Ο πολίτης παραμένει σε αναμονή έως ότου κληθεί από τo Γραφείο Κίνησης...
Ξεκίνησε η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών (βραχιολάκι) στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Το σύστημα ξεκίνησε πιλοτικά από τον «Ευαγγελισμό» και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας θα επεκταθεί σε 15 νοσοκομεία, το επόμενο τρίμηνο και σε 85 έως το τέλος του έτους.
Τι έγραψε για το «βραχιολάκι» ο Υπουργός Υγείας, Γεωργιάδης: «Με το σύστημα αυτό α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τί συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε πόση θα είναι η αναμονή, γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές. Καλή μας επιτυχία! Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο»
Ο πολίτης που αναζητεί ιατρική βοήθεια, με την άφιξή του στην είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα παραλάβει από ειδικό εκδοτήριο το εισιτήριό του «βραχιολάκι» το οποίο θα φέρει έναν κωδικό QR και θα τον συνοδεύει σε όλα τα στάδια της ιατρικής εξυπηρέτησης. Ο πολίτης παραμένει σε αναμονή έως ότου κληθεί από τη Γραμματεία/Γραφείο Κίνησης. Στη συνέχεια θα περάσει από τη «Διαλογή», και ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού (η Γραμματεία θα το κρίνει;) θα χαρακτηρίσει τον ασθενή στο ηλεκτρονικό σύστημα με χρώματα και θα τον οδηγήσει στα ιατρεία που αντιστοιχούν με το πρόβλημά του.
Κάθε σημείο της διαδρομής του ασθενούς στα ΤΕΠ και σε άλλες υπηρεσίες θα καταγράφεται με τη χρήση του QR Code. Σε οθόνες που έχουν τοποθετηθεί σε χώρους των ΤΕΠ θα προβάλλεται ο αριθμός του εισιτηρίου του ασθενούς που εξυπηρετείται και όσων περιμένουν ανά ιατρείο, καθώς και ο χρόνος που αναμένεται να περιμένουν.
«Στόχος του νέου συστήματος είναι η μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής», δήλωσε σε συνέντευξή του, ο Υπ. Υγείας και τόνισε: «πρώτα απ’ όλα θα ξέρουμε αν κάποιος καθυστερεί παράλογα σε ένα ΤΕΠ, διότι το σύστημα θα κάνει alert και θα ειδοποιεί τη διοίκηση του νοσοκομείου. Δεύτερον και κυριότερο, αφού περάσουν κάποιες βδομάδες και έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία από τα νοσοκομεία, θα ανοίξουμε μια πλατφόρμα όπου θα μπορούν όλοι οι ασθενείς, εξερχόμενοι των μεγάλων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, να στέλνουν από το κινητό τους τηλέφωνο τις εντυπώσεις τους, να βαθμολογούν το νοσοκομείο και να μας λένε τι πήγε καλά και τι πήγε άσχημα. Αυτά θα είναι στοιχεία προς πλήρη αξιοποίηση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από τις διοικήσεις, διότι έτσι θα εντοπίζουμε στην πράξη ποιο είναι το σημείο στο οποίο ο πολίτης ταλαιπωρήθηκε περισσότερο».
|
Το ξεκίνημα πάντως μόνο καθησυχαστικό δεν ήταν, με το αλαλούμε που δημιουργήθηκε στα ΤΕΠ και τις ουρές της αναμονής. Και μου έρχονται στο νου εικόνες που έζησα επί χούντας, όταν βρέθηκα στα επείγοντα του «κεντρικού» νοσοκομείου, που έπρεπε υποχρεωτικά να περάσεις για να μεταφερθείς στο αρμόδιο νοσοκομείο. Αφού έζησα κάποιες ατελείωτες ώρες αναμονής, ζήτησα να με πάνε στο σπίτι για να πεθάνω εν ηρεμία...