1η Μάρτη του 2023, ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της Ελλάδας δυστύχημα, είδαν το φως της δημοσιότητας, με τη μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στη διαδρομή Λάρισα - Θεσσαλονίκη, που κυλούσαν στην ίδια γραμμή:

Το ένα εμπορικό το άλλο επιβατηγό, με πάνω από 350 επιβάτες, κυρίως νέους που επέστρεφαν μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

57 νεκροί, 56 αγνοούμενοι και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Ενα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Έγκλημα από αμέλεια, από αδιαφορία, από πολιτική αβελτηρία.

Το αποδεικνύουν οι διάφορες καταγγελίες σιδηροδρομικών υπαλλήλων και Σωματείου.

 

Τα ερωτηματικά αμείλικτα, πόνος, οργή, φρίκη από τους ανθρώπους που έχασαν παιδιά, αδέλφια, γονείς, συγγενείς. Μέχρι σήμερα 3 Μαρτίου, δεν έχουν ακόμη βρεθεί όλοι οι επιβαίνοντες και πάρα πολλοί θα αναγνωριστούν με DNA.

Tα τρένα όπως και πολλοί άλλοι ευαίσθητοι οργανισμοί στην Ελλάδα, έχουν ιδιωτικοποιηθεί και πολυτεμαχιστεί.

Ενα κομμάτι, το επιβατηγό, το διαχειρίζεται η Ιταλική εταιρεία με το ελληνικό (τι ειρωνία) όνομα Hellenic Train. Άλλα ο ΟΣΕ και άλλα η ΤΡΕΝΟΣΕ και πολλές υπηρεσίες διασκορπισμένες σε διάφορα συνεργεία.

Ο Υπουργός Χατζιδάκης υπερηφανεύοταν για την ιδιωτικοποίηση γράφοντας στο διαδίκτυο τα παρακάτω:

xatzidakis

Η σιδηροδρομική εταιρεία Hellenic Train παραδέχτηκε επισήμως, με ανακοίνωσή της, ότι η τραγωδία προκλήθηκε λόγω μετωπικής σύγκρουσης της επιβατικής αμαξοστοιχίας Inter City με εμπορικό τρένο της ίδιας εταιρείας που κινούνταν στην ίδια γραμμή, αλλά με αντίθετη κατεύθυνση…

Καταγγελίες εργαζομένων, στα τρένα, μιλάνε για ένα απαρχαιοωμένο σύστημα, το οποίο είχαν καταγγείλει, αλλά κανείς δεν έδινε σημασία.

 

Εξώδικη καταγγελία από σιδηροδρομικό στο υπουργείο Μεταφορών!

Μόλις πριν από πέντε μήνες, τον Οκτώβριο του 2022, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης είχε αποστείλει εξώδικο προς τον ΟΣΕ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη Hellenic Train και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, καταγγέλλοντας την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, την έλλειψη συντήρησης και τα φωτοσήματα που δεν λειτουργούν, αλλά φαίνεται πως το εξώδικό κατέληξε στα συρτάρια ή ακόμα χειρότερα στον κάλαθο των αχρήστων.

Τι επισημαίνουν στο εξώδικο:

«Με λύπη/προβληματισμό σας αναφέρουμε, ότι παρά τις διαρκείς επισημάνσεις μας, διαμαρτυρίες μας και πρωτίστως τις συνεχείς εκκλήσεις μας, προς αποκατάσταση εντεινόμενων προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου, ότι –δυστυχώς- επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τραυματισμών που σας είχαμε εκφράσει.

Διαπιστώνουμε διαρκώς την κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, την έλλειψη συντήρησης της (που αποδεικνύεται από τις βραδυπορίες που καθημερινά δίνονται στους μηχανοδηγούς),την μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης εδώ και πολλά έτη, την μη λειτουργία του συστήματος ETCS (European Traffic Control System– του οποίου η θέση σε λειτουργία προστατεύει έναντι στο ανθρώπινο λάθος) η οποία δεν λειτούργησε ποτέ παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές!.

 

3 εκτροχιασμοί σε διάστημα 2 μηνών!!

Α) 1 Αυγούστου 2022 εκτροχιασμός 1521 στην Τιθορέα,

Β) 10 Οκτωβρίου 2022 εκτροχιασμός προαστιακής αμαξοστοιχίας στο Λιανοκλάδι,

Γ) 21 Οκτωβρίου 2022 εκτροχιασμός 882 στην περιοχή της Τιθορέας.

 

Δεν νομίζω να χρειάζεται μεγαλύτερη απόδειξη για τους ενόχους. Ένοχοι όλοι οι πολιτικοί, σημερινοί και χτεσινοί, που το μόνο που τους νοιάζει είναι να διαλύσουν το σύμπαν, να τα δώσουν όλα στον ιδιώτη, που το μόνο του μέλημα είναι το κέρδος, και να μην ελέγχεται από πουθενά.

Τουναντίον να του χτυπάνε μαλακά την ...πλάτη.

