Ένα βήμα πηγαίναμε μπροστά και πολλά βήματα κάναμε πίσω, με ευθύνη άλλων κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων

 

Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που ξεκινήσαμε μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και την ανάληψη των δημοτικών αρχών με νέους και παλιούς δημάρχους και με κατάργηση των νομικών προσώπων, πήραμε συνέντευξη από το δήμαρχο Κρωπίας Δημήτρη Κιούση, που βρίσκεται στην τέταρτη δημοτική θητεία στο τιμόνι του Δήμου.

Ο Δήμος Κρωπίας έχει πολλούς οικισμούς που βρίσκονται εκτός σχεδίου, παρά τις προσπάθειες και των οικιστών να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Ο δήμαρχος καθαρά αυτοδιοικητικός, απαντάει χωρίς δεν μασάει τα λόγια του, και αποδίδει ευθύνες...

 

Τη συνέντευξη πήρε η Αννα Μπουζιάνη

 

Κύριε Δήμαρχε

Βρίσκεστε στην αρχή της τέταρτης θητείας σας ως άρχων της πόλης του Κορωπίου. Οι πολίτες του Κορωπίου, σας έδωσαν για άλλη μία - πενταετία τώρα - το τιμόνι του Δήμου. Στις δηλώσεις σας, μετά το πολύ καλό αποτέλεσμα που φέρατε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές υποσχεθήκατε στους πολίτες ότι: «Η επόμενη ημέρα είναι ημέρα ευθύνης και σκληρής δουλειάς για την εκπλήρωση της λαϊκής εντολής. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε όλους τους δημότες. Είμαστε η Δημοτική Αρχή όλων των δημοτών». Ποια είναι τα σχέδιά σας, λοιπόν, για την επόμενη ημέρα;

Κα Μπουζιάνη, ευχαριστώ για την υπενθύμιση μιας αυτονόητης δήλωσης, που πάντα επαναλάμβανα.

Έχει ουσία αυτό που είπα! Είναι ο σεβασμός στα συλλογικά συμφέροντα των πολιτών μας και σε κάθε δημότη ξεχωριστά. Η διοίκησή μας ήταν πάντα ανεξάρτητη και ποτέ «παραταξιακή». Εμείς έχουμε λάβει πολύ ισχυρές πλειοψηφίες,  τις μεγαλύτερες στην αυτοδιοικητική ιστορία του Δήμου μας και δεν χάσαμε τις αξιακές μας αρχές και τους αφετηριακούς προγραμματικούς μας στόχους. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τον βασικό προγραμματικό στόχο της Δημοτικής μας Αρχής, δηλαδή όλα τα βασικά και αυτονόητα έργα  αστικής υποδομής στην έδρα και στους οικισμούς! Aυτά ολοκληρώνονται, λειτουργούν, παραδίδονται ενώ άλλα μεγάλα έργα έχουν βρει ήδη χρηματοδότηση. Για άλλα εκπονούνται ήδη μελέτες και έχουν εξασφαλισμένη πορεία υλοποίησης με ορατό χρονικό ορίζοντα. Όλα αυτά τα έργα υποδομής ήδη  αρχίζουν να «παράγουν» την  ποιότητα ζωής που δικαιούνται οι πολίτες μας. Μιλάμε για υποδομές  που έπρεπε να είχαν γίνει 40 και πλέον χρόνια πριν!

 

Πολλοί συνδέουν το δημοτικό έργο μόνο με μεγάλα τεχνικά έργα·  ασφαλτοστρώσεις… Εσείς πως αξιολογείτε τις επιδόσεις σας και σε άλλους τομείς των αρμοδιοτήτων σας;

