Διαφορετική γνώμη ο Δήμαρχος από τον Αντιδήμαρχο!

Ελάβαμε από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου ΒΒΒ,  δελτίο τύπου, που αφορά την πυρκαγιά που κατέκαψε πριν ένα χρόνο το αναγενώμενο δάσος του Πανοράματος στη Βούλα.

Πολλά τα ερωτηματικά για την αντιμετώπιση εκείνης της πυρκαγιάς, που έμειναν ένα χρόνο αναπάντητα.

Η Πολιτική Προστασια απεδείχθη ολίγη, δεν κατάφερε να περιορισει την λαίλαπα. Πολλά ακούγονται και μάλιστα από υπεύθυνα χείλη, όπως του Αντιδημάρχου και εθελοντή πολιτικής προστασίας Παν. Σωρηρόπουλου για ευθύνες που δεν αναζητούνται παρ' ότι είναι γνωστά τα πρόσωπα!!!

Αυτό γεννάει περισσότερα ερωτήματα στον κάθε πολίτη...

 

Ο Δήμος ΒΒΒ τα βλέπει αλλιώς. Γράφει ο Δήμος τα περιστατικά όπως τα είδε:

Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βίωσε μία από τις δυσκολότερες σε διαχείριση πυρκαγιές σε ορεινές περιαστικές δασικές εκτάσεις της πόλης. Θυμίζουμε πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από έκταση πλησίον του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στη Γλυφάδα και μέσα σε λίγη ώρα, αφού δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς και εγκαίρως, έφτασε στο Πανόραμα Βούλας, θέτοντας σε κίνδυνο τον οικιστικό ιστό της πόλης αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής μας. Άμεσα κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και με οδηγίες του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου η Πολιτική Προστασία του Δήμου όπως και ολόκληρος ο δημοτικός μηχανισμός έδρασαν αποτελεσματικά με αποτέλεσμα η φωτιά να αντιμετωπστεί χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και περιορισμένες καταστροφές σε περιουσίες. Η συμβολή όσων εθελοντικών ομάδων της περιοχής μας αλλά και άλλων δήμων της Αττικής καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής από 17 δήμους και τον ΣΠΑΥ ήταν άκρως επιβοηθητική. Για την αντιμετώπιση του κινδύνου αποφασίστηκε και εκτελέστηκε με ασφάλεια, όπως τα σχέδια προβλέπουν, εκκένωση της συνοικίας του Πανοράματος.

 Καμία αναφορά γιατί απέτυχαν να περιορίσουν τη φωτιά, καμία αναφορά σε όσα καταγγελει ο αντιδήμαρχός του και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας στο Δήμο. Μετέωρα μένουν τα ερωτήματα που θέτει ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος και δημοσιεύουμε παραπλεύρως.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις ενέργειες που έκανε προκειμένου να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή και το πέτυχε. Και τον συγχαίρουμε για την ταχύτητα που επέδειξε.

Στη συνέχεια ζήτησε την «θωράκιση της περιοχής από πιθανά διαβρωτικά φαινόμενα με εδαφοενισχυτικές παρεμβάσεις», αλλά το Υπουργείο αρνήθηκε σημειώνοντας ότι «δεν απαιτούνται κάποια πρόσθετα μέτρα θωράκισης και παρέμβασης στις πυρόπληκτες περιοχές».

Ο δήμαρχος οπως σημειώνει στο δ.τ. το έτρεξε το θέμα και ζήτησε την επιστημονική άποψη του κου Ευθ. Λέκκα και όταν την έλαβε απευθύνθηκε και πάλι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο και πάλι: «αρνήθηκε να εγκρίνει τα απαιτούμενα έργα και να τα χρηματοδοτήσει καθόσον κρίθηκαν απαραίτητα για τη θωράκιση της πόλης και έλαβε εκ νέου αρνητική απάντηση».

Ολοι θυμόμαστε την καταιγίδα που έπληξε την περιοχή στις 23/8/22 και κατέβασε στην Βούλα ό,τι έβρισκε στο πέρασμά τους (κοτρώνες, πετρες, λάπση, ξύλα) αφού το δάσος δεν υπήρχε να τα συγκρατήσει.

