ποδηλατόδρομοι αποκομμένοι και κακοφτιαγμένοι θα συγκριθούν με τους ποδηλατόδρομος της Ευρώπης;
Ημερίδα με αντικείμενο τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση των ελληνικών ποδηλατικών διαδρομών EV8, EV11, EV13, οι οποίες θα ενταχθούν στο καταγεγραμμένο και ενιαίο ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών, Eurovelo, πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2025, με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ.
Η Μεσογειακή διαδρομή eurovelo EV8 εκτείνεται στα 5.900 χιλιόμετρα. Με σημείο αφετηρίας για τη χώρα μας τη δυτική Ελλάδα, Ξεκινά από το Καντίθ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει, μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα.
Διατρέχει τέσσερις περιφέρειες: Περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής. Η διαδρομή περιλαμβάνει διαδρομές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους δίπλα στη θάλασσα, αλλά και αρχαιολογικούς χώρους υψηλού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Από τον Βορρά στον Νότο, η διαδρομή Eurovelo 11 (EV11) ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας, τη χώρα του «ήλιου του μεσονυχτίου» και καταλήγει στη χώρα του ήλιου, την Μεσογειακή Ελλάδα, έχοντας διανύσει 6.000 χιλιομέτρων μέσα από τη Φιλανδία, την Εσθονία, τη Λεττονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και Σκόπια.
Η EV11 εισέρχεται πλάι στο νότιο τμήμα της λίμνης Δοϊράνης, περνάει από μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο, Λαμία, Θήβα, Χαλκίδα) και τελικά Αθήνα.
Η διαδρομή Eurovelo EV13 είναι 10.400 χιλιομέτρων ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα: από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας και από τον Κυπρίνο έως τις Καστανιές Έβρου, κατά μήκος του Άρδα ποταμού, διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στην ημερίδα έδωσαν το παρών, ο Υφ. Υποδομών και Μεταφορών Βασ. Οικονόμου και ο Γεν. Γρραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Στόχος της ημερίδας η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την υλοποίηση και αξιοποίηση των ελληνικών διαδρομών του Eurovelo και την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού, ιδιαίτερα στους δήμους που διέρχονται οι τρεις διαδρομές.
Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Τουρισμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της ΜΚΟ «Πόλεις για Ποδήλατο».
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας τόνισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μια τεράστια πρόκληση, η οποία έχει να κάνει με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται και στη χώρα μας με το νέο τουριστικό προϊόν, τον ποδηλατικό τουρισμό, που έρχεται με τις τρεις νέες ποδηλατικές διαδρομές».
Ο Δ. Καφαντάρης σημείωσε ότι «η πρόκληση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική για την Αυτοδιοίκηση για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί η Αυτοδιοίκηση μπορεί και κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί την κοινωνία με την ενημέρωση και τη διαβούλευση με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο και μιλάμε για 50 δήμους που διέρχονται αυτές οι τρεις διαδρομές. Το δεύτερο είναι ότι η Αυτοδιοίκηση συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη μέσα από δράσεις και έργα, άρα συμβάλει και στη δημιουργία τουριστικού προϊόντος.
Γι' αυτό η ΚΕΔΕ συμμετέχει ως εταίρος στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo. Για αυτό διοργάνωσε τη σημερινή ημερίδα, προκειμένου να ενημερωθούν οι δήμοι που οδεύει όλη αυτή η προσπάθεια και ποιοι είναι οι στόχοι και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι «με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας επιδιώκεται η προβολή, η προώθηση και η ανάπτυξη τόσο του ποδηλατικού τουρισμού, όσο και του ποδηλάτου ως μέσου ήπιας μετακίνησης,
...Εισάγοντας το ποδήλατο ως βασικό μέσο μετακίνησης, συμβάλλουμε στη δημιουργία πράσινων, πιο υγιών και πιο φιλικών στον πολίτη πόλεων. Τα οφέλη του ποδηλατικού τουρισμού όμως δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω αλλά επεκτείνονται και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, που αποτελεί βασικό στόχο και κύριο μέλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου μετά το πέρας της εκδήλωσης δήλωσε: «Ο ποδηλατικός τουρισμός αποτελεί έναν σύγχρονο και απολύτως βιώσιμο τρόπο για να αναδείξουμε τα πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, το EuroVelo λειτουργεί ως ένα ισχυρό εργαλείο που συνδυάζει τη βιώσιμη κινητικότητα με την ανάδειξη του εθνικού μας πλούτου».
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, σ' εμάς, τον πολίτη είναι το, πώς η Ελλάδα θα δημιουργήσει ποδηλατοδρόμους που θα ενταχθούν στο Eurovelo; Όσοι έχουν ταξιδέψει σε χώρες του εξωτερικού θα έχουν θαυμάσει τους ποδηλατόδρομους, πάνω στην άσφαλτο, με απλές γραμμώσεις και πολύ συχνά επάνω η εικόνα του ποδηλάτου.
Στην Ελλάδα αν πάρω για παράδειγμα το Δήμο ΒΒΒ έχει ένα φρικτό ποδηλατόδρομο, που κανένας αναβάτης δεν ανεβαίνει επάνω, αφού είναι υπερυψωμένος και κακοτράχαλος. Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, γιατί είναι ένα έργο αποκομμένο παντελώς στη μέση του πουθενά. Το ίδιο ισχύει και σε πολλούς άλλους Δήμους εν Ελλάδι, που έσπευσαν να δημιουργήσουν ποδηλατόδρομους με πλακάκια και άλλα υλικά, (αφού έρρεε το χρήμα από το ταμείο της Ε.Ε.) χρήμα δηλαδή που πάλι εμείς το πληρώνουμε, γιατί πολλοί δήμαρχοι σε ερωτήσεις μας, απαντούσαν «η Ευρώπη πληρώνει»...
Καλές οι «ημερίδες», αλλά πρώτα και κύρια ο λαός θέλει ενημέρωση. Πριν αρχίσουν τα έργα. Γίνεται τώρα στη Βούλα. Κόβουν δέντρα, στερούν πεζοδρόμια. Κανείς δεν γνωρίζει πού είναι η αφετηρία του και η διαδρομή του. Παίρνουν τηλέφωνα αναγνώστες και ρωτούν.
Και μη μας πει κανείς για διαβουλεύσεις του κ.... Διαβούλευση σημαίνει ότι ενημερώνεται η γειτονιά που θα περάσει, με επίστολές και καλείς σε συγκεκριμένη ημέρα για να συζητήσεις. Όχι για να δει ο δημότης και να φύγει χωρίς να λύσει τις απορίες του.
Αννα Μπουζιάνη