Ενδιαφέρον είχε προ ημερησίας το Δημοτικό Συμβούλιο Βούλας την περασμένη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, αφού αναφέρθηκαν θέματα που απασχολούν τους πολίτες καθημερινά, Κυλικείο Κοιμητηρίου, 3o Δημοτικό, Παιδικός Σταθμός. Διαπιστώσεις έκαναν οι σύμβουλοι για ταλαιπωρία, παραλείψεις, και έλλειψη ενδιαφέροντος για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη.

- Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός του Δήμου
- αποχώρησε η μειοψηφία

Κυλικείο Κοιμητηρίου


Ο Πέτρος Θανόπουλος αναφέρθηκε στο Κυλικείο του Κοιμητηρίου, και ζήτησε να δώσουν λύση, τονίζοντας ότι «όλη η Βούλα είναι παράνομη στα πάντα, και στα σπίτια και μας έλειψε το Κυλικείο που έχει και ένα κοινωνικό σκοπό;». Ζήτησε δε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. να βρεθεί λύση γιατί ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Για το θέμα του Κυλικείου είχαμε κάνει εκτενές ρεπορτάζ στην εφημερίδα, αφού είναι κλειστό αποστερώντας έτσι τα πιο στοιχειώδη που θα μπορούσε να αναζητήσει ένας δημοτής. Νερό και τουαλέτα! Και βέβαια τα μνημόσυνα που γίνονται στην πλατεία ή στο περίπτερο του Πανοράματος.

Ο λόγος που είναι κλειστό, είναι ότι δεν έχει πολεοδομική άδεια και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαγωνισμό μίσθωσης!

«Εσταξε η ουρά του γαϊδάρου», που λένε.
Γιατί τόσα χρόνια μισθωνόταν και δούλευε; Τώρα τι τους εμποδίζει, που δεν τους εμπόδιζε πριν;
Είναι αυτονόητα ερωτήματα από τον κάθε δημότη, που ζητάει να εξυπηρετείται και μάλιστα σε τέτοιες δύσκολες ώρες, όταν βρεθεί.


3ο Δημοτικό Σχολείο
“ακαλαίσθητο και τεχνικά απαράδεκτο”


Μετά από επίσκεψη που έκανε στο 3ο Δημοτικό, όπως είπε ο Πέτρος Θανόπουλος, «εξεπλάγην με την κατάσταση που υπάρχει. Εχουν τσιμεντοποιήσει όλο το χώρο, όλες τις αυλές. Δεν βλέπεις ούτε ένα τετραγωνικό χώμα. Πράγμα απαράδεκτο.
Όλο τον χώρο  αυτόν  τον είχα φροντίσει γιατί ήταν δρόμος και κάναμε τροποποίηση και είχαμε πει να κάνουμε μία πλατεία εκεί πέρα, και ενώ είχε ειπωθεί στο παρελθόν  ότι θα κάνουν μόνο μία μικρή αίθουσα για τις εκδηλώσεις, έγινε ένα σχολείο ακαλαίσθητο και τεχνικά απαράδεκτο.
Απορώ πως είναι δυνατόν, συνάδελφοι να συντάξουν μία τέτοια μελέτη, τεχνικά απαράδεκτη.
Μάλιστα μία αίθουσα που λειτουργεί ένα χρόνο, έχει μουχλιάσει. Δεν ξέρω πως εξηγείται αυτό το πράγμα. Αυτό που φροντίσανε ήταν να πέσει πάρα – πάρα πολύ μπετόν
».
Ζήτησε δε να γίνει μία Επιτροπή για να δουν πως μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Η Μαριάννα Μαυραγάννη προσπάθησε να εξηγήσει ότι το τσιμέντο το ζήτησαν οι δάσκαλοι για να μη χτυπάνε τα παιδιά, αλλά ο Π. Θανόπουλος, συμπλήρωσε ότι δεν απευθύνεται προσωπικά στη σύμβουλο, όμως «στην Ελλάδα, όταν δούμε μαντζουράνα, την κόβομε. Δεν είναι δυνατόν σε προαύλιο σχολείου να μην υπάρχει ούτε ένα δενδράκι, ούτε ένα λουλουδάκι μέσα. Ετσι τα κάνουμε τα παιδιά να γίνουν κι αυτά τσιμεντολάτρες».

Ο Παν. Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στην κυκλοφοριακή μελέτη γύρω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο, η οποία είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναβλήθηκε για να επανέλθει με νέες προτάσεις το Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει τίποτα.
Και αναρωτιέται αν γίνει κάποιο ατύχημα σε παιδί ποιος θα είναι υπεύθυνος. Αυτοί που διαφώνησαν με τη μελέτη ή το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου;

Η ερώτηση λοιπόν του πλειοψηφούντος δημοτικού συμβούλου προκάλεσε τον  Γιάννη Σκουμπούρη, ο οποίος απόρησε με τα ερωτήματα και επεσήμανε: «Την ευθύνη της διοίκησης την έχει ο Δήμος. Επομένως είναι ρητορικά τα ερωτήματα»!


