• ...Μπαζώθηκε η θάλασσα με φερτά υλικά
  • Οι αμαρτωλές μισθώσεις των ακτών Βούλας  στο Ν.Σ. και ο Δήμος απών!

...Μπαζώθηκε η θάλασσα με φερτά υλικά

 

Με εργολαβίες του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν ξεκινήσει την αποκατάσταση των πρανών και την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα μετά την καταστροφική φωτιά.

Οι καθαρισμοί των ρεμάτων, όπως ενημέρωσε ο Νομάρχης Λεωνίδας Κουρής, κατά τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσουν τη συνήθη διαδικασία για την Νότια Ανατολική Αττική. Αντίθετα για το Βόρεια θα προχωρήσουν με τη μορφή του κατεπείγοντος για να προλάβουν τις βροχές.

Τραγικό παράδειγμα η Εύβοια που την περασμένη εβδομάδα πνίγηκε κυριολεκτικά. Οι ρεματιές κατέβασαν τόσα φερτά υλικά, που “μπάζωσε” η θάλασσα.

Ενα μεγάλο μέρος αυτών των φερτών υλικών, με την κατεύθυνση των ανέμων κατέκλεισαν, τα παράλια της Ανατολικής Αττικής μέχρι το Γραμματικό!

Οπως ενημέρωσε ο Νομάρχης Λεων. Κουρής,

Ο Θανάσης Μπαλής, ο οποίος πήγε επιτόπου και είδε την κατάσταση την περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα.

“Από τον Ωρωπό μέχρι την παραλία του Καλάμου, είναι τόσα πολλά τα φερτά υλικά που είναι αδύνατο κάποιος να περπατήσει στην παραλία. Ούτε οι Δήμοι ούτε τα Λιμεναρχεία μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Και με φορτηγό να τα άδειαζες δεν θα μπορούσες να έχεις αυτό το αποτέλεσμα”!.

Ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των αλιέων, ζήτησε ο Θ. Μπαλής.


Ο Νομάρχης ενημέρωσε ότι οι Δήμοι ήδη προσπαθούν να καθαρίσουν τις ακτές, αλλά είναι αδύνατο να ανταποκριθούν, διότι δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικός εξοπλισμός για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Απευθύνθηκε στα Λιμεναρχεία, τα οποία δήλωσαν αναρμόδια(!). Η απάντησή τους ήταν ότι ασχολούνται μόνο με πετρελαιοκηλίδες και αστυνόμευση, όπως είπε ο Νομάρχης.

Επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η παρέμβαση υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου (λιμενικές αρχές, υπηρεσία προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, επιστημονικά Ινστιτούτα κλπ) και γι’ αυτόν τον λόγο ζητήθηκε η άμεση συνδρομή τους σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Ο Νομάρχης προσπάθησε, όπως είπε, να ενημερώσει και τον υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομικών γα να ενισχυθούν οι Δήμοι, αλλά δεν τον βρήκε...


Σ.Σ. Τώρα έχουμε εκλογές...


Τέλος το Ν.Σ. αποφάσισε:

• Να απαιτήσει την άμεση συνδρομή των υπηρεσιών και οργανισμών που διαθέτουν εξειδικευμένους επιστήμονες και ειδικό εξοπλισμό.

• Να ζητήσει την χρηματοδότηση των Δήμων και Κοινοτήτων που έχουν ξεκινήσει την διαδικασία αποκομιδής τους.

• Η Πολιτεία να προχωρήσει στην οικονομική στήριξη των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής που αδυνατούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους.

 

Οι αμαρτωλές μισθώσεις των ακτών Βούλας  στο Ν.Σ.


Το θέμα της παράτασης της μίσθωσης των ακτών Βούλας συζήτησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, μετά από αίτημα του Δήμου Βούλας.

Ο Δήμος Βούλας είχε συνεδριάσει σε ανοιχτή συνεδρίαση μπροστά στη Β’ πλαζ προκειμένου να καταγγείλει την παράταση των συμβάσεων.

Γράφαμε στο φύλλο 597/5.9.09 “ΑΚΥΡΕΣ οι μισθωτικές παρατάσεις των δύο ακτών Βούλας”.

Αντίθετες με το Μνημόνιο Δήμου και ΕΤΑ. Αντίθετες με το Λαίκό αίσθημα

Αντίθετες με το Δημόσιο Συμφέρον.

Μία μίσθωση για την οποία ο Δήμος φέρει βαριές ευθύνες.


Ο Νομάρχης εισηγούμενος το θέμα τόνισε οτι ότι αν και η μισθώτρια εταιρία του Β’ Αλιπέδιου Βούλας δεν έχει τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις με αποτέλεσμα η παραλία να μένει κλειστή, εν τούτοις η διοίκηση της ΕΤΑ Α.Ε. προχώρησε με αδιαφανείς διαδικασίες στην παράταση της σύμβασης επί 20 ακόμη χρόνια χωρίς καμία ενημέρωση των τοπικών αρχών. Αντί λοιπόν να καταγγελθεί η υπάρχουσα σύμβαση που λήγει το 2011, αφού μάλιστα η μισθώτρια εταιρία έχει υποβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή με σωρεία αυθαίρετων παρεμβάσεων, η διοίκηση της ΕΤΑ Α.Ε. «επιβραβεύει» ουσιαστικά την μισθώτρια εταιρία με την εν κρυπτώ παράταση της σύμβασης μέχρι το 2030. Πρότεινε δε να παρθεί ψήφισμα συμπαράστασης προς το Δήμο, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα.


Ο Δήμος απών!


Ο Δήμος λοιπόν που τον καίει το θέμα και κατήγγειλε τις συμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, και έχει αναγγείλει συγκεκριμένες ενέργειες, γράφαμε σε προηγούμενο φύλλο μας (φ. 597, 5/9/09) έλαμψε δια της απουσίας του.

Δεν παρευρέθη κανείς να ενημερώσει το Ν.Σ. Το ότι την ίδια ώρα είχε Δημοτικό Συμβούλιο δεν τον απαλλάσσει. Τα θέματα της συγκεκριμένης συνεδρίασης ήταν ...ρουτίνας και μπορούσε κάλιστα να εκπροσωπήσει το Δήμο ένας Αντιδήμαρχος.

Η απουσία δείχνει ξεκάθαρα, ότι το αίτημα προς το Ν.Σ. έγινε “για τα μάτια του κόσμου”, όπως χαρακτηριστικά έγραφαν οι Σύλλογοι της Βούλας σε έγγραφό τους για τις ενέργειες του Δήμου.

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι “αδιάβαστοι”, μίλησαν γενικόλογα για ελεύθερες παραλίες.

Ο Δημ. Μπαρούτας, και ίσως να ήταν ο μόνος  που έφριξε με τις συμβάσεις είπε χαρακτηριστικά: “είναι παράλογα αυτά που ακούμε. Είναι καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος και δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε ένα ψήφισμα. Αυτή η σύμβαση όχι μόνο δεν πρέπει να ισχύσει αλλά να προβεί η Νομαρχία σε κάθε νόμιμο μέσο”.

Ο Θαν. Μπαλής μίλησε γενικότερα ότι  είναι πάγια η θέση της παράταξης για ελεύθερες παραλίες για το λαό.

Τόνισε δε ότι θα στηρίξουν το Δήμο, με μια προϋπόθεση. Ούτε ο Δήμος να έχει δικαίωμα να τη μισθώσει σε ιδιώτη.


Ο Κ. Μετοχιάκης χαρακτήρισε τις συμβάσεις καταχρηστικές και αντίθετες με το λαϊκό αίσθημα.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 470 guests και κανένα μέλος