H τροπολογία επιλύει όμως μόνο το ένα τρίτο του προβλήματος

H τροπολογία επιλύει όμως μόνο το ένα τρίτο του προβλήματος

Τροπολογία στη Βουλή φέρνει  το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο αφορά το Νεό Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) που έχει ξεσηκώσει θύελα αντιδράσεων από πολίτες και Δήμους.

Μόνο η Φιλοθέα και η Εκάλη κινητοποιήθηκαν άμεσα και κατάφεραν και έσωσαν τις πόλεις τους. Αλλοι Δήμοι που είχαν στοιχεία στα χέρια τους για να μην εφαρμοστεί ο ΝΟΚ στην πόλη τους δεν προσέτρεξαν. Ξεκίνησαν καθυστερημένα, τις αντιδράσεις, μετά την απόφαση του ΣτΕ (μετά από προσφυγή κατοίκων του Αλίμου και της Βούλας), που παραπέμπει το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η προτεινόμενη διάταξη (άρθρο 1) μιλάει για: «εξορθολογισμό της χρήσης των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές έως την εγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων - Ενίσχυση των ελέγχχων - Μεταβατική διάταξη - Προσθήκη παρ. 8 στο αρθρο 27, τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 19 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και παρ. 1 αρθ. 44 του νόμο 4495/2027».

Και σημειώνει ότι από την 1η Μαΐου και μέχρι την εγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων  και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025.

Μεσοβέζικες λύσεις, θα λέγαμε, γιατί δεν καταργεί τα μπόνους, με τα ύψη που φτάνουν και τα 8 μέτρα πέρα από τον ΓΟΚ της περιοχής! Προτείνει η συνδυαστική χρήση των μπόνους, η πρόσθετη δόμηση σε ύψος να μην υπερβαίνει τα 2 έως 3 μέτρα.

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο ΔΣ της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι η τροπολογία ικανοποιεί εν μέρει τις διεκδικήσεις. Συγκεκριμένα η τροπολογία αφορά το άρθρο 10 παρ 1 που έδινε κίνητρο δόμησης ύψους 3,20 το άρθρο 15 παρ 8 που έδινε 1+1 και το άρθρο 19 παρ 2 για τα πράσινα δώματα που έδινε 3,40 μέτρα, Σύνοο 8,60 μέτρα.

Με την καινούργια διάταξη αν εφαρμόσει κάποιος τα δύο πρώτα που δίνουν υπέρβαση από 5,20 μ που ισχύουν σήμερα, τώρα δίνει 2 μετρά ή 2,5 αν ο συντελεστής δόμησης είναι πάνω από 1,6

Το υπόλοιπο 2,40 με τις πράσινες οροφές που προσθέτει 35τ.μ. δόμησης και στην συνέχεια οδηγεί σε διπλανό όροφο δεν αποσύρεται.

Βέβαια δεν πειράζει τις οικοδομές που έχουν ήδη βγάλει άδειες, σημειώνοντας ότι όσα έχουν γίνει μέχρι την 1η Μαΐου 2024 είναι νόμιμα, με το σκεπτικό πως: «για λόγους προστασίας της εμπιστοσύνης των διοικουμένων και για να αποφευχθούν ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις».

 

Η ΚΕΔΕ για την τροπολογία 

Στο θέμα της οικοδόμησης κτιρίων με υπερβάσεις σε ύψη και σε πλάτη, στην οποία η ΚΕΔΕ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση,  επανέρχεται  μετά την κοινοποίηση τροπολογίας του Υπουργείου που απλώς «χαϊδεύει» τον ΝΟΚ, χωρίς να προχωράει σ' αυτό που απαιτεί ολόκληρη η κοινωνία· την κατάργησή του.

Γράφει σχετικά η ΚΕΔΕ:

στο φλέγον ζήτημα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και τις πολλαπλές αναταράξεις που έχει προκαλέσει σε όλη την χώρα με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνουμε τα κατωτέρω:

Απέναντι στην πρόδηλη «παρανομία» το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντί να προβληματιστεί για τα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά αδιέξοδα, τα οποία δημιούργησε το ίδιο με τη συνεχή προώθηση τα τελευταία χρόνια  αντισυνταγματικών και αντιεπιστημονικών νομοθετικών ρυθμίσεων του ΝΟΚ, «ασχολήθηκε» μόνο με την καταστολή των νόμιμων ενεργειών των Δήμων και την  προάσπιση των συμφερόντων και τον καθησυχασμό των λίγων ευνοημένων – κατασκευαστών και των αυτόκλητων υπερασπιστών τους.

Αναφορικά με την τροπολογία που κατατέθηκε:

Πρώτον, δεν τηρήθηκε καμία δέσμευση από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος για προηγούμενη συνάντηση και συνεννόηση, γεγονός που καταδεικνύει την συνεχιζόμενη απαξιωτική συμπεριφορά προς τους φορείς και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον και επί της ουσίας, καμία συμμόρφωση δεν υπήρξε με τις επιταγές, το γράμμα και το πνεύμα των δύο αποφάσεων του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τρίτον, κανένα αίτημα επιτάχυνσης της εκδίκασης της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα.

Η τροπολογία κινείται μεν στην σωστή κατεύθυνση, επιλύει όμως μόνο το ένα τρίτο (1/3)  του προβλήματος σχετικά με την καθ’ ύψος δόμηση, αφού απλά την μειώνει από 9,5-10 μέτρα που ο ΝΟΚ με τα κίνητρά του αύξησε, σε 5,5-6 μέτρα.

Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έστω και την ύστατη ώρα και πριν ψηφιστεί η ανεπαρκής τροπολογία που κατέθεσε, ν’ αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να νομοθετήσει με αποφασιστικότητα, ακούγοντας τις προτάσεις που οι Δήμοι της χώρας έχουν καταθέσει, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολεοδομικό αδιέξοδο, που με αποφάσεις του το ίδιο δημιούργησε και μεγένθυνε.

Η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών με την χρήση “bonus” του ΝΟΚ και η άμεση και κατά προτεραιότητα εκδίκαση των δύο υποθέσεων που εκκρεμούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ είναι μονόδρομος.

Ομοίως είναι μονόδρομος η προηγούμενη εκπόνηση και έγκριση ειδικών επιστημονικών περιβαλλοντικών ή  και πολεοδομικών μελετών με τη συμμετοχή των Δήμων και των πολιτών πριν την προώθηση  οιασδήποτε τροποποίησης όσον αφορά τους όρους δόμησης και τον ΝΟΚ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εκπροσωπώντας όλους τους Δήμους της Χώρας, συμπαρατάσσεται με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου για την υπεράσπιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός της για προστασία της φυσιογνωμίας των πόλεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 677 guests και κανένα μέλος