Το Εφετείο Πειραιά ακυρώνει οικοδομική άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου ΒΒΒ

με τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ

Επανερχόμαστε στον περιβαλλοντοκτόνο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), που δίνει μπόνους σε ύψος κοντά 18 μέτρα, και πλάτος με κρεμαστούς ...κήπους, αγνοώντας τους συντελεστές δόμησης της περιοχής, καταστρέφοντας έτσι ολόκληρες περιοχές, με σοβαρότατη υποβάθμιση.

Εχουμε γράψει για το θέμα, και ταρακούνησε την κοινωνία της Βούλας ιδιαίτερα, που βλέπουν οι κάτοικοι κτίρια να «αγγίζουν τον ουρανό» και τα 2οροφα και 3όροφα να γίνονται ...υπόγεια. Και αν μας είχε αφουγκραστεί η Δημοτική Αρχή, ενάμισυ χρόνο πριν, θα είχαμε προλάβει την καταστροφή της Βούλας.

Γνωρίσαμε προ εβδομάδων, μέσω του www.ecopress ότι στο Δήμο Αλίμου κέρδισαν κάτοικοι που προσέφυγαν κατά του ΝΟΚ για συγκεκριμένη οικοδομή και παραπέμφθηκε η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ. όπως γράφαμε στο υπ. αρ. φ. 1322 και 1323 (www.ebdomi.com|αρχείο φύλλων.

Μάλιστα ο Δήμος ΒΒΒ συγκάλεσε δημοτική συνεδρίαση και πάρθηκε απόφαση να «παγώσουν» οι οικοδομικές άδειες που αιτούνται να λάβουν ενδιαφερόμενοι με τα στοιχεία του ΝΟΚ.

Στην επόμενη συνεδρίαση ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου με διπλό «εντέλεσθαι» και πλέον δεν βγαίνουν οικοδομικές άδειες με τα μπόνους του ΝΟΚ για 2000 αδόμητες ιδιοκτησίες, αν και το αρμόδιο Υπουργείο έχει «μουλαρώσει» και αδιαφορεί για τις αποφάσεις ανωτέρων οργάνων (ΣτΕ κ.λπ.)

Γνώριζε ο δήμαρχος την προσφυγή των κατοίκων της Βούλας

Ο Δήμαρχος όμως αναφέρθηκε σε δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που ακυρώνει οικοδομική άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου 3Β.

Και πράγματι, όπως ενημερωθήκαμε από το ecopress, εκδόθηκε απόφαση του Εφετείου Πειραιά που ακυρώνει οικοδομική άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου 3Β, κατά το μέρος που επιτρέπει την ανέγερση φυτεμένου δώματος και «αποκαθηλώνει» τα μπόνους δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), «ψαλιδίζοντας» επιπλέον ύψους 3,14 μέτρων στην συγκεκριμένη οικοδομή! επισφραγίζοντας το πολεοδομικό κεκτημένο της περιοχής.

Η νέα ακυρωτική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά κρίνει ότι «τα μπόνους του ΝΟΚ στα ύψη των κτιρίων δεν είναι γενικής εφαρμογής» και ότι έναντι του ΝΟΚ «κατισχύουν οι ειδικές διατάξεις προεδρικών διαταγμάτων, με τα οποία καθορίζονται κατά περιοχή ανώτατα ύψη κτιρίων, εφ’ όσον είναι μικρότερα των νέων ανωτάτων ορίων του ΝΟΚ». Και

-Εξουδετερώνει στην συγκεκριμένη περίπτωση ειδικά τα «μπόνους» του ΝΟΚ για τα φυτεμένα δώματα, τα οποία από τους τεχνικούς επιστήμονες αναγνωρίζονται ως κατεξοχήν ενδεδειγμένη παρέμβαση στη δόμηση, καθώς αποδεδειγμένα μειώνουν το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων των 14 μ. στο Δήμο 3Β

Για τη συγκεκριμένη οικοδομή στο Δήμο 3Β, το δικαστήριο με σημείο αναφοράς το από 15/17.9.1926 ττ.δ. «περί εγκρίσεως σχεδίου εξοχικού οικισμού Βούλας» αναγνωρίζει ως το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων των 14 μέτρων στο Δήμο 3Β, ακυρώνοντας την οικοδομική άδεια που προσδίδει επιπλέον ύψος, το οποίο «ανέρχεται πλέον συνολικά σε 17,14 μ. (ήτοι 13.94 μ. συν 3.20 μ. δώμα)».