Πράγματι κάπως έτσι  εκλαμβάνουν κάποιοι το δημοτικό έργο. Εμείς είχαμε ως πρώτο στόχο το Κορωπί να καλύψει τις μεγάλες υστερήσεις σε βασικά έργα υποδομής και στην πόλη και στους οικισμούς. Όμως η πράξη και οι δύσκολες μνημονιακές εμπειρίες στην αρχή της θητείας μας, απέδειξαν ότι η προσέγγισή μας ήταν γνήσια λαϊκή, μαχητική, διεκδικητική και κοινωνικά ευαίσθητη. Να θυμίσω ότι λειτουργήσαμε νέες κοινωνικές δομές πρόνοιας και υγείας όπως τα δημοτικά ιατρεία, το κοινωνικό φαρμακείο και παντοπωλείο, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Ενώ λειτουργούμε από το 2023 και νέα δομή ΚΔΑΠ στο Κίτσι. Να επισημάνω ως «δείγμα» φυσικά των  ιστορικών προτεραιοτήτων μας  την ισχυρή βούλησή μας να είμαστε πάντα ως λαϊκός θεσμός εκπροσώπησης  πιο κοντά στους ευάλωτους συνδημότες μας. Την περίοδο της πανδημίας ενοποιήσαμε όλες τις κοινωνικές δομές για να προσφέρουν έκτακτες ολοκληρωμένες υπηρεσίες βοήθειας. Με τις πρόσφατες αναγκαστικές συγχωνεύσεις στο Δήμο μας, των νομικών προσώπων του και της κοινωφελούς επιχείρησης είμαστε σε φάση ανασυγκρότησης και εξεύρεσης λύσεων, γιατί προσωπικό δεν έχουμε και οι αυτόνομοι πόροι   είναι ανεπαρκείς. Ξεκινάμε από την αρχή…πάλι. Το θέμα θα απασχολήσει άμεσα τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης για τις εκκρεμότητες που έχουν προκύψει στους ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Το Κορωπί, μπαίνει σε μία νέα εποχή με την αποχέτευση. Σε τι βαθμό έχει καλυφθεί η πόλη;

Εμείς ολοκληρώσαμε στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας και πλέον λειτουργεί ένα μεγάλο εμβληματικό έργο αυτό της αποχέτευσης ακαθάρτων και του βιολογικού καθαρισμού. Ένα αυτονόητο έργο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ό,τι υποσχεθήκαμε το κάναμε. Το λειτουργήσαμε τον Ιανουάριο του 2023 και έχει καλυφθεί το 100% του έργου τοπικών εξωτερικών συνδέσεων με μηδέν κόστος  για τους πολίτες μας! Οι ροές των λυμάτων είναι της τάξεως του 20% γιατί αρκετοί συμπολίτες μας περιμένουν την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας επιδότησης των εσωτερικών δικτύων των οικιών τους. Όπως γνωρίζετε η επιδότηση των εσωτερικών δικτύων ήταν μια μεγάλη παρέμβαση  που εμείς συμβάλαμε να γίνει, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο. Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιδότηση, θα βοηθήσει όλη την Ελλάδα και όλα τα νέα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων για όλους τους ΟΤΑ Α' βαθμού!

 

Τί γίνεται με τους οικισμούς που περιμένουν χρόνια και χρόνια να ενταχθούν στο σχέδιο;

Κα Μπουζιάνη είστε χρόνια στο ρεπορτάζ του Κορωπίου και των Μεσογείων. Οι διαδικασίες αυτών των εντάξεων σχεδίων πόλεως στους οικισμούς ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990. Όμως είχαμε πισωγυρίσματα με ευθύνες πολιτικές, αλλά και ορισμένων ιδιωτών που κοίταξαν το μικροσυμφέρον τους και καταλήξαμε να πέσει στο ΣτΕ π.χ. το σχέδιο πόλεως Αγίας Μαρίνας το 1998. Το   2003 η τότε δημοτική αρχή είχε την ευθύνη για την επανεκκίνηση  των διαδικασιών και έως το 2010. Εμείς παραλάβαμε το 2011 σε εξέλιξη διαδικασίες, τις προχωρήσαμε παρά τα ζητήματα που άφηναν εκκρεμή, με αποτελέσματα,  το 2012, με την ένταξη στο σχέδιο  της Αγίας Μαρίνας και  το 2016 που  εντάχθηκε στο σχέδιο και η  επέκταση πόλεως Κορωπίου. Έκτοτε είχαμε πολλές ανακατατάξεις στην Περιφέρεια Αττικής και στο Υπ.Περιβάλλοντος, με αντικρουόμενες απόψεις και διαφορετικές νομικές ερμηνείες. Μια φορά πηγαίναμε μπροστά και άλλες φορές κάναμε βήματα πίσω με ευθύνη καθαρά των άλλων κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων. Πραγματικά κα Μπουζιάνη τα σχέδια πόλεως οικισμών είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα  της αποτυχίας του Ελληνικού Κράτους να οργανώσει τη χωροταξία του, να ξέρει δηλαδή, πού μπορούμε να κτίζουμε… και πριν κτίσουμε να έχουν γίνει τα αναγκαία έργα υποδομής!

Είχαμε όμως και πρόοδο στα σχέδια πόλεως συνοπτικά αναφέρω:

✔ Είχαμε κύρωση της πράξης εφαρμογής Αγ. Δημητρίου και τη δημοσίευση στο φύλλο της Κυβερνήσεως της επέκταση πόλεως Αγ. Μαρίνας στο Μακιλιάρι.

