Χρήσιμες προτάσεις από τους SOS ιατρούς
Πίνω πολύ νερό και...:
Φοράω ρούχα ελαφρά, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά
Φοράω καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου
Βάζω αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας 30 λεπτά πριν βγω έξω
Δε βγαίνω έξω μεταξύ 1μμ-4μμ
Διατηρώ τον χώρο μου δροσερό και σκιερό
Παραμένω σε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο
Κάνω συχνά ντους ή μπάνιο με δροσερό νερό
Δεν επιδίδομαι σε έντονη σωματική άσκηση
Δεν καταναλώνω αλκοόλ ή ζαχαρούχα ποτά
Αποφεύγω τα ζεστά και βαριά γεύματα
Δεν αφήνω βρέφη, παιδιά ή κατοικίδια σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ακόμα κι αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά.
Στη δουλειά μου, είμαι σε εγρήγορση για εμένα και για τους συναδέλφους μου
Ενημερώνομαι για την κατάσταση των συγγενών και των φίλων μου
Χρησιμοποιώ ελάχιστα ηλεκτρικές συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα στην κουζίνα
Συμβουλές για ηλικιωμένους
Βρέχω το πρόσωπό μου πολλές φορές την ημέρα, το αερίζω ελαφρά και...:
Δε βγαίνω έξω τις ώρες του καύσωνα
Περνάω πολλές ώρες σε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους
Διατηρώ το σπίτι μου δροσερό και σκιερό
Τρώω κανονικά (φρούτα, λαχανικά, ψωμί και σούπες)
Πίνω τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.
Δεν καταναλώνω αλκοόλ
Ενημερώνω το περιβάλλον μου για την κατάστασή μου
Η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση της θερμοπληξίας είναι πολύ σημαντική. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι χρόνιοι ασθενείς αποτελούν τους ευπαθείς πληθυσμούς που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα στις υψηλές θερμοκρασίες.
Προσοχή στα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας:
ζεστό και κόκκινο δέρμα, έντονος πονοκέφαλος,
ναυτία, ατονία, εξάντληση, τάση για λιποθυμία,
χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, κράμπες.
Πρώτες βοήθειες για την θερμοπληξία στον καύσωνα
- Μεταφέρετε τον θερμόπληκτο, χωρίς χρονοτριβή, σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό
- Αφαιρέστε τα βαριά ρούχα, για να αερίζεται το σώμα
Γρήγορα μειώστε τη θερμοκρασία του σώματος: βάλτε τον ασθενή σε μπανιέρα με κρύο νερό, ή βρέξτε το πρόσωπό του, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο νερό
- Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι του
- Κάνετε εντριβές στα άκρα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω
- Αν μπορεί να πιει, δώστε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού
- Αν ο ασθενής αρνείται να πιει νερό ή κάνει εμετό ή παρουσιάζει αστάθεια στη διατήρηση των αισθήσεων, μην του δίνετε ούτε φαγητό ούτε υγρά
Συμβουλευτείτε ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας,
Σημαντικός παράγοντας η διατροφή τις ημέρες του καύσωνα. Τι προσέχουμε:
– Πίνετε άφθονο δροσερό νερό και γενικά καταναλώστε πολλά υγρά (χυμούς, τσάι κλπ) – ακόμη και αν δεν διψάτε
– Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά, που ενισχύουν την αφυδάτωση
– Προτιμήστε ελαφρά φαγητά (όχι πολλά καρυκεύματα) και μικρά και συχνά γεύματα
– Καταναλώστε άφθονες σαλάτες και φρούτα. Το σώμα μας έχει ανάγκη τις θερμίδες για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να ιδρώνει και να παραμένει δροσερό. Οπότε φροντίστε μέσα στη μέρα να τρώτε έτσι ώστε να πάρετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία
– Αποφύγετε φαγητά με πολλές πρωτεΐνες, γιατί ανεβάζουν το μεταβολισμό και τη θερμοκρασία. Προτιμήστε το ψάρι από το κόκκινο κρέας, αποφύγετε τις βαριές σάλτσες, τα ζεστά φαγητά και τα τηγανιτά
– Προσθέστε λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό σας, για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν το άτομο ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά. Σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό τόσο τις ημέρες του καύσωνα να αλλάζει η δοσολογία, ώστε να μην υπάρχει απώλεια υγρών
Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο ύπνου του ανθρώπου (και όλων των θηλαστικών). Καθώς πλησιάζει η ώρα που κοιμόμαστε, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας συνήθως πέφτει μαζί με τον καρδιακό μας ρυθμό και αυτό θεωρείται ότι αυξάνει τη γνωστή αίσθηση της υπνηλίας.
