Κατηγοριοποίηση περιστατικών!
Σε εφαρμογή ετέθη από 1 Φεβρουαρίου 2024, η λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχουν υπογράψει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.
Η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων καταρτίζεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ και αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία. Η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό-χειρουργό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα και διαρθρωμένο σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας.
Αναλυτικά, κάθε νοσοκομείο που είναι υπεύθυνο για τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων προχωρά στην εκκαθάριση της λίστας που τηρεί, αφού επιβεβαιώσει ότι κάθε ασθενής που είναι ήδη ενταγμένος στην υφιστάμενη λίστα χειρουργείου επιθυμεί να παραμείνει εγγεγραμμένος σε αυτήν(!). Για την τελική επιβεβαίωση της παραμονής ή της διαγραφής των ασθενών από τη λίστα πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία. Οι ασθενείς, για τους οποίους διαπιστώνεται ότι δεν επιθυμούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στην εν λόγω λίστα, διαγράφονται από αυτήν προκειμένου οι λίστες να εκκαθαριστούν.
Σ.Σ. Και πού πάει;;
Ως υπεύθυνος εποπτείας και ελέγχου της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων ορίζεται ο αναπληρωτής διοικητής και όπου δεν υπάρχει ο διοικητής, ενώ ως υπεύθυνος για την κατάρτιση και λειτουργία της ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας. Επιπλέον, κάθε θεράπων χειρουργός εντάσσει στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία της εγγραφής ασθενούς. Μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης κάθε ασθενούς του, αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου και κατατάσσει το περιστατικό βάσει συγκεκριμένης κατηγοριοποίησης και κριτηρίων, όπου προσδιορίζεται ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης.
Οι πέντε κατηγορίες περιστατικών
Το κάθε περιστατικό κατηγοριοποιείται με βάση την εξέλιξη της νόσου. Ειδικότερα, υπάρχουν πέντε κατηγορίες:
- 1η κατηγορία: Περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα – Εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι 2 εβδομάδες.
- 2η κατηγορία: Περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα – Εκτιμώμενος χρόνος αναμονής 3 έως 6 εβδομάδες.
- 3η κατηγορία: Περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία χωρίς γρήγορη εξέλιξη – Εκτιμώμενος χρόνος αναμονής 7 έως 12 εβδομάδες.
- 4η κατηγορία: Περιστατικά με ήπια – μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία χωρίς γρήγορη εξέλιξη – Εκτιμώμενος χρόνος αναμονής 13 έως 24 εβδομάδες.
- 5η κατηγορία: Περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία χωρίς γρήγορη εξέλιξη – Εκτιμώμενος χρόνος αναμονής 25 εβδομάδες και επάνω. (δηλαδή 7 περίπου μήνες)
Σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης της υγείας του ασθενούς και διενέργειας της επέμβασης σε διαφορετικό χρόνο, ο γιατρός οφείλει να ενημερώσει το σύστημα. Ο ασθενής ενημερώνεται από το νοσοκομείο για την προγραμματισμένη ημερομηνία του χειρουργείου του, πληροφορία που λαμβάνει και από την ΗΔΙΚΑ με email η μέσω της εφαρμογής MyHealthApp.
Την ευθύνη της ορθής τήρησης των καταχωρίσεων της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων και του προγράμματος των χειρουργείων φέρει η Επιτροπή Χειρουργείου, η οποία λειτουργεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και εγκρίνει με ψηφιακό τρόπο την εβδομαδιαία Λίστα Προγραμματισμού Χειρουργείων. Έργο της Επιτροπής αποτελούν, μεταξύ άλλων, ο συντονισμός και η τήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του χειρουργείου και η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωσή του.
Σ.Σ. Εύχομαι και ελπίζω να λειτουργήσει και να μην δούμε την κατάσταση που επικρατούσε στο Σύστημα Υγείας επί χούντας!
Γιατί κάπως έτσι που ακούγεται που το διαβάζω.
Όσο για τα απογευματινά χειρουργεία, που σε λίγο θα ψηφιστούν, με συμμετοχή του πολίτη σηκώνει πολύ συζήτηση.
Τι μας λέει ο υπουργός υγείας: Τα νοσοκομεία έχουν τιμολογημένες τις ιατρικές τους πράξεις με το μέχρι τώρα λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ (Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια).
«Από τις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο επικαιροποιημένο με το σύστημα αυτό. Έχουμε δηλαδή για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετή»!
Σ.Σ. Οπερ σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, η οποία όμως είναι άδεια...
Αννα Μπουζιάνη