Αλλωστε το ίδιο είχε συμβεί και το 1993, αφού είχε καεί το πυκνό πευκοδάσος του Πανοράματος, ήρθε η καταιγίδα και κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια, μαγαζιά, δρόμους, στη Βούλα και στη Βάρη.

Σήμερα, σημειώνει, ο Δήμος έχει ήδη αναθέσει και υλοποιείται η ειδική δασοτεχνική αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική μελέτη στην ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή η οποία θα είναι έτοιμη σε περίπου 1 μήνα. Μετά την άρνησης λόγω οικονομικής αδυναμίας του Υπουργείου να χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες λιθοδομές και τα λοιπά συνοδά έργα σε 2 ρέματα του Πανοράματος (Λυκόρεμα, Ρέμα Χλόης) ο Δήμος προγραμματίζει την υλοποίηση τους με ίδιους πόρους ύψους άνω των 350.000 ευρώ.

...Για την ακόμα αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην πόλη, αμέσως μετά την πυρκαγιά ο Δήμος επίσπευσε την προγραμματισμένη λειτουργία του υπερσύγχρονου κέντρου ελέγχου και εικοσιτετράωρης επιτήρησης του ορεινού όγκου με drone και ήδη από την έναρξη της λειτουργίας του τον Ιούλιο του 2022, το σύστημα εντόπισε 4 πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκανάμεσα λόγω της έγκαιρης ενημέρωσης που παρείχε το κέντρο επιχειρήσεων. Το κέντρο φέτος εκσυγχρονίζεται περαιτέρω και σύντομα θα παρέχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ζωντανές εικόνες από το πεδίο για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της κατάσβεσης.

Επίκειται δεντροφύτευση

Τέλος, σε ότι αφορά την αποκατάσταση της δασικής έκτασης που έπληξε η φωτιά, παρά τις ελπιδοφόρες εικόνες που καταγράφονται από τη φυσική αναδάσωση στην περιοχή, και μετά την παρέλευση του υποχρεωτικού χρόνου αναμονής για να μπορέσει η φύση να δράσει, ο Δήμος έχει ήδη φροντίσει να επιλεγεί η περιοχή μας στην μεγάλη δράση δεντροφύτευσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο καθώς έχει ενταχθεί ως μια από τους 3 πρώτες πυρόπληκτες περιοχές, μαζί με την Πεντέλη και την Εύβοια, στο μεγάλο πρόγραμμα αναδασώσεων 20 εκατομμυρίων δένδρων που γίνεται με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.

Την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του 2023 έχει προγραμματιστεί να φυτευτούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Δασαρχείο Πεντέλης και από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όλες οι εκτάσεις της πόλης μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2022 και να ξεκινήσει η ολική επούλωση του δασικού μας πλούτου.

Tί έγραψε ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος στο Facebook

4.6.2022.ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ.ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ... ΑΠΟΦΡΑΣ ΗΜΕΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ,(ΠΑΝΟΡΑΜΙΤΕΣ,)ΒΟΥΛΙΩΤΕΣ ΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ. Β.Β.Β .ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ......ΠΕΡΣΙ ΣΤΙΣ 4.6.2022 ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΠΟ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ,,(ΔΗΘΕΝ ) ΑΡΜΟΔΙΩΝ;;; ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΥΚΑ.ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ ΧΑΡΟΥΠΙΕΣ.ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΕΣ.ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ.ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ. ΑΚΑΚΙΕΣ.ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ.ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ.ΦΙΔΙΑ ΠΕΡΔΙΚΕΣ.ΚΟΤΣΙΦΙΑ.κ.λ.π..4.500 ΣΥΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΥΚΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΑΧΤΙ.....  

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΔΕΙΣ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕ..... ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΗΜΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ;;; ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΕΙΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ;;;          

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ?

ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΈΧΕΙ ΕΠΙΛΗΦΘΕΊ???

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 94 guests και κανένα μέλος