Ένοχος, λένε, ο σταθμάρχης. Ποιος σταθμάρχης; ο τελευταίος τροχός της αμάξης, που λέει η παροιμία.

Ο σταθμάρχης που διορίστηκε μόλις πριν ένα μήνα, χωρίς να έχει καμία σχέση με τα τρένα. Ο σταθμάρχης που άλλα είπε την πρώτη ημέρα, άλλα λέει σήμερα. Και αν είναι διορισμένος από το σύστημα, παίρνει κατευθύνσεις για το τι θα πεί...

 

Δείτε τι γράφει ο Γ. Λιάλος στην Καθημερινή:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Καθημερινή», η σηματοδότηση με τηλεδιοίκηση δεν λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα λόγω βλαβών -παρότι το σύστημα καταγγέλεται ότι αγοράστηκε από το 2000 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Το ηλεκτρονικό σύστημα σηματοδότησης –συμβατό με εκείνο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών– εγκαταστάθηκε, αλλά δεν λειτούργησε λόγω βλαβών και δολιοφθορών, ενώ το έργο αποκατάστασης και αναβάθμισής του, που ξεκίνησε το 2014, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, έχοντας ήδη λάβει επτά παρατάσεις. Με τέτοιου είδους συστήματα το τραγικό δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, καθώς εξασφαλίζουν ότι τα τρένα “επικοινωνούν” μεταξύ τους και με τις τροχιές, καθώς και με ένα κέντρο ελέγχου», σημειώνει το ρεπορτάζ.

Αυτό σημαίνει πώς αν λειτουργούσε το σύστημα, θα υπήρχε μετά το “λάθος” του σταθμάρχη (αν δεν είχε αποτραπεί ηλεκτρονικά εξαρχής) ένα ισχυρό σήμα ειδοποίησης προς το κέντρο κυκλοφορίας και τον μηχανοδηγό του Intercity. Και οι αμαξοστοιχίες θα ακινητοποιούνταν με το σύστημα αυτόματης πέδησης πολύ πριν πλησιάσουν η μία στην άλλη.

Πηγή: Protagon.gr

 

Τι κάνει η ΡΑΣ;

Η Ιωάννα Τσιαπαρίκου, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), δήλωσε ότι η ΡΑΣ είναι ένας ρυθμιστικός φορέας με πολλές και διαφορετικές αρμοδιότητες. «Από τη ρύθμιση της αγοράς και τον ανταγωνισμό, τα δικαιώματα των επιβατών και την Εθνική Αρχή Ασφάλειας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει αυτό που καταλαβαίνετε από τον τίτλο. Αφορά την εποπτεία της τήρησης των διαδικασιών με βάση τα υφιστάμενα συστήματα και τις υποδομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Και καταλήγει:

Τα συμπεράσματά της η Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, τα κοινοποιεί σε υπουργεία, καθώς και αρμοδίους όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή ο ΟΣΕ. «Εκδίδουμε έκθεση ασφάλειας κάθε χρόνο είναι όλα δημοσιοποιημένα. Τι κάνουμε εμείς; Κάνουμε κάθε χρόνο ένα σχέδιο εποπτείας. Αν τηρούνται οι διαδικασίες σωστά, εντοπίζοντας τους πιθανούς κινδύνους, που θεωρούμε από διάφορες πηγές ότι προκύπτουν. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό αφορά ένα τεράστιο έργο, το οποίο και εμείς, με βάση το υφιστάμενο προσωπικό, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι 4 άτομα στη Διεύθυνση Ασφάλειας που έχουμε, επικεντρωνόταν δειγματοληπτικά εκεί που θεωρούμε κάθε φορά ότι πιθανόν να προκύψουν κίνδυνοι».

 

Της γραφειοκρατίας το ανάγνωσμα, που λέει ο λαός. Κατά τα άλλα οι παχυλοί μισθοί πέφτουν κατα λαμπερά γραφεία με τις πολυθρόνες.

Γράφαμε και πριν δύο εβδομάδες για την ολιγωρία των υπηρεσιών του δημοσίου, και ιδιαίτερα δοτών και κατ’ επιλογήν (κομματικών προσεγγίσεων) εργαζομένων, σε όλα τα επίπεδα.

 

Μαρτυρίες επιβατών

«Στην αρχή μας είπαν ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Μας λένε ότι υπάρχει σύγχυση στις γραμμές. Ακούω δύο υπαλλήλους του τρένου να λένε «που είναι αυτός ο υπεύθυνος; Και σε ένα λεπτό μπαμ»...

«Βρισκόμουν στο βαγόνι 6. Το νιώσαμε σαν σεισμό. Εβγαλα όσους περισσότερους μπορούσα. Με έχει πιάσει ταραχή. Συγκρούστηκε το βαγόνι 2 που είναι η καφετέρια. Δεν μπόρεσα να περάσω πιο μπροστά γιατί τα συντρίμμια φλέγονταν».

 

Αννα Μπουζιάνη

 

 

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 148 guests και κανένα μέλος