Αντίθετα, τις ζεστές νύχτες, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα μας να χάσει θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζεται και η ικανότητά μας να αποκοιμηθούμε. Οι ζεστές νυχτερινές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαταραγμένο ύπνο, αφήνοντάς μας με ένα αίσθημα κόπωσης το οποίο μας συνοδεύει για όλη την υπόλοιπη μέρα.
Τι να αποφύγετε κοντά στην ώρα του ύπνου
Αποφύγετε την άσκηση, καθώς θα αυξήσει την εσωτερική σας θερμοκρασία. Αν επιλέξετε να ασκηθείτε, ασκηθείτε αρκετές ώρες πριν για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακτήσει την προ της άσκησης θερμοκρασία.
Αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση θερμότητας στη διάρκεια της ημέρας μειώνοντας τις δραστηριότητές σας.
Αποφύγετε τα ζεστά, βαριά ή πικάντικα φαγητά/γεύματα, ιδιαίτερα κοντά στην ώρα του ύπνου.
Αποφύγετε επίσης τη σοκολάτα ή τα ροφήματα με καφεΐνη (τσάι, καφέ και ενεργειακά ποτά) αργά το απόγευμα ή το βράδυ, καθώς αυτά μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους. Το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά αυξάνουν την αφυδάτωση και πρέπει να αποφεύγονται.
Τι να κάνετε πριν τον ύπνο
Κάντε ένα δροσερό ή χλιαρό ντους ή μπάνιο λίγο πριν πάτε για ύπνο, ειδικά τις μέρες του καύσωνα. Αυτό δροσίζει άμεσα το σώμα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του δέρματός σας.
Επιλέξτε το πιο δροσερό μέρος του σπιτιού για να κοιμηθείτε, αν όχι την κρεβατοκάμαρά σας. Ένας ήσυχος, σκοτεινός και δροσερός χώρος θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.
Επιλέξτε κατάλληλα κλινοσκεπάσματα. Η ποιότητα των κλινοσκεπασμάτων και των νυχτερινών ρούχων, συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ενός μικροκλίματος γύρω από το δέρμα μας που διατηρεί αυτή τη βέλτιστη θερμοκρασία. Επιλέξτε ελαφρά, βαμβακερά υφάσματα ειδικά τις ημέρες του καύσωνα.
Φορέστε ελαφριά, φαρδιά ρούχα, κατά προτίμηση από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι ή λινό που απορροφούν τον ιδρώτα και επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα.
Αν το κατοικίδιο ζώο σας κοιμάται μαζί σας και »ζεσταίνει« το κρεβάτι, ίσως ήρθε η ώρα να του βρείτε άλλο μέρος για να κοιμάται, ειδικά τις πιο ζεστές ημέρες ή τις μέρες του καύσωνα!
Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες σε έναν επαρκώς αεριζόμενο χώρο ή κλιματιστικό. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε έχει ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο, ώστε να μπορεί να ρέει φρέσκος αέρας μέσα στο δωμάτιο.
Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο και δροσερό ενώ κοιμάστε. Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε (αϋπνία). Κρατήστε ένα γυάλινο/μονωμένο δοχείο με κρύο νερό δίπλα στο κρεβάτι σας σε περίπτωση που ξυπνήσετε από τη ζέστη.
Προσπαθήστε να διατηρείτε σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης.
Αν χρειάζεται να έχετε ένα σεντόνι από πάνω σας, δοκιμάστε να αφήσετε τα πόδια σας έξω από το σεντόνι, καθώς η θερμότητα του σώματος θα διαφεύγει μέσω των ποδιών σας
Το να γυρίζετε το μαξιλάρι σας στην άλλη πλευρά μπορεί να βοηθήσει αν ξυπνάτε ζεστοί.
Η χρήση ενός ψεκαστήρα νερού στο πρόσωπο και το σώμα σας για τη δημιουργία ενός λεπτού νέφους μπορεί να είναι δροσιστική. Αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, η επανάληψη αυτού του τρόπου θα σας βοηθήσει επίσης στον καύσωνα.
Αν αποφασίσετε να κοιμηθείτε σε εξωτερικό χώρο επειδή δεν μπορείτε να ψύξετε το σπίτι σας, φροντίστε να προστατευτείτε από τα κουνούπια και άλλα έντομα.
SOS IAΤΡΟΙ