρεια μαζί, σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της για επενδύσεις μεγάλων πακέτων στην ελεύθερη ανατολική παραλία της Βάρκιζας.
Τελικά και ο Δήμαρχος Παν. Καπετανέας και ο Δ. Κυπριώτης (μειοψηφία) ξεγελάστηκαν, αφού ο μεν πρώτος ζητούσε σε συνεδρίαση 16/9 να πάρουν απόφαση γιατί “είναι η κατάλληλη περίοδος, λόγω εκλογών, να ενημερωθούν και να δεσμευτούν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για το αίτημά μας”, ο δε Δ. Κυπριώτης ζητούσε αναβολή για μετά τις εκλογές τονίζοντας  «ότι είναι πιο φρόνιμο να δούμε το σκεπτικό της νέας κυβέρνησης, όποια προκύψει, για όλα τα παραλιακά μέτωπα, και της ίδιας της ΕΤΑ ακόμη, αν θέλετε».
Το θέμα εξελίσσεται, το Δ.Σ. Βάρης συνεδριάζει Δευτέρα μεσημέρι, η Νομαρχία την ίδια ημέρα το απόγευμα και ο Δ. Κυπριώτης παραχώρησε συνέντευξη τύπου για το θέμα.


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας του Δήμου Βάρης, Δημήτρης Κυπριώτης και Λυδία Αργυροπούλου, με θέμα την «αξιοποίηση»  της παραλίας της Βάρκιζας, που επιχειρείται από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.
Ηδη η Νομαρχία έχει αναρτήσει τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, που έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μέσω ΕΤΑ, και έχει ενημερωθεί ο Δήμος Βάρης εδώ και ένα μήνα.

Το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (7μμ), το οποίο καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα που προτείνονται να γίνουν, όπως: δύο εστιατόρια, ένας πολυκινηματογράφος με 300 τραπεζοκαθίσματα και γιγαντοοθόνη και και…

Επιτυχημένη η συμμετοχή των κληθέντων στη συνέντευξη τύπου, αφού όπως ενημέρωσε ο Δ. Κυπριώτης είχε καλέσει και όλους τους φορείς της πόλης, οι οποίοι παρευρέθησαν στην πλειοψηφία, με εκπροσώπους τους.

Ο Δ. Κυπριώτης στην ενημερωτική του εισήγηση αναφέρθηκε στο ιστορικό της παραλίας χρονολογικά και στην τακτική του Δήμου για το θέμα αυτό.
«Πριν τρία χρόνια ακριβώς, με την έναρξη της δημοτικής περιόδου, τόσο εγώ όσο και ο κ. Αν. Ιγγλέζος επανειλημμένα είχαμε ρωτήσει, τι γίνεται με την παραλία.
Ηταν αρχή, ο Δήμαρχος ήθελε χρόνο για ενημέρωση.
Αυτό το χρόνο τον δώσαμε αλλά δεν είχαμε καμία παραγωγή έργου πάνω σ’ αυτό. Η μόνη ενέργεια που έγινε ήταν η συγκρότηση επιτροπής ελέγχου, ΕΠΕΛΑΚ, η οποία μέχρι σήμερα που μιλάμε, δεν έχει κάνει κανένα έργο. Αμιγώς συγκροτήθηκε δε,  με μέλη από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στις 15 Ιουλίου έγινε μία καταδρομική ενέργεια από το Δήμαρχο, νύχτα, πήγε και έβαλε ομπρέλες στην παραλία της Βάρκιζας, πράγμα που δεν κατανοήσαμε. Γιατί να μη γίνει ημέρα μεσημέρι, να έχει κινητοποιήσει όλους τους φορείς να το κάνουμε όλοι μαζί.
Εγινε κάτι αλλά δεν είχε τον αντίκτυπο που έπρεπε να συνεγερθούν οι πάντες.

