Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, μια ηλιόλουστη ημέρα, η Κλαίρη Σαραντάκου, γέννημα θρέμμα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της, για την διεκδίκηση του Δήμου με το όνομα του συνδυασμού  «Ανανέωση – Όραμα για το Μέλλον». Αν και η εκδήλωση έγινε εξ αναβολής, λόγω του χιονιά, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Κλαίρης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Χιδίρογλου, ο οποίος κάλεσε πολιτικά πρόσωπα που παρευρέθηκαν, να χαιρετίσουν, όπως ο υποψήφιος δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, ο υποψήφιος βουλευτής με την ΝΔ Γιάννης Σαμέλης, οι οποίοι έδωσαν την “ψήφο” τους στην προσπάθεια της Κλαίρης και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την προσωπικότητά της.

Επίσης χαιρέτισε ο πολιτευτής της ΝΔ Κώστας Δέδες, καθώς και ο καθηγητής σεισμολογίας και γεωφυσικής Άκης Τσελέντης με τον οποίον η Κλαίρη Σαραντάκου, συνδέεται με μακροχρόνια φιλία.

Η Κλαίρη Σαραντάκου τάραξε τα νερά με την ομιλία της, χαρακτήρισε την νυν δημοτική αρχή «προσωποκεντρικό και αυταρχικό μοντέλο διοίκησης, εντός του οποίου “ευδοκιμούν” η αδιαφάνεια και η έλλειψη δημοκρατικής και συναινετικής λειτουργίας στα θεσμικά όργανα. Η “ενός ανδρός εξουσία”, τα πολιτικά αλισβερίσια, η φιλοσοφία “των δικών μας” και “των άλλων”, οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Όλα αυτά χαρακτηρίζουν σήμερα την διοίκηση του δήμου μας.

Η δημοτική αρχή δεν ασκεί τα τελευταία οκτώ χρόνια πολιτική σε όφελος των πολιτών. Αντίθετα, ο Δήμος αποτελεί πεδίο δημοσίων σχέσεων, ανόδου και προβολής του δημάρχου και άλλων δημοτικών στελεχών, που καλλιεργούν και συντηρούν έναν ιδιότυπο εθισμό στην αδιαφορία για τα κοινά και για την πρόσληψη της καθημερινής ζωής και της πολιτικής με όρους θεάματος.

Μπαίνουμε στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα και αντικρίζουμε έναν δήμο τριών ταχυτήτων. Υπάρχει προφανής ανισότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων των τριών ενοτήτων του δήμου μας. Η διοίκηση οφείλει να αφουγκράζεται διαρκώς τα προβλήματα και των τριών ενοτήτων και χωρίς διακρίσεις να δίνει άμεσες και εφικτές λύσεις.

Στη συνέχεια “έπιασε” όλα τα σημαντικά θέματα του Δήμου, που είτε λιμνάζουν, είτε έχουν πάρει στραβό δρόμο, απευθύνοντας ερωτήματα προς τον νυν δήμαρχο Γρ. Κωνσταντέλλο:

  • Η καθαριότητα είναι ανεπαρκής. Πολλές φορές, τα σκουπίδια παραμένουν στους κάδους για πολλές ημέρες, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
  • Τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν εκπονήθηκε από την δημοτική αρχή ούτε μια μελέτη διαχείρισης πρασίνου, παρά μόνο κόπηκαν δένδρα χωρίς καμία αντικατάσταση τους.
  • Το αρχαιολογικό άλσος που εγκαινιάστηκε τον Μάϊο του 2014 στο Μεγάλο Καβούρι, το οποίο θα αποτελούσε έναν χώρο περιπάτου και αναψυχής για τους δημότες και τους μαθητές των σχολείων, έχει εγκαταλειφθεί.
  • Οι εργασίες για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και κυρίως του μεγαλύτερου σωζόμενου αρχαίου αμαξιτού δρόμου της χώρας, ένα χρόνο μετά την ανάληψη του Δήμου από τον κ. Κωνσταντέλλο σταμάτησαν εντελώς.
  • Η δημοτική αρχή απώλεσε τον ομορφότερο παράκτιο χώρο της Βούλας, το πρώην κάμπινγκ της Βούλας και χάθηκε για τους δημότες, μία πολύτιμη και αναντικατάστατη παραλιακή όαση πρασίνου. Οι επενδυτές που μίσθωσαν το κάμπινγκ Βούλας, είναι οι ίδιοι που έχουν πάρει την εκμετάλλευση στα ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ και είναι εμφανές ότι η πανέμορφη χερσόνησος του ΠΙΚΠΑ βρίσκεται στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων.
  • Η δημοτική αρχή απώλεσε την παραλία της Βούλας από την Μετοχική εταιρεία (ΜΕΕΚΒ) και ο Δήμαρχος είπε το εξής αμίμητο: «...Λένε κάτι σοφοί δημοσιογράφοι της περιοχής. “Χάσαμε την παραλία της Βούλας”. Ποιά χάσαμε; Την είχαμε ποτέ δηλαδή;» Αν ο ίδιος ο Δήμαρχος αναρωτιέται αν είχαμε ποτέ την παραλία της Βούλας περιμέναμε από αυτόν να την διεκδικήσει; Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος διαχειριζόταν την παραλία από το 1930, όταν ήταν Κοινότητα Βούλας.
  • H “επένδυση” της Μαρίνας Βουλιαγμένης είναι ένα ακόμη αγκάθι της σημερινής δημοτικής αρχής. Η μαρίνα που δυστυχώς θα γίνει λιμάνι, αιφνιδίασε την πόλη μας. Η δημοτική αρχή είχε πείσει τους κατοίκους ότι η μαρίνα απλώς θα εκσυγχρονιστεί, κάτι που ήταν αναγκαίο, αλλά η πραγματικότητα την διέψευσε. Η αλήθεια είναι ότι ο κύριος μόλος θα επεκταθεί κατά 178 μέτρα και ο εσωτερικός κατά 134 μέτρα, για να υποδέχεται πλοία άνω των 60-70 μέτρων. Στο τέλος του μόλου θα κατασκευαστεί ελικοδρόμιο. Ολο το δασικό κομμάτι που υπήρχε στην ακτή έχει ήδη ξηλωθεί για να γίνει υπόγειο πάρκινγκ. Θα κατασκευαστεί ένα εμπορικό κέντρο που θα στεγάσει 22 καταστήματα. Μεγαδομές δυσανάλογες με την πολεοδομική κλίμακα του δήμου. Σχέδια που αντιστρατεύονται με το μέγεθος τους, την ίδια τη φυσιογνωμία και γεωμορφολογία του εκπάγλου καλλονής τοπίου και της μοναδικής μας πόλης. Αυτό μόνο ήπια ανάπτυξη δεν είναι.
  • Πρόσφατα εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία του Δ.Σ. πρακτικό συμφωνίας μεταξύ Δήμου και εταιρείας «VHPH PROPERTIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε» για την παραχώρηση έντεκα στρεμμάτων και πεντακοσίων εβδομήντα έξι μέτρων (11.576) στην Περιοχή Εξοχή για δημιουργία ελεύθερων χώρων αστικού πρασίνου και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Είναι αυτά που λέμε περιοχή Κόνιαρη ή Μπενάκειο για να οικοδομηθεί μία κλειστή πόλη μέσα στην πόλη. Ο δήμαρχος όπως δήλωσε είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί δεν έχασε τίποτα. [σ.έκδοσης: Είναι εκείνα τα 71 στρ. στου πρ. Κόνιαρη, που έλεγε ότι θα τα κάνει πράσινα και αθληπαιδειές! αλλά το ...ξέχασε. Ούτε για παιδική χαρά δεν φθάνουν τα 11,5 στρ.].