Ακόμα παραμένουν κλειστοί οι νέοι Παιδικοί Σταθμοί!


Ο Γ. Χατζηϊωάννου, ως Πρόεδρος του παιδικών σταθμών, δήλωσε ότι έχουν επανειλημμένως πάρει την κ. Ρούσου (υπηρεσιακή υπάλληλο του Δήμου), προκειμένου να επιλυθούν κάποια προβλήματα, «αλλά δυστυχώς μας έχει εγκαταλείψει. Εχουμε πολλά προβλήματα».
Εδώ πρέπει να πούμε ότι πριν ένα χρόνο (Σεπτέμβριος/2009 αρ. φ. 550), είχαμε πάρει συνέντευξη από τον Γ. Χατζηϊωάννου, αφού επισκεφθήκαμε μαζί τα δύο νέα κτίρια των παιδικών σταθμών. Πράγματι εντυπωσιαστήκαμε τότε, από τις εγκαταστάσεις, τους άνετους χώρους και τα χρώματα.
Και δικαιολογημένα μάς τα έδειχνε με καμάρι ο πρόεδρος, ο οποίος έχει δουλέψει πολύ γι’ αυτό. Kι όμως ένα και πλέον χρόνο μένουν κλειστά, γιατί δεν έχουν προσωπικό, ενώ είναι δεκάδες τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στον Παιδικό σταθμό γιατί είναι πλήρης!!
Στον Παιδικό Σταθμό της οδού Οδυσσέως, όπου και η φωτογραφία πριν ένα χρόνο, με τον πρόεδρο Γ. Χατζηϊωάννου και την διευθύντρια του σταθμού Αλ. Τζανέτου, ήταν βέβαιο ότι τη φετινή χρονιά θα λειτουργούσε τουλάχιστον ένα τμήμα. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί.
Και όχι μόνο αυτό, με τη νεροποντή που έπληξε πριν δύο εβδομάδες τη Βούλα, ο παιδικός σταθμός της οδού Οδυσσέως πλημμύρισε στο υπόγειό του και έπαθε καθίζηση ένα μέρος του προαύλιου χώρου.
Το κόστος κατασκευής του κοντά 2 εκατομμύρια ευρώ!!
Κρίμα…


Απολογισμός - Ισολογισμός του Δήμου


– Ο ορκωτός λογιστής Μάριος Ελευθεριάδης,  παραδέχθηκε ότι η εικόνα του ισολογισμού δεν είναι ικανοποιητική.
– Υπερχρεωμένος ο Δήμος, διαπιστώνει ο Γιάννης Σκουμπούρης
–    Απείχαν διαμαρτυρόμενοι Αποστολάτος & Τσιριγώτη

Συζητήθηκε ο απολογισμός και ισολογισμός του Δήμου, ο οποίος είχε αναβληθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, γιατί διαπιστώθηκαν κάποια λάθη και δεν προχώρησαν.

Ο Αγγελος Αποστολάτος, προκειμένου να μελετήσει τον ισολογισμό είχε ζητήσει οικονομικά στοιχεία από τη Δημοτική Επιχείρηση, τα οποία όπως κατήγγειλε η Ηλέκτρα Τσιριγώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του.
Γι’ αυτό εν τη ενάρξει του Συμβουλίου, η Ηλέκτρα Τσιριγώτη, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενοι και αποχώρησε.

Στρεβλή εικόνα δίνει ο Ισολογισμός του Δήμου


Ο ορκωτός λογιστής Μάριος Ελευθεριάδης, που βρισκόταν στη συνεδρίαση, παραδέχθηκε ότι η εικόνα του ισολογισμού δεν είναι ικανοποιητική.

– 8,8 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις παρουσιάζει ο Δήμος Βούλας μέσα στο 2008.
– 5,82 εκατομ. ευρώ είναι τα δάνεια και οι τόκοι, σε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου και
– 3 εκατομ. ευρώ βραχυπρόθεσμες, υποχρεώσεις.

Σημαντική αύξηση των δαπανών παρατηρείται, όπως σημειώνει στην έκθεσή του, ο ορκωτός λογιστής, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αμοιβών προσωπικού κατά 329.000€ στις παροχές τρίτων – και συγκεκριμένα – στην έκδοση αναδρομικού εκκαθαριστικού λογαριασμού της ΔΕΗ κοινοχρήστων χώρων, κατά 358.000€ λόγω αδυναμίας, από μέρους τους, καταμέτρησης παροχών (Φ.Ο.Π.), στην αύξηση τόκων κατά 90.000€ λόγω του ληφθέντος δανείου του Νοεμβρίου 2007, για αποζημίωση ρυμοτομίας που έτρεξε το 2008, στην αύξηση προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 820.000 €.