Κατέκρινε τη Δημοτική Αρχή όπως είπε:
– Γιατί ο Δήμαρχος γνώριζε από το Μάιο μήνα τις κινήσεις της ΕΤΑ.
– Γιατί τον Ιούλιο, πήγε νύχτα και έβαλε ομπρέλες στην παραλία, χωρίς καμία ενημέρωση.
– Γιατί κάλεσε συνεδρίαση τον  Ιούλιο μήνα, και μαζί με άλλα 23 θέματα έφερε και την παραχώρηση της παραλίας.
– Γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα, μετά από τρία χρόνια που το συζητάγαμε, να έρθει στο τελευταίο συμβούλιο (23/7), με άλλα 30 θέματα. Αντιλαμβάνεστε ότι κανένας από την αντιπολίτευση δεν δέχθηκε αυτή τη  συζήτηση εκείνες τις ημέρες.
Ετσι στις 23 Ιουλίου, πήραμε ένα χαρτί από το Δήμαρχο, που κατέληγε ότι εκείνος βρίσκεται σε επαφές με τα ΕΤΑ με τον Υπουργό Τουρισμού και “σας ενημερώνω ότι το θέμα θα εισαχθεί το συντομότερο για συζήτηση”.

Με έγγραφό μου στις 6 Αυγούστου ζητάω συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία μου δίνουν και ανάμεσά τους είναι 2 του Δήμου προς το διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΤΑ και ένα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, όπου ζητάει επαφές για να λήξει το θέμα της παραλίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος είχε απαντήσει στο Δήμο ότι «βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο, της υπό εκπόνηση μελέτης διαμόρφωσης της παραλίας της Βάρκιζας».
Καταλήγει ότι: «Στα τέλη δε του μήνα, στην έδρα της εταιρίας μας θα σας δεχθούμε για να ανταλλάξουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε πλαίσιο συνεργασίας».

Ο δε κ. Υπουργός έγραφε στο Δήμαρχο να έρθει σε επαφή με το προσωπικό του γραφείο για να τον ενημερώσει!!!

Μέσα Σεπτεμβρίου (16/9) καλούμαστε σε συνεδρίαση, όπου μας ανακοινώνει ο Δήμαρχος ότι κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για την παραλία, στη Νομαρχία για έγκριση.
Η μείζων μειοψηφία αποχώρησε από τη συνεδρίαση ζητώντας αναβολή για μετά τις εκλογές, όπως και εμείς, αλλά εμείς καταθέσαμε δική μας πρόταση. Διαφωνήσαμε με την πρόταση του δημάρχου που δεν ζητούσε όλη την παραλία.
Καυτηρίασε την απόφαση της ΕΤΑ, που ενώ έχουν προκηρυχθεί οι εθνικές εκλογές, προωθεί μελέτη διαμόρφωσης παραλίας.  Και στη συνέχεια η Περιφέρεια στις 8 Οκτωβρίου, το προωθεί  για να δημιουργήσει τετελεσμένα και να δεσμεύσουν και την επόμενη Διοίκηση. “Εγώ δεν γνωρίζω ποια θα είναι η επόμενη διοίκηση. Μπορεί να έχει τα ίδια μυαλά. Επι υποθέσεων δεν στέκομαι. Εγώ στέκομαι επί της ουσίας. Και η ουσία λέει ότι μπορεί να μας προκύψει η ίδια ομελέτα αύριο. Υπάρχει δεοντολογική κακή συμπεριφορά την οποία δεν έλαβε υπόψη της ούτε η ΕΤΑ, ούτε η Περιφέρεια.
Η κατάπτυστη αυτή ενέργεια να επιστραφεί από τη Νομαρχία και η Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της”, είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το Δ. Κυπριώτη, παρουσίασε τα τεχνικά κυρίως χαρακτηριστικά της μελέτης η Λυδία Αργυροπούλου, η οποία ως πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Βάρκιζας, ενημέρωσε ότι πήραν γνώμη από περιβαλλοντολόγο επί της μελέτης και έστειλαν έκθεση προς τη Νομαρχία επισημαίνοντας τα μειονεκτήματα.
Αναφερόμενη δε στη μελέτη επεσήμανε ότι:
– Εχει συντελεστή δόμησης πάνω στην άμμο, 0,01, ενώ στη Βουλιαγμένη είναι 0,005 και στην Αγία Μαρίνα 0,001. Ο Σ.Δ. αυξάνεται γιατί έχει δοθεί επιπλέον σ.δ. στο Ναυτικό Ομιλο, άλλα 1300 μέτρα.
– Εχει δοθεί ύψος 7,5 μέτρα
Δίνει δικαίωμα περίφραξης σε 15.000τ.μ. στο Ναυτικό Ομιλο.
– Επιτρέπει λιμενικά έργα στην άκρη της παραλίας!
– Διώχνει το τέρμα των λεωφορείων