Δεν αφορίζεται ασφαλώς η ανάπτυξη. Όχι όμως η όποια ανάπτυξη –και σε καμία περίπτωση αυτή που δεν συνάδει με στόχους βιωσιμότητας, περιβαλλοντικής προστασίας και διασφάλισης της αειφόρου διαβίωσης των κατοίκων της.

  • Η διευθέτηση του ρέματος Κόρμπι που ήταν η προεκλογική σημαία της παράταξης «Πόλη για να ζεις» δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ποιος φταίει; Πρόσφατα σε συνάντηση του δημάρχου και του περιφερειάρχη συζητήθηκε το θέμα και ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για την επανεκκίνηση του έργου.
  • Ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία για την υφαρπαγή 5,5 στρεμμάτων πολύτιμου κοινωφελούς χώρου από το Ασκληπιείο Βούλας, αντί να συντελέσει στην ανάπτυξή του, αφού είναι το μόνο δημόσιο Νοσοκομείο σε όλη την Ανατολική Αττική και στον Νότιο τομέα. Ποιος ιδιώτης θα επωφεληθεί;
  • Ποιος ο λόγος αλλαγής του ρυμοτομικού σχεδίου στην Λεωφ. Βασ. Παύλου; Ποιος θα ωφεληθεί από την αλλαγή στις χρήσεις γης που μετατρέπουν τον οδικό άξονα σε εμπορική ζώνη; Τα τελευταία η δημοτική αρχή λειτουργεί ως επιχείρηση, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα βιτρίνας, έργα που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των δημοτών, δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρήσεις. Το όνομα του συνδυασμού Πόλη για να ζεις έχει μετατραπεί σε Πόλη για να επιχειρείς.
  • Η κεντρική πλατεία της Βούλας, η πλατεία Ιμίων, παρότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, υποβαθμίζεται. Εχει καταληφθεί από εστιατόρια και επιχειρήσεις, με μικρά παιδιά να παίζουν ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα και σερβιτόρους, χωρίς καμία πρόνοια για την ασφάλεια τους. Μέχρι πού θα φτάσει η μπιφτεκούπολη;
  • Το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο του δήμου μας, είναι γεμάτο λακκούβες και εγκαταλειμμένο. Είδαμε όλοι τι συνέβη πριν 10 ημέρες όταν έβρεξε. Η έκφραση του δημάρχου «η πόλη άντεξε» διαψεύδεται από τις εικόνες ντροπής όλου του δήμου. Δηλαδή τι θα έπρεπε περισσότερο να είχε γίνει; Να χαθούν άνθρωποι; Να πέσουν σπίτια; Να πάρει το Ρέμα του Κόρμπι αυτοκίνητα στη θάλασσα; Η πόλη δεν αντέχει άλλο κ. δήμαρχε.
  • Στον Δήμο υπάρχει ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο γήπεδο πέριξ του κοιμητηρίου Βούλας, ο οποίος έκλεισε σαν παράνομος γιατί βρίσκεται στην Α΄Ζώνη Υμηττού. Οπως ανέφερε ο Δήμαρχος στην συνεδρίαση της 18.5.20 «αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο (για 5 χρόνια