Πατούλης: «Αυτό το σύγχρονο έργο που οραματιστήκαμε και κάναμε πράξη»

Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της πρόληψης και έγκαιρης προετοιμασίας της Αττικής στον τομέα της αντιμετώπισης των έκτακτων καιρικών φαινομένων, γίνεται με την έναρξη λειτουργίας του υπερσύγχρονου Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Το Κέντρο εγκαινιάστηκε 5.12.23, από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ε. Τουρνά, παρουσία Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών Συμβούλων, μελών των Σωμάτων Ασφαλείας και εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, αλλά και πλήθους κόσμου.

perifereia kentro ppr«Αυτό το σύγχρονο έργο που οραματιστήκαμε και κάναμε πράξη, αντιπροσωπεύει την παρακαταθήκη μας για μια ασφαλή και ανθεκτική Περιφέρεια έναντι της κλιματικής κρίσης. Παραδίδουμε στους πολίτες, στους Δήμους και την Πολιτεία μία υπερσύγχρονη Δομή που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είναι η απάντησή μας στις σύγχρονες προκλήσεις και ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες της Αττικής μας. Με σύγχρονες τεχνολογίες και συστήματα, ενισχύουμε την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις».

Ο υφυπουργός Ευαγ. Τουρνάς αφού συνεχάρη την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη για την σύσταση του Κέντρου, επεσήμανε πως «ο στόχος της δημιουργίας του είναι διττός. Αφενός η επιμόρφωση των πολιτών και αφετέρου η καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών καταστροφών». Κλείνοντας δε μίλησε για την «εξαιρετική συνεργασία στον τομέα αυτό με την Περιφέρεια, τις υπηρεσίες της και τον κ. Πατούλη, ο οποίος ήταν «''πάντα διαθέσιμος όποτε χρειαζόταν''».

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ε. Λέκκας,  τόνισε πως το Επιχειρησιακό Κέντρο είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση της διακινδύνευσης των πολιτών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής μέσω προγραμμάτων, στα οποία  συμμετείχαν όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αττικής, όπως ανέφερε, και εστίασε στο master plan εκτίμησης κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΕΚΠΑ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το οποίο έγινε για πρώτη φορά στη χώρα. «Υπάρχουν πλέον νέοι κίνδυνοι οι  οποίοι  απαιτούν εξελιγμένα επιχειρησιακά σχέδια» σημείωσε κλείνοντας.

Εκπροσωπώντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο, η επιστημονική συνεργάτιδα της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Α. Τσούνη εστίασε και αυτή από την πλευρά της στην κατάρτιση Το επιχειρησιακό master plan από την Περιφέρεια Αττικής, αποτελεί πρότυπο μελέτης, η οποία μάλιστα,  παρουσιάζεται σε ανάλογες περιστάσεις και στο εξωτερικό, σημείωσε η εκπρόσωπος του Αστεροσκοπίου, επιστημονική συνεργάτης, Α. Τσούνη.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 148 guests και κανένα μέλος