Δημιουργεί ωστόσο ακυρωτική νομολογία για όλες τις περιοχές της χώρας, στις οποίες ισχύουν παλαιότερες του ΝΟΚ ειδικές ρυθμίσεις με χαμηλότερα ύψη, ως προς την εφαρμογή των περιβαλλοντικών και ενεργειακών μπόνους του ΝΟΚ, όπως είναι μεταξύ άλλων και για τα φυτεμένα δώματα.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που συνεδρίασε με ακυρωτική σύνθεση την 21η Μαρτίου 2023 και έλαβε ακυρωτική απόφαση την 30η Ιανουαρίου 2024, η οποία εκδύθηκε την 7η Μαρτίου 2024 είναι αποτέλεσμα προσφυγής που άσκησαν συνιδιοκτήτες όμορου οικοπέδου με έννομο συμφέρον κατά της «υπ’ αριθ. 190827/24-12-2020 οικοδομικής άδειας (κατηγορίας 3) της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Στη δίκη ο Δήμος 3Β εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, όπως είχε τυπική υποχρέωση, καθώς η άδεια με βάση την πολεοδομική νομοθεσία που η κεντρική κυβέρνηση νομοθετεί εκδόθηκε από την ΥΔΟΜ του Δήμου.

Η νέα ακυρωτική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου 2024, μία ημέρα μετά την έκδοση της απόφασης του Ε’ τμήματος του ΣτΕ της «δίκης του ΝΟΚ» για οικοδομή στον Αλιμο, η οποία παραπέμπετα για οριστική λύση στην ολομέλεια του ΣτΕ.

Με την άδεια της ΥΔΟΜ ΒΒΒ, σε οικόπεδο επί της οδού Δάφνης 4 στην περιοχή «Πολιτεία» Βούλας (Ο.Τ.6) είχε επιτραπεί η «ανέγερση τριώροφου κτιρίου κατοικιών με υπόγειο, εσωτερικό εξώστη ισογείου, φυτεμένο δώμα, πισίνες και κοπή 6 δένδρων».

Όπως λέει η απόφαση «κατ’ εφαρμογή της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 15 του ΝΟΚ, με τα οποίο καθορίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη των κτιρίων, σε συνάρτηση με το συντελεστή δόμησης της περιοχής, το συνολικό ύψος της οικοδομής, με την προσμέτρηση και του ύψους του δώματος, ανέρχεται πλέον συνολικά σε 17,14 μ. (ήτοι 13.94 μ. συν 3.20 μ. δώμα), αντί του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους (14 μ.)». (δηλαδή προέκυψε επιπλέον δόμηση 20,26 τ.μ)

Τι λέει η νέα δικαστική απόφαση

A6 2024 apofasi efeteiouΗ δικαστική απόφαση (Αριθμός Απόφασης: Α6/2024 Του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά), που «ακυρώνει την 190827/24-12-2020 οικοδομική άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου ΒΒΒ, όπως αναθεωρήθηκε, κατά το μέρος που επιτρέπει την ανέγερση φυτεμένου δώματος» αναπτύσσει σκεπτικό το οποίο στα βασικά σημεία του έχει ως εξής:

«Ο τρόπος υπολογισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, του μέγιστου ύψους των κτιρίων σε συνάρτηση με τον σ.δ. κάθε περιοχής κατά το άρθρο 15 παρ. 1 του ιδίου Κανονισμού, δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπως η κρινόμενη, κατά τις οποίες με ειδικά διατάγματα προϋφιστάμενα του Ν.Ο.Κ. έχουν ορισθεί για περιοχές ή οικισμούς συγκεκριμένοι όροι δομήσεως, όπως ανώτατα ύψη κτιρίων.

Κατ’ ακολουθία, μη νομίμως επετράπη με την προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια η προσαύξηση του ύψους του επίμαχου ακινήτου δια της ανεγέρσεως φυτεμένου δώματος πέραν του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους, κατά τον βασίμως προβαλλόμενο με την αίτηση ακυρώσεως λόγο, η δε προσβαλλόμενη άδεια πρέπει να ακυρωθεί, κατά το μέρος που επιτρέπεται με αυτή ανέγερση δώματος στην επίμαχη οικοδομή (πρβλ. ΣτΕ 4055/2010, 4806/1995). Όσα δε προβάλλουν οι παρεμβαίνοντες επί του λόγου αυτού, πρέπει να απορριφθουν ως αβάσιμα», λέει η δικαστική απόφαση.

Το πολεοδομικό καθεστώς στο Δήμο 3Β

Περιγράφοντας το πολεοδομικό καθεστώς που ισχύει στο Δήμο 3 Β η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι: «ο οικισμός της Βούλας δημιουργήθηκε ως εξοχικός οικισμός με το από 15/17.9.1926 ττ.δ. «Περί εγκρίσεως σχεδίου εξοχικού οικισμού Βούλας» (Α’311), ορίσθηκε δε με το εν λόγω ττ.δ., μεταξύ άλλων, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών. Ο χαρακτηρισμός αυτός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικράτειας, ότι έχει διατηρηθεί από το σύνολο των κανονιστικών πράξεων, με τις οποίες τροποποιήθηκε ή συμπληρώθηκε το πολεοδομικό καθεστώς του Δήμου (βλ. ΣτΕ 127/2007).