H τρέχουσα χρήση 2008 έδειξε κέρδος 491.000 ευρώ. Ολες οι λογιστικές αρχές που ακολουθήθηκαν ήταν σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Για την ορθότητα αυτών όμως, εκφράζουμε κάποιους προβληματισμούς.
Μέθοδος απογραφής: Η αντίρρησή μας για το κόστος των οικοπέδων και κτιρίων που απεγράφη από το Δήμο την 1.1.2002 είναι ότι, κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη και να καταγραφούν με την παρούσα αξία των εκτιμώμενων χρηματικών ροών των επόμενων επτά ετών, αποπληθωρισμένων με το εκτιμώμενο κόστος κεφαλαίου του Δήμου, ένας συνδυασμός του επιτοκίου δανεισμού του Δανείου, και του εκτιμώμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με τις παραδεδεγμένες αρχές της χρηματοοικονομικής διοίκησης. Όμως σύμφωνα με το σχετικό νόμο των Δήμων, ο Δήμος δεν μπορεί ούτε να εκμεταλλευθεί εμπορικά το πλείστον της ακίνητης περιουσίας του (να εισπράττει έσοδα απ’ αυτή), ούτε να την πωλήσει. Ως αποτέλεσμα, τόσο το κόστος κτήσης όσο και οι αποσβέσεις κάθε χρήσης είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές, δηλαδή αυτές που επιβάλλει η λογική και οι παραδεδεγμένες αρχές της χρηματοοικονομικής διοίκησης.
Αναφέρθηκε σε  32 εκατομ. ευρώ που καταγράφονται για γήπεδα – οικόπεδα του Δήμου τονίζοντας: «Αυτά τα γήπεδα – οικόπεδα μπορείτε να τα πουλήσετε; Δεν μπορείτε.  Εχετε έσοδα – διόδια; Δεν έχετε. Τότε τι δουλειά έχουν τα 32 εκατομ. στον ισολογισμό».
Σ.Σ.: Πρέπει κάποτε οι οικονομολόγοι, οι νομοθέτες και οι ασκούντες εξουσία διαχειριστική να συνειδητοποιήσουν ότι στα αγαθά εκτός της εμπορευματικής αξίας, της ανταλλακτικής - χρηματικής αξίας, ενυπάρχει και η “αξία χρήσης”. Κι ακόμα ότι η αξία χρήσης που γίνεται ιδιαίτερα εμφανής σε περιπτώσεις μειωμένης διαθεσιμότητας ή αυξημένης ζήτησης, είναι η πρωτεύουσα και πραγματική αξία του αγαθού. Γι’ αυτό είναι “λάθος” και εκ του πονηρου η εφαρμογή της λογιστικής αντίληψης των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο δημόσιο λογιστικό.

Και καταλήγει ο ορκωτός λογιστής: Ως αποτέλεσμα το κόστος που εμφανίζεται στο Ενεργητικό του Ισολογισμού να είναι δυσανάλογα μεγάλο με τα προσδοκώμενα έσοδα. Οι δε αποσβέσεις είναι και αυτές δυσανάλογα μεγάλες με τα προσκομιζόμενα έσοδα με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μία στρεβλή εικόνα.

Ο Γιάννης Σκουμπούρης, αναλύοντας στοιχεία του απολογισμού, διαπίστωσε ότι έχει έναν υψηλό δανεισμό ο Δήμος, πράγμα στο οποίο συμφώνησε και ο ορκωτός λογιστής.
«Ετσι χάνεται η δυνατότητα του Δήμου να δανειστεί περαιτέρω», τόνισε.
«Πού πήγαν τα 6 περίπου εκατομμύρια για μακροχρόνιες επενδύσεις; Εδώ μπορεί κανείς να διαφωνήσει σοβαρά. Εχουν γίνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις που εγώ δεν θα τις έκανα», επεσήμανε και συνέχισε.
«Είχατε υπολογίσει να γίνουν 10 εκατομ. € επενδύσεις σε έργα το 2008 και έχουν γίνει τα 4 εκατ.€, δηλαδή οι επενδύσεις που γίνανε ήταν το 40%. Αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση θα διώχναμε τον υπεύθυνο».
Δεν είναι πρόγραμμα επενδύσεων, ένα μεγάλο έργο και γύρω γύρω μικρά μικρά τρέχοντα. Εγώ διαφωνώ με τη διαπίστωση που κάνετε.

Τέλος ο ισολογισμός ψηφίστηκε, όπως αναμενόταν,  κατά πλειοψηφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Αγγελος Αποστολάτος θα καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης στην Περιφέρεια.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 207 επισκέπτες και κανένα μέλος