Απ’ την άλλη,
– στην πλαγιά υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα (εκεί προτείνεται μεγάλο εστιατόριο)
– στη μελέτη δεν υπάρχει βεβαίωση της Πολεοδομίας για όρους δόμησης
– δεν δίνει λύση στον αγωγό που εκβάλλει στην παραλία και έδωσε διέξοδο στα νερά του Κόρμπι, που πνίγηκε το 1993.
– Δεν αναφέρει πού θα διοχετευθούν τα απόβλητα. Και μάλιστα όταν γνωρίζουμε ότι ο υπάρχων αγωγός είναι κορεσμένος και υπερχειλίζει τα καλοκαίρια με την μετακίνηση του πληθυσμού.

Αγνοια δήλωσαν οι φορείς της πόλης


Οι φορείς της πόλης, όπως ομολόγησαν, δεν γνώριζαν το θέμα και κάποιοι «έπεσαν» κυριολεκτικά από τα σύννεφα όταν άκουσαν τι φόρτο θα σηκώσει η περιοχή της Βάρκιζας.
Ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών εκτός σχεδίου Παύλος Ζουλάκης, επεσήμανε ότι «είναι προφανές ότι το όλο θέμα οδεύει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.
…Εμείς δώσαμε μεγάλες μάχες για τη γραμμή του ΟΑΣΑ 171 και είναι νόμιμος ο χώρος και η διαδρομή».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων Βασίλης Σιαμέτης διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ενημερώθηκαν ως ομοσπονδία από τη Νομαρχία και επεσήμανε ότι «η υπόθεση μυρίζει Βατοπέδι».

Ο νομαρχιακός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Παπασημάκης τόνισε ότι: «ξεπουλιέται ο αιγιαλός που ανήκει στον ελληνικό λαό και τον έχει πληρώσει με αίμα».

Μίλησαν ακόμη οι εκπρόσωποι φορέων Πόλυ Νικολαράκου, Ελένη Χρόνη, Πρόεδρος Μηλαδέζας, Πρόεδρος Χερώματος και όλοι τόνισαν ότι η παραλία πρέπει να μείνει ελεύθερη γιατί αυτό που λείπει σήμερα είναι το φυσικό περιβάλλον.

Και τώρα τι κάνουμε;

Σήμερα βρισκόμαστε στο οδυνηρό δίλημμα: και τώρα τι κάνουμε; Θα καταφέρει ο Δήμος να πάρει την παραλία και να μην προχωρήσει η ΕΤΑ στην επένδυση;

Αυτό είναι το διακύβευμα και να δούμε αν θα κερδίσει το στοίχημα ο δήμαρχος Παν. Καπετανέας, να κερδίσει την παραχώρηση της παραλίας, αν και το βλέπω χλωμό, αφού δεν κινητοποίησε την τοπική κοινωνία.
Γιατί είναι το μόνο σημείο που μπορεί να φρενάρει τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται αντιδράσεις και καθυστερήσεις στην επένδυση.
Και είναι το στοιχείο εκείνο, που επισημαίνεται ιδιαίτερα και από τα ΕΤΑ και από τη Νομαρχία. Η πλατιά ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμος Βάρης καλεί σε συνεδρίαση τη Δευτέρα το μεσημέρι στις 12 με πρώτο θέμα την ανάπλαση της ελεύθερης παραλίας της Βάρκιζας, προφανώς για να εμφανιστεί με μία νέα απόφαση το απόγευμα στη Νομαρχία.

