του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού από την Τράπεζα Ελλάδος

 

Το Νοέμβριο 2023, η Τράπεζα της Ελλάδας διοργάνωσε ειδική εκδήλωση με αφορμή τα 150 χρόνια από το γέννηση του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή (1873-1950) και την κυκλοφορία ενός συλλεκτικού νομίσματος (δύο (2) ευρώ.

Είπαν:

«Στο ότι άφησε μετά από μια αστρονομική μαθηματική εξέλιξη την ανώτατη θέση του καθηγητού των Μαθηματικών στο Βερολίνο, για να πάει να ανοίξει ένα νέο πανεπιστήμιο, βλέπει κανείς ένα πατριωτισμό και οραματισμό που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί», Γερουλάνος.

«Υπήρξε συνομιλητής του Αϊνστάιν και συνοδοιπόρος των μεγαλύτερων μαθηματικών του 20ού αιώνα, αλλά και του θεμελιωτή της κβαντικής θεωρίας Μαξ Πλανκ. Ο Καραθεοδωρή διακόνησε την επιστήμη του στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Αμερικής, Γ. Στουρνάρας.

Ο Βενιζέλος υιοθέτησε το σχέδιο του Καραθεοδωρή και αποφάσισε το δεύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο να ιδρυθεί στη Σμύρνη, που μόλις είχε απελευθερωθεί. Τα τραγικά όμως γεγονότα, Αύγουστο του 1922 δεν επέτρεψαν την λειτουργία του. «Το ‘Φως εξ’ Ανατολών’, όπως ονόμασε το δημιούργημά του ο Καραθεοδωρή, δεν έμελλε ποτέ να φωτίσει τον κόσμο και η ελληνική γλώσσα, η επίσημη γλώσσα του πανεπιστημίου, δεν μπόρεσε να αποτελέσει τη γέφυρα προσέγγισης που ονειρεύθηκε για τόσους διαφορετικούς λαούς», Φίλη.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμένος, οι οποίοι έχουν δεσμούς αίματος με τον αείμνηστο σπουδαίο μαθητικό».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 188 guests και κανένα μέλος