Ενα 4ήμερο με πολλά ενδιαφέροντα

 Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 15/3/23, το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών, με ταινίες απ' όλον τον κόσμο και θεματικές συζητήσεις για επίκαιρα περιβαλλοντικά ζητήματα! Μια σειρά προβολών που διοργανώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να ενημερωθεί για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη.

 Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 ταινίες από 9 χώρες -Ελλάδα, Γαλλία, Η.Π.Α., Ισπανία, Μεξικό, Νορβηγία, Ολλανδία, Σερβία, Χονγκ-Κονγκ- και σημαντικές συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, την υπερεκμετάλλευση της γης, την ενέργεια κ.α. Περιβαλλοντικά ζητήματα που ανήκουν πια στην καθημερινότητά μας!  

Για έκτη συνεχή χρονιά – η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ενώνει τις δυνάμεις της με την ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ όπου φιλοξενούνται οι δύο πρώτες ημέρες προβολής του 17ου Πανοράματος.

 

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το εισιτήριο ανά ταινία τιμάται €4,00. Ενιαίο εισιτήριο ημέρας €7,00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους.

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη, 15 Μαρτίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός

 

18:00

Alcarràs, 2022

Carla Simón / ΙΣΠΑΝΙΑ, 120΄

Η ζωή μια οικογένειας αγροτών που καλλιεργεί ροδακινιές στο μικρό χωριό Αλκαράς της Καταλωνίας.  Πώς αυτή η ζωή τίθεται σε κίνδυνο μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της φάρμας και την πώλησή της από τους κληρονόμους τους. Ταινία βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

20:00

Φωνή Αιγαίου, 2004

Λυδία Καρρά / ΕΛΛΑΔΑ, 61΄ 

Ένα παλαιότερο ντοκυμαντέρ που όμως σήμερα είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά καθώς αναφέρεται στην δόμηση και ιδιαίτερα την αυθαίρετη που αλλοιώνει  το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο των νησιών του Αιγαίου.

Το Αιγαίο που αγαπήσαμε, με τις σκληροτράχηλες πλαγιές & τις παρθένες ακρογιαλιές, εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στη θέση του αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί χωρίς αμπέλια, αλώνια, αδόμητες παραλίες... Η ταινία ανιχνεύει τις ρίζες των σημερινών εξελίξεων και πραγματεύεται τη σημασία της φύσης στη ζωή του ανθρώπου. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο – αντίλογο των κατοίκων, πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Όπως λέει κι ένας νησιώτης: «... το Αιγαίο είναι ένα καράβι που ταξιδεύει αιώνες. Το θέμα είναι εμείς τι θα αφήσουμε πίσω μας...»

 

Συζήτηση: «Η αξία του τοπίου και η υπερεκμετάλλευση της γης», με τους:

  • Λυδία Καρρά, Σκηνοθέτη & Πρόεδρο ΕΛΛΕΤ
  • Γιώργο Πολίτη, ΔικηγόροΝομικό Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας & Χωροταξίας
  • Ντίνα Καράτζιου, Δημοσιογράφο

 

 

21:35    

The Digger, 2020

Τζώρτζης Γρηγοράκης / ΕΛΛΑΔΑ, 101΄ 

Ο Νικήτας  ζει στην αγροτική βόρειο Ελλάδα,  όπου μια μεταλλευτική εταιρεία απειλεί το φυσικό περιβάλλον, καταστρέφει το τοπίο και διαταράσσει την καθημερινή του ζωή.  Μετά από 20χρονη απουσία επιστρέφει ο γιός του Γιάννης, ο οποίος, μαθαίνοντας τον θάνατο της μητέρας του, διεκδικεί την μισή κληρονομιά προκαλώντας νέες εντάσεις στην ζωή του Νικήτα.