Από το ΓΟΚ 1973 έως το ΝΟΚ του 2012 και μέχρι σήμερα

Σχετικά με την εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων της τελευταίας 50ετίας από το ΓΟΚ 1973 έως το ΝΟΚ, όπως έχει καθιερωθεί με το νόμο 4067/12 και με τις τροποποιήσεις του ισχύει σήμερα η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι: -«Ο νομοθέτης απέβλεψε στην κατάργηση των διατάξεων του Γ.Ο.Κ. 1973 ή άλλων νομοθετημάτων που προέβλεπαν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού και μέγιστο ύψος των κτιρίων (άρθρο 22 του Γ.Ο.Κ. 1973) και στην καθιέρωση νέου τρόπου καθορισμού και ανώτατων ορίων του ύψους των κτιρίων κατά τη θέσπιση ή την τροποποίηση των σχεδίων πόλεων, όχι δε στην κατάργηση ειδικών διατάξεων π.δ/των με τα οποία καθορίζονται κατά περιοχή ανώτατα ύψη κτιρίων (εφ’ όσον είναι μικρότερα των νέων ανωτάτων ορίων). Αντίθετη ερμηνεία, κατά την οποία με το άρθρο 9 του Γ.Ο.Κ. 1985 αυξήθηκε «αυτομάτως» το ανώτατο ύψος των οικοδομών σε όλες τις περιοχές της χώρας σε συνάρτηση με τον ισχύοντα σ.δ., αδιαφόρως των ειδικών πολεοδομικών διατάξεων που ισχύουν για κάθε περιοχή, θα ήταν αντίθετη προς το άρθρο 24 παράγρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο επιτάσσει την ορθολογική πολεοδόμηση των οικισμών με τη θέσπιση εξιδιασμένων όρων δομήσεως για τον καθένα, κατόπιν μελέτης των τοπικών συνθηκών και της φυσιογνωμίας κάθε περιοχής και με τη συμμετοχή του οικείου ΟΤΑ και των ενδιαφερομένων πολιτών (βλ. ΣτΕ 3661/2005 Ολομ. σκ. 7, 705/2020 Ο λ. σκ.15), δεν επιτρέπει δε την δια γενικής διατάξεως και χωρίς σχετική επιστημονική μελέτη κατάργηση, συλλήβδην, των ειδικών όρων δομήσεως που είχαν θεσπισθεί για κάθε περιοχή με τήρηση των ανωτέρω εγγυήσεων (ΣτΕ 1383/2016 7μ.,) 796/2016, 705/2020 Ολ., βλ. και ΣτΕ 1120/2008)»

Και συνεχίζει η απόφαση αναφέροντας ότι:

-«Τέλος εκδόθηκε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, ο οποίος στο άρθρο 1 ορίζει ότι: «… 4. Όλα τα αριθμητικά μεγέθη που ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου θεωρούνται ως τα ανώτατα επιτρεπόμενα, 5. α) Οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, κατισχύουν των γενικών διατάξεων, που περιέχονται στον παρόντα νόμο, β) Οι διατάξεις του παρόντος κατισχύουν των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης … με τις οποίες θεσπίζονται όροι δόμησης … εκτός από: 1) οποιουδήποτε είδους διατάγματα και 2) …» και στο άρθρο 35 ορίζει ότι: «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε διάταξη, η οποία είναι αντίθετη στις ρυθμίσεις του παρόντος, με την επιφύλαξη της παραγρ. 5 του άρθρου 1 …»…..»

πηγή: Αργύρης Δεμερτζής. Όλη την απόφαση μπορείτε να δει στο: https://ecopress.gr/nea-dikastiki-apofasi-akyronei-bono/

ΚΕΔΕ και πολλοί Δήμοι αντιδρούν, ενώ το ΥΠΕΝ τους κουνάει το δάχτυλο...

Παρ' όλα αυτά η ΚΕΔΕ της οποίας Αντιπρόεδρος είναι ο δήμαρχος ΒΒβ, προειδοποιεί για αμέτρητες δικαστικές διενέξεις στο άμεσο μέλλον...

Αννα Μπουζιάνη

Διαβάστε επίσης την απάντηση του Δημάρχου ΒΒΒ , σε εξώδικη ανακοίνωση του ΤΕΕ: https://www.ebdomi.com/eidiseis-nea/17614-apantisi-dhmarxou-bbb-se-anakoinosi-eksodikou-tou-proedrou-tou-tee.html

Άρθρα & Στήλες

Τέχνες & Αθλητισμός

Videos