Δωρεάν Εκπαίδευση και φιλοξενία

Πολύ συχνά ακούγεται ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

Επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν επενδύσει και επενδύουν συνεχώς στον τουριστικό κλάδο.

Με την ολοκλήρωση του έργου του Ελληνικού θα διατεθούν, στην αγορά, πολλές θέσεις εργασίας οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν. Συγχρόνως υπάρχουν άτομα τα οποία θέλουν να κάνουν μια επαγγελματική στροφή και να αναζητήσουν νέες βιοποριστικές λύσεις.

Μια από τις λύσεις είναι η απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Πώς όμως θα λυθεί το πρόβλημα όταν από τη μια η αγορά ζητά εκπαίδευση και προϋπηρεσία κι από την άλλη υπάρχει εργατικό δυναμικό εκπαιδευμένο ή μη, το οποίο δεν μπορεί να αποδείξει την εμπειρία του;

Πώς θα γίνει εφικτό όταν οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν στροφή αναζητώντας τη λύση στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας είναι ανεκπαίδευτοι, χωρίς προϋπηρεσία και μεγαλύτεροι σε ηλικία;

Πώς θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν στοχευμένη εκπαίδευση, πρακτική και διεκδίκηση εργασίας χωρίς να σπαταλήσουν χρήματα;

Τη λύση έρχονται να τη δώσουν οι Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, πρώην ΟΑΕΔ.

Οι Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α είναι μια πρόταση δωρεάν εκπαίδευσης στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας, η οποία απευθύνεται σε ενήλικες 18 άνω και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΙΝΣΕΤΕ.

Οι Π.ΕΠΑΣ λειτουργούν σε επτά πόλεις της Ελλάδας (Καλαμάκι. Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Κέρκυρα και Μυτιλήνη) και οι διαφορετικές ειδικότητες κατά τόπους, είναι: Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου, Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης, Τεχνίτης Επισιτισμού.

 

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τις Π.ΕΠΑ.Σ της Δ.ΥΠ.Α διαφορετικές από τις άλλες σχολές εκτός του ότι απευθύνονται σε ενήλικες και είναι δωρεάν;

Η διαφορετικότητα από τις άλλες σχολές, είναι ότι εφαρμόζουν το δυικό σύστημα εκπαίδευσης το οποίο συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο με τη Μαθητεία η οποία γίνεται στον εργασιακό χώρο.

Οι θεωρητικές σπουδές διαρκούν 2 έτη, από 1 Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου και η Μαθητεία στην επιχείρηση από 1 Μάϊου μέχρι και 31 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών οι μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούν και εξτρά σεμινάρια του κλάδου.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες απασχολούνται οι μαθητές, είναι ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, έχουν εξασφαλιστεί με τη συνεργασία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και βρίσκονται στα μεγάλα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας προσφέροντας διαμονή και διατροφή στους/στις εκπαιδευόμενους/νες. Κατά τη Μαθητεία στην επιχείρηση, ο κάθε μαθητής και μαθήτρια αμείβονται με το 80% του κατώτατου ημερομισθίου σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με τις Π.ΕΠΑ.Σ της Δ.ΥΠ.Α δίνεται η ευκαιρία να χτιστούν, με τους εργοδότες, σχέσεις ώστε να εξασφαλίζεται η μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.

Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι στον επαγγελματικό του βίο, υπάρχει περίπτωση να αλλάξει πέντε, έξι ή και περισσότερες επαγγελματικές ειδικότητες, έχοντας πάντα την ευκαιρία νέας μάθησης σε σχέση με αυτές.

Εδώ δίνεται μια πρόταση για όσους και όσες ενδιαφέρονται για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Δίνεται μια πληροφορία-πρόταση για τους συνδημότες και κατοίκους περιοχών όπου ο τουρισμός και η φιλοξενία κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις απασχόλησης. Σίγουρα αν αναζητηθούν περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο, θα βρεθούν πολύ εύκολα.

Οι Π.ΕΠΑ.Σ της Δ.ΥΠ.Α, είναι μια πρόταση-λύση στην ανεργία με συνδυασμό πιστοποιημένης εκπαίδευσης και εγγυημένης απασχόλησης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Επαγγελματική Εκπαίδευση - ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (dypa.gov.gr)

Δέσποινα Βάλβη

Κοινωνιολόγος, Εκπαιδεύτρια στον Τουρισμό

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Επιχειρηματικότητας

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος “ΑΝΑΝΕΩΣΗ -ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ”στο Δήμο ΒΒΒ

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 271 guests και κανένα μέλος