✔ Σε ότι αφορά την πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλεως Αγ. Μαρίνας προχωράει προς κύρωση.  

✔ Η επέκταση πόλεως Κορωπίου κρίνεται για το θέμα της πράξης εφαρμογής στο ΣτΕ μετά από προσφυγές μικροσυμφερόντων.

Για τον Καρελά αναμένεται η δημοσίευση του σχεδίου πόλεως σε Προεδρικό Διάταγμα.

Μεγάλη συζήτηση σίγουρα προκαλεί το Σχέδιο Πόλεως Κιτσίου το οποίο διαχωρίζεται σε 2 γειτονιές. Είχαμε βρει άκρη  μετά τις διευκρινήσεις για τις μελέτες που αφορούσαν τα ρέματα και θεωρούσαμε ότι επιτέλους βαίνει σε ολοκλήρωση. Τελικά,  για την 1η Γειτονιά  απαιτείται προμελέτη για τη διευθέτηση

των ομβρίων την οποία εκπονεί  η Περιφέρεια Αττικής. Ενώ σε ότι αφορά τη 2η γειτονιά έχει σοβαρότερο πρόβλημα ειδικά  με δύο (2) Οικοδομικά Τετράγωνα (ΟΤ) με την εκτροπή του ρέματος Ντούσι. Θα δούμε πως θα βρεθεί λύση βιώσιμη, σύμφωνα με τη νομοθεσία και με διασφάλιση  ασφαλούς κατοίκησης.

✔ Για την Σκάρπιζα απαιτείται ειδική πολεοδομική μεταχείριση και διευθέτηση όπως και στο Μάτι. Το διεκδικούμε και το απαιτούμε με επανεξέταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Επισημαίνω επίσης ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών ιδρύσαμε και λειτουργεί  Δημοτική Υπηρεσία Δόμησης.

 

Ποια είναι η τύχη του ρέματος Ξερέα, που ξεκίνησε, σταμάτησε και έκτοτε;

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται το μεγάλο σύνθετο έργο του ρέματος  Ξερέα,  που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, τα ζητήματα απαλλοτριώσεων, διαφορετικές ερμηνείες νόμων δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις  ακόμα και οικονομικές εκκρεμότητες καθότι τα χρήματα δεν έφτασαν. Η νέα Περιφερειακή Αρχή είναι σε θέση να επανεκκινήσει το έργο, να επισπεύσει τις εργασίες και να παραδώσει σε λειτουργία την κρίσιμη αυτή αντιπλημμυρική υποδομή με συμπληρωματικό έργο της τάξεως του 1.000.000 ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί.

Ζητήσατε τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την εγκληματικότητα στο Κορωπί; Τι σας προβληματίζει;

Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμε το Υπουργείο να παρέμβει για τα θέματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Έχουμε ιστορικό μεγάλων παρεμβάσεων τόσο προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση νομοθεσίας για μορφές νεοπαραβατικότητας όσο και προς το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Σας θυμίζω ότι είχαμε για πρώτη φορά στο σύγχρονο δημοτικό βίο επισκέψεις των αρμόδιων υπουργών, Γιάννη Πανούση και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με όλο το επιτελείο της ΓΑΔΑ. Παρουσιάστηκαν  οργανωμένα σχέδια δράσης υπήρξε πολύ δυνατή συνεργασία στις θητείες τους καθώς και με τον προηγούμενο υπουργό Παναγιώτη Θεοδωρικάκο αλλά και με ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Σίγουρα δεν είχαμε συνέχεια σε πολλά από αυτά τα σχέδια. Πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον χειροτέρευσης των δεικτών παραβατικότητας, οικογενειακής,  σχολικής,  οπαδικής βίας, τροχαίων ατυχημάτων αλλά και νέων μορφών εγκληματικότητας. Αυτό έχει κατανοηθεί από την νέα φυσική και πολιτική ηγεσία και ανακοινώθηκαν με εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πριν μερικές ημέρες σε σύσκεψη στο Δημαρχείο μας.

Είμαστε ικανοποιημένοι ως προς τον νέο σχεδιασμό αλλά σίγουρα οφείλουμε ως κράτος, ως θεσμός της Αυτοδιοίκησης και ως  κοινωνία να κάνουμε περισσότερα στην πρόληψη. Εμείς από την πλευρά μας επανιδρύουμε το Τοπικό Συμβούλιο Παραβατικότητας όπως πρέπει να λειτουργεί και ευελπιστούμε να συμβάλουμε σε μια ακόμα πιο στενή και οργανωμένη παρακολούθηση των θεμάτων στην περιοχή μας.

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 419 guests και κανένα μέλος