Πέμπτη, 16 Μαρτίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός

 

18:00    

Demain, 2015

Cyril Dion & Mélanie Laurent / ΓΑΛΛΙΑ, 118΄

Μια πολυβραβευμένη ταινία του Cyril Dion για την κλιματική αλλαγή, γυρισμένη σε 10 χώρες. Η ταινία, ενώ περιγράφει μια ζοφερή πραγματικότητα, τελειώνει με μια νότα αισιοδοξίας καθώς ο σκηνοθέτης πιστεύει ότι μπορούμε, με τη δράση μας, την κινητοποίησή μας και τα εργαλεία που έχουμε, να ανατρέψουμε την προδιαγεγραμμένη πορεία προς την οικολογική καταστροφή.

Συζήτηση: «Κλιματική Αλλαγή», με τους:

  • Μιλτιάδη Λάζογλου, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΕΛΛΕΤ
  • Χρήστο Γιαννακόπουλο, Διευθυντή Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

20:20

Into the Land of Ice and Fire, 2021

Δήμητρα Ζήρου / ΕΛΛΑΔΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, 90΄

Ένα βραβευμένο ντοκυμαντέρ για την ζωή των Σάμι στον Βόρειο Πόλο, το μέρος του κόσμου που πλήττεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Το ντοκυμαντέρ περιγράφει την ζωή δίπλα στην φύση των Σάμι και τους κινδύνους για την βιοποικιλότητα αλλά και για την δική τους επιβίωση. Η ταινία διηγείται δύο παράλληλες ιστορίες: της 86χρονης Σάρα και του Μίκα, ενός 7χρονου αγοριού, που ζουν και οι δύο στην μέση της Νορβηγικής τούνδρας.

21:55

The Velvet Queen, 2021

Marie Amiguet & Vincent Munier / ΓΑΛΛΙΑ, 92΄

Ένα ταξίδι «μυσταγωγικό»  του Γάλλου συγγραφέα Sylvain Tesson στα Ιμαλάϊα μαζί με τον φωτογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας Vincent Munier, σε αναζήτηση της Λεοπάρδαλης του Χιονιού που ζει στο Θιβέτ και που βλέπει κανείς σπανιότατα. Μια ταινία γεμάτη σεβασμό για την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα. Βραβευμένη με το Σεζάρ καλύτερης μικρής ταινίας.

 

Παρασκευή, 17 Μαρτίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  

Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα

 

18:00

Tαξίδι στα μνημεία της Θεσσαλονίκης & τις αρχαιότητες σταθμού Βενιζέλου, 2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού & Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης / ΕΛΛΑΔΑ, 14΄

Ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό ντοκυμαντέρ που περιγράφει με λεπτομέρεια τις αρχαιότητες του σταθμού και τις εργασίες που επρόκειτο να γίνουν.

18:15

Έγκλημα στο σταθμό Βενιζέλου, 2021

Χριστίνα Σιγανίδου / ΕΛΛΑΔΑ, 70΄

Το ντοκυμαντέρ της δημοσιογράφου Χριστίνας Σιγανίδου επιχειρεί να ρίξει φως στην υπόθεση με τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης. Ως έγκλημα χαρακτηρίζεται η απόπειρα διαχωρισμού των αρχαίων σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους. Σε μία από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, το έγκλημα στον Σταθμό Βενιζέλου δημιουργεί ένα χρονολόγιο με όλα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα από τα τέλη του 2019 μέχρι και τις δύσκολες εποχές της πανδημίας, στην μάχη για την παραμονή των αρχαίων στον αρχικό τους χώρο.

