την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, ώρες: 18.00 - 20.30, στην ΕΣΗΕΑΤο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Julian Assange: Η ελευθερία του τύπου στο εδώλιο», την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, ώρες: 18.00 - 20.30, στην ΕΣΗΕΑ, (Ακαδημίας 20, Αθήνα, 1ος όροφος).


Συντονισμός: Πάνος Χαρίτος, δημοσιογράφος


Πάνελ ομιλητών
Χρήστος Δημόπουλος, διευθυντής, Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα
Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος, Τhe Press Project, ανταποκρίτρια στις δίκες του Julian Assange
Δανάη Μαραγκουδάκη, δημοσιογράφος, Solomon
Τάσος Σαραντής, δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών

Ο Julian Assange βρίσκεται σήμερα πιο κοντά από ποτέ στην έκδοσή του στις ΗΠΑ. Αναμένει άμεσα τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, έπειτα και από την ολοκλήρωση της τελικής ακρόασής του στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2024. Παραμένει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου και κρατείται εδώ και πέντε χρόνια. Σε περίπτωση έκδοσής του, αντιμετωπίζει κάθειρξη έως και 175 χρόνια.

Κατηγορείται για κατασκοπεία επειδή δημοσίευσε διαβαθμισμένα έγγραφα για φερόμενα εγκλήματα του στρατού των ΗΠΑ, ως τμήμα του έργου του με το Wikileaks. Η δημοσίευση πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Έτσι, στην υπόθεση αυτή διώκεται συνολικά η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, καθώς ποινικοποιούνται συνηθισμένες πρακτικές της ερευνητικής δημοσιογραφίας: επικοινωνία με εμπιστευτικές πηγές, λήψη και διάδοση επίσημων ή και διαβαθμισμένων πληροφοριών κ.ο.κ.

Τι σημαίνει για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης μια τέτοια δίωξη, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη έκδοση στις ΗΠΑ; Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα της ελευθερίας του τύπου σε ένα τοπίο πολλαπλασιασμού των διώξεων SLAPP κατά δημοσιογράφων και ψηφιακής επιτήρησης;

Για όλα αυτά συζητάμε με ένα ευρύ πάνελ ομιλητριών και ομιλητών και αναζητούμε πώς μπορεί η κοινωνία των πολιτών να κινηθεί για να προστατέψει το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην ελευθερία της έκφρασης.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 191 guests και κανένα μέλος