Τι ζητάει ο Δήμος


Ανανέωση της παραχώρησης στον Δήμο Βάρης της Δυτικής Παραλίας Βάρκιζας  ΓΙΑ ΙΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕ τους ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ  της αρχικής παραχώρησης.
Παραχώρηση της Ανατ. Παραλίας Βάρκιζας στον Δήμο Βάρης με τους ίδιους ή παραπλήσιους όρους της  υπ’ αριθμόν 13781 Κοινής Υπουργικής Απόφασης  (Εσωτερικών,  Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης) της 14/ 30.11.2005. (Παραχώρηση Πάρκου Φλοίσβου στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου) και
Ανάπλασή της Ανατ.  Παραλίας, σύμφωνα με την από 18-6-2009 έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας.Τι λέει ο Δήμαρχος


Τη θέση του δημάρχου για την παραλία, είχαμε ζητήσει σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στα ΜΜΕ τέλος Σεπτεμβρίου. Την είχαμε δημοσιεύσει σε μια συνολική παρουσία, αλλά την επαναδημοσιεύουμε για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας.
“Την παραλία την ξεκινήσαμε το Μάρτιο του 2007. Είχαμε την πρώτη επαφή, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ζαχαρόπουλο, στη συνέχεια με χαμόγελα και υποσχέσεις πέρασαν 5 – 6 μήνες, αυτός άλλαξε και ήρθε ο Κοκκόσης ο οποίος για να προσανατολιστεί ποια πολιτική θα ακολουθήσει η ΕΤΑ και κατ’ επέκταση η κεντρική εξουσία χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος. Αυτά αποδεικνύονται με έγγραφα.
Και ήρθε ο επόμενος (τρίτη αλλαγή) διευθύνων σύμβουλος, ο Μαρκόπουλος, στον οποίο καταθέσαμε το φάκελό μας το Μάρτιο του 2009 και μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα, ώσπου ήρθαν πάλι οι εκλογές.
Εμείς ζητάμε την διαχείριση και διοίκηση να την έχει ο Δήμος. Πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους Δημάρχους που υποστηρίζουν τις ελεύθερες ακτές.
Ζητήσαμε την ανανέωση της Δυτικής παραλίας της Βάρκιζας, που έληξε το Μάιο του 2009, το βιολογικό καθαρισμό που είναι πάνω από το δρόμο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις”.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Δήμος σήμερα, διεκδικεί την παραλία για να την διαμορφώσει ο ίδιος, αλλά …καθυστερημένα, θα λέγαμε. Κι αυτό γιατί αν το δούμε ιστορικά το 1989 ο τότε ΕΟΤ παραχώρησε κατά χρήση την Ανατολική παραλία της Βάρκιζας στο Δήμο Βάρης προκειμένου να την αξιοποιήσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, χωρίς αντάλλαγμα.
Ο Δήμος όμως, όπως γνωρίζουν όσοι επισκέπτονται την παραλία, ποτέ δεν την αξιοποίησε, παρά μόνο με την ενοικίαση κάποιου Λούνα Παρκ...
Το 1993 γίνεται επαναδιαπραγμάτευση και νέα παραχώρηση της παραλίας με πιο σκληρούς όρους, αλλά και πάλι ο Δήμος δεν εκμεταλλεύθηκε την παραχώρηση αυτή.
Ετσι η νεοϊδρυθείσα το 2003, ανώνυμη εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., που πήρε την εθνική γη που είχε περιέλθει στον ΕΟΤ – κατά μεγάλο μέρος - με απαλλοτριώσεις(!!!) παρέλαβε όλο το παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και το «αξιοποιεί» με τους …άκηδες αναλόγως, με ανάπτυξη έντονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, (νυχτομάγαζα, εστιατόρια πολλών πολλών τετραγωνικών με μουσική από το μεσημέρι μέχρι αργά τα μεσάνυχτα), φτάνοντας τα καθίσματα κυριολεκτικά μέχρι το νερό, χτίζοντας τείχη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αποκόπτοντας στον πολίτη την απόλαυση αυτού του μοναδικού αγαθού, του αέρα και της θάλασσας.
Η ΕΤΑ λοιπόν το 2003  προχώρησε σε ανάκληση της παραχώρησης και προωθεί «επενδύσεις» με το αιτιολογικό: «για να την προστατεύσει από ασύμβατες χρήσεις!!!». Υπογράφει δε νέες συμβάσεις που λήγουν το 2017 εν αγνοία του Δημου!

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 149 guests και κανένα μέλος