Συζήτηση: «Αρχαία Βενιζέλου», με τους:

  • Κλεοπάτρα Θεολογίδου, Αρχιτέκτονα - Αναστηλώτρια, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΕΤ
  • Βλάση Κουμούση, Ομότιμο Καθηγητή Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Ε.Μ.Π.
  • Λούση Κιουσοπούλου, Δικηγόρο

 

19:45

Ιμαρέτ, 2021

Έφη Μάντζαρη / ΕΛΛΑΔΑ, 30΄

Πώς ένα οθωμανικό κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, κέρδισε μια νέα ζωή μέσα από μια εξαίσια αποκατάσταση και την μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Παρουσίαση της ταινίας / Συζήτηση: «Ο Μυριβήλης, βλέμμα στη φύση», με τις:

  • Χριστίνα Αγγελοπούλου, Γενική Γραμματέα ΕΛΛΕΤ
  • Ειρήνη Βαχλιώτη, Σκηνοθέτη

 

20:35

Το σπίτι με τις ροδιές, 2022

Ειρήνη Βαχλιώτη & Παναγιώτης Κλειδαράς / ΕΛΛΑΔΑ, 32΄

Μας μιλά για τον Στράτη Μυριβήλη η εγγονή του Χριστίνα Αγγελοπούλου. Ένα μικρό ποιητικό ντοκυμαντέρ.

21:10

Malintzin 17, 2022

Mara & Eugenio Polgovsky / ΜΕΞΙΚΟ, 64΄

O σκηνοθέτης και η 5χρονη κόρη του κινηματογραφούν ένα πουλί που φτιάχνει την φωλιά του. Οι ερωτήσεις του παιδιού δίνουν αφορμή για μια συζήτηση για την σχέση μας με την φύση.

 

 

Σάββατο, 18 Μαρτίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα

 

18:00

Save the Tree, 2018  

Iker Alvarez, Haizea Pastor / ΙΣΠΑΝΙΑ, 74΄

Ισπανικό φιλμ κινουμένων σχεδίων για μικρούς (και μεγάλους) που στόχο έχει να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν την σημασία των δένδρων για την ζωή μας και το περιβάλλον.

 

19:15

My Octopus Teacher, 2020 **

Pippa Ehrlich & James Reed / Η.Π.Α., 80΄

O σκηνοθέτης της ταινίας δημιουργεί μια παράξενη φιλία με ένα χταπόδι που ζει στην Νότιο Αφρική μέσα σ' ένα δάσος φυκιών. Το χταπόδι τού «διδάσκει» τα μυστικά του φυσικού του περιβάλλοντος. Για μικρούς και μεγάλους.

Δωρεάν προβολή.

 

20:40

We the Power, 2021 **

David Garrett Byars / Η.Π.Α., 39΄

Mια πρόσφατη ταινία για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή δημοκρατία που αναφέρεται στους τοπικούς συνεταιρισμούς στο βάθος του Μέλανα Δρυμού της Γερμανίας, στους δρόμους της αρχαίας Χιρόνα στην Ισπανία και στις στέγες του Λονδίνου. Όλοι αυτοί προσπαθούν να κάνουν μια επανάσταση υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χτίζουν πιο υγιείς, πιο σταθερές οικονομικά κοινότητες.

Δωρεάν προβολή.

Συζήτηση: «Ενέργεια», με τους:

  • Χάρη Δούκα, Αν. Καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Ε.Μ.Π., Πρόεδρο Συμβουλίου Ενέργειας ΕΛΛΕΤ
  • Alice Κοροβέση, Γενική Διευθύντρια INZEB - Ινστιτούτο Κτηρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης
  • Νικόλαο Πετρόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. (Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας)

 

21:45

I am so sorry, 2021

Zhao Liang / ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ, ΓΑΛΛΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, 39΄

Ένα φιλμ για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας, γυρισμένο μεταξύ άλλων στο Τσερνομπίλ και την Φουκουσίμα.

* όλες οι ξένες ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά

** in English

 Το  Το 17ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών αφιερώνεται στη μνήμη του Κώστα Καρρά, Ιδρυτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

17ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της ΕΥΔΑΠ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28, 10558 Αθήνα

Τηλ. 210-3225245, 210-3316955

www.ellet.gr

elet@ellinikietairia.gr

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 240 guests και κανένα μέλος