Η περιβαλλοντική διαχείριση φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την νέα δημοτική αρχή της Παιανίας που την περασμένη Κυριακή εξέφρασε τις οικολογικές διαθέσεις της με την ημερίδα «Ανακύκλωση στο Δήμο Παιανίας»...

Η περιβαλλοντική διαχείριση φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την νέα δημοτική αρχή της Παιανίας που την περασμένη Κυριακή εξέφρασε τις οικολογικές διαθέσεις της με την ημερίδα «Ανακύκλωση στο Δήμο Παιανίας». Ο αέρας υπευθυνότητας και σοβαρότητας που απέπνεε η εκδήλωση δημιουργεί αν μη τι άλλο την ελπίδα πως δεν είναι μία από τις κλασικές εξαγγελίες τοπικού (αλλά και εθνικού) επιπέδου που ξεκινάνε βεβαίως με καλή πρόθεση αλλά χωλαίνουν συνήθως στην υλοποίηση – με ορατά αποτελέσματα δύο τρεις θλιβερούς μπλε κάδους, ξεχειλισμένους από οτιδήποτε εκτός από ανακυκλώσιμα υλικά.

Στην Παιανία το εγχείρημα ξεκινά δυναμικά. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Δ. Δάβαρης «θα υπάρχουν τέσσερα προγράμματα ανακύκλωσης και όλα τα υλικά με τα οποία η πόλη θα μπορέσει να ανασάνει. Eίναι διάχυτη η ελπίδα πως αυτή η συμμετοχή θα γίνει τρόπος ζωής για όλους. Άλλωστε προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει πέρα από όλα τα άλλα πολιτισμός».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

― Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης (μπλε κάδοι για τη συλλογή συσκευασιών από αλουμίνιο, χαρτί, σίδερο, γυαλί, πλαστικό). Κάθε νοικοκυριό θα εφοδιαστεί από το Δήμο με την ειδική τσάντα ανακυκλώσιμων υλικών και ενημερωτικό φυλλάδιο. Kάθε γειτονιά θα έχει τον δικό της μπλε κάδο ανακύκλωσης και ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα θα συγκεντρώνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους κάδους και θα τα μεταφέρουν στο περιφερειακό κέντρο διαλογής.

― Ανακύκλωση Ηλεκτρικών - Ηλεκτρονικών συσκευών. Οι μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές όταν πάψουν να λειτουργούν δεν εγκαταλείπονται στο πεζοδρόμιο. Eιδοποιείται πρώτα ο Δήμος για να έρθει να την παραλάβει. Για μικρότερες συσκευές υπάρχει το Δημοτικό Σημείο Συλλογής (έξω από το σπίτι του Βόλεϊ).

― Συνεργασία με την εταιρεία ΑΦΗΣ-Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (μπαταριών)

― Συνεργασία με την εταιρεία «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης» για το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης

Η υπεύθυνη του προγράμματος Π. Χαμηλάκη αναφέρθηκε στα αποθαρρυντικά μηνύματα σε σχέση με το περιβάλλον (για παράδειγμα σε μία πόλη των ΗΠΑ το πόσιμο νερό τους θα προέρχεται πλέον – κατάλληλα επεξεργασμένο – από τα ίδια τα αστικά τους λύματα!).

Η Ελλάδα στηρίζεται στον ρυπογόνο λιγνίτη- γι’ αυτό και η ΔΕΗ "διώκεται" μονίμως από την ΕΕ, αλλά ενεργειακά εξαρτόμαστε σαφώς από το εξωτερικό. Γι’ αυτό και τώρα που υπάρχει πλήρες νομοθετικό πλέγμα για να ανακυκλώνεται το 85% των απορριμμάτων οφείλουμε να ακολουθήσουμε αυτήν την πορεία καθώς για εμάς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας. Η δε Παιανία που έχει το θλιβερό προνόμιο μίας (παράνομης) χωματερής απειλείται με πρόστιμα από την ΕΕ και επομένως πρέπει να κινητοποιηθεί με την ανακύκλωση για να περιοριστεί τουλάχιστον ο όγκος των σκουπιδιών μέχρι να βρεθεί λύση με τους ΧΥΤΑ.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» Μ. Λιτσαρδάκης ανέφερε πως έχει τεθεί στοίχημα για τα έτη 2006,7,8 να μαζευτούν 4 κιλά ηλεκτρονικών συσκευών ανά κάτοικο. Πληροφόρησε δε πως στα καταστήματα από όπου αγοράζετε την καινούργια ηλεκτρική συσκευή αν πάτε την αντίστοιχη παλιά είναι υποχρεωμένα δια νόμου να την παραλάβουν και να τη δώσουν στο σύστημα για ανακύκλωση.

Ο Φ. Κυρκίτσος από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης συνόψισε τα προηγούμενα σκιαγραφώντας την ιδανική οικιακή συμπεριφορά ανακύκλωσης. Έτσι μόνο με τον μπλε κάδο ένα υπεύθυνο νοικοκυριό εξοικονομεί το 50% των απορριμμάτων, ένα 10% προέρχεται από την ανακύκλωση ηλεκτρονικού υλικού και το υπόλοιπο 40% συνίσταται σε βιοαποικοδομήσιμα υλικά, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του μπορεί να μετατραπεί σε κομπόστ μεγάλης βιολογικής αξίας και να χρησιμοποιηθεί ως (το καλύτερο δυνατό) λίπασμα. Από τον ίδιο εκφράστηκε – κατά την υποφαινόμενη - το λεκτικό highlight της εκδήλωσης «Ένας Δήμος δεν μπορεί μόνο να γκρινιάζει γιατί δεν θέλει το ΧΥΤΑ στην αυλή του και να ικανοποιείται με το να το τοποθετήσει παραδίπλα, αλλά πρέπει να προχωρήσει σε θετικά παραδείγματα και μέσα από τα προαναφερθέντα να ελαχιστοποιήσει τα σκουπίδια του, έτσι ένας ΧΥΤΑ να διαρκέσει 100 αντί για 10 χρόνια και ο εκάστοτε Δήμος να μην έχει πρόβλημα να τον κρατήσει». Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Βουλευτής Θαν. Κατσιγιάννης και συμπλήρωσε «πρέπει να περάσουμε εμείς οι ίδιοι από τους ΧΥΤΑπορριμμάτων στους ΧΥΤΥπολλειμμάτων».

Τελευταίος επίτιμος ομιλητής και με πολύ χρήσιμο συμβουλευτικό ρόλο στάθηκε ο πρώην Δήμαρχος Παιανίας Βορρές, ο πρώτος που ασχολήθηκε σοβαρά με την ανακύκλωση στην Παιανία.

Παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ντ. Βρεττός, Θ. Κατσιγιάννης, ο Δήμαρχος Κορωπίου Θ. Αθανασόπουλος, πρώην Δήμαρχος Παιανίας Βορρές, η πρόεδρος του N.Σ. M. Κατσιμίχα, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι N. Καντερές, Παντ. Ασπραδάκης, η πολιτευτής της N.Δ. Nτίνα Τριλίκη και ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ανατολικής Αττικής Iσ. Mάδης.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 139 guests και κανένα μέλος