Αποκλειστικά στην εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ

Πέτυχε τοΕπιτελικό Κράτοςτους στόχους του;

Αλλη μία μεγάλη επιτυχία, της ΕΒΔΟΜΗΣ, η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Mητσοτάκης στον συνεργάτη μας Κώστα Βενετσάνο.

Κύριε Μητσοτάκη, αφού σας ευχαριστήσω που δεχθήκατε να μου παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη, μιας και μπήκαμε πλέον επίσημα στην προεκλογική περίοδο, θα παρακαλούσα, σεβόμενος και το χρόνο σας, να περιορίσω τις ερωτήσεις μου, όχι στο τί σκέπτεσθαι να κάνετε στο μέλλον – στα «θα» – αλλά στα πεπραγμένα σας, αυτή τη γεμάτη τετραετία, που ολοκληρώνετε την Πρωθυπουργική σας θητεία.

Κ.Μ., σύμφωνοι, κ. Βενετσάνε, να «λογοδοτήσω», λοιπόν, μέσα κι απ’ το έντυπό σας στον ελληνικό λαό, αν και γνωρίζω ότι με αντιπολιτεύεστε.

Κ.Β.: Σας αντιπολιτευόμαστε, γιατί εσείς είστε η εξουσία. Κι όπως είναι ευνόητο εκείνη που πρωτίστως κρίνεται είναι η εξουσία. Δευτερευόντως οι άλλοι.

Σας υποστήριξα όμως όταν ο Μπάιντεν είχε ματαιώσει προγραμματισμένη συνάντησή σας, και στα γεγονότα του Έβρου κι όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος με το καπέλο, φέρθηκε απρεπέστατα μέσα στο Μαξίμου. Δεν δέχομαι να προσβάλλουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ασχέτως προσώπου. Να που με αναγκάσατε να «λογοδοτήσω» εγώ, και σας ευχαριστώ, γι’ αυτό.

Πείτε μου λοιπόν, εκείνο το «επιτελικό κράτος», που είχατε επαγγελθεί προεκλογικά λειτούργησε ικανοποιητικά, είστε ευχαριστημένος;

Κ.Μ.: «... Η σχέση του Επιτελικού κράτους θεμελιώνεται κατά την πρώτη φάση της Σοσιαλδημοκρατίας, στις αντιλήψεις του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού, για το ρόλο του(...), ενώ αναδιατάσσεται κατά τη φάση της παγκοσμιοποίησης και της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 με τις εναλλακτικές ερμηνείες περί «Επιτελικής λειτουργίας του κράτους και “συμμετοχικής διοίκησης”»1.

Κ.Β.: Εντάξει, το κατάλαβα, αν και μου ’μοιάζει λίγο φουτουριστικό. Πέτυχε αυτό το “επιτελικό” το “κράτος στρατηγείο” τους στόχους του, γιατί είναι αλήθεια ότι σας έτυχαν πολλές “ατυχίες” – αν και ορισμένες στάθηκαν βολικές για μια αυταρχική διοίκηση, όπως επί παραδείγματι με τον covid-19 και τα εμβόλια...

Κ.Μ.: Κοιτάξτε... διαχειριστήκαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Λάθη μπορεί να κάναμε· όχι “μπορεί”, κάναμε, αλλά έχουμε το θάρρος να τ’ αναγνωρίζουμε και τα διορθώνουμε.

Κ.Β.: Ναι, είναι αλήθεια πως μόνο τους τελευταίους μήνες έχετε ζητήσει δυο - τρεις φορές “συγγνώμην”: με το τραγικό συμβάν των Τεμπών, με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του Ανδρουλάκη!... αλήθεια, γιατί τον παρακολουθούσατε;

Κ.Μ.: Εγώ! άλλη δουλειά δεν είχα· τα ’παμε αυτά, τα έχουμε εξηγήσει· υπήρξαν οδυνηρές αλλά αποφασιστικές συνέπειες· εδώ έδιωξα τον ανιψιό μου... ενώ ο Τσίπρας ξανάβαλε τον Πολάκη στο ψηφοδέλτιο, και τον Παππά...

Κ.Β.: Κύριε Πρόεδρε, συγχωρήστε με, αλλά τέσσερα χρόνια κουράστηκα να σας ακούω να κάνετε σκληρή αντιπολίτευση ...στην αντιπολίτευση! Εσείς είστε κυβέρνηση. Εσείς πρέπει να δώσετε λόγο στον Ελληνικό λαό, για το πώς διαχειριστήκατε τις κορυφαίες κρίσεις: Τα ελληνο-τουρκικά, τα οικονομικά, τις πυρκαγιές στην Εύβοια, στην Αττική, κ.ά., το ενεργειακό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και, και, και...

Κ.Μ.: Θεωρώ ότι τ’ αντιμετωπίσαμε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Δεν μπορούμε να τ’ αναλύσουμε όλα τώρα.

Κ.Β.: Έχετε δίκηο. Είναι και πολλά άλλα θέματα, πολύ σημαντικά,, δημοκρατίας, λειτουργικότητας του κράτους, Ανεξαρτησίας ή όλο και μεγαλύτερης εξάρτησης από τους “θεσμούς” (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.).

Κ.Μ.: Σας θαυμάζω για την ευθυκρισία σας, κ. Βενετσάνε.

Κ.Β.: Κι εγώ για την ειλικρίνειά σας. “Διατί να το αποκρύψομεν άλλωστε”.

Κ.Μ.: (Χαριτολογώντας) θα με ψηφίσετε λοιπόν;

Κ.Β.: Α΄, κύριε Πρόεδρε, η ψήφος είναι μυστική, αλλά κάπου εδώ θα κλείσουμε την συνέντευξη, μιας και βλέπω ότι κοιτάτε το ρολόι σας… Να σας ευχαριστήσω και να σας ευχηθώ καλό μήνα. Κι αν μας είπατε κανένα “ψεματάκι” δεν πειράζει! Πρωταπριλιά είναι σήμερα… Και του χρόνου!

Εξ' άλλου και η “συνέντευξή” μας πρωταπριλιάτικη είναι, για να τηρήσουμε το έθιμο και να τη “σκάσουμε” κι εμείς στους αναγνώστες μας!

Βεβαιότατα θα μπορούσε να είναι αληθινή. Όσα “βάλαμε στο στόμα σας” τα έχετε πει και τα έχετε διακηρύξει κατά καιρούς. Και όσα παρατηρήσαμε κι εμείς και σας καταγγείλαμε, είναι πέρα για πέρα αλήθεια! Βέβαια “στου κωφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα”! Και του χρόνου!

Αγαπητοί αναγνώστες, όλο το χρόνο σας λέμε μόνο αλήθειες. Δικαιούμαστε μια φορά να σας πούμε μια ακόμη αλήθεια σε… ψεύτικο περιτύλιγμα.

―――――――

1. ejournals (Ελλ. Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, δημοσίευση, 7.12.22 του Αποστ. Ι. Παπατόλια.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 436 guests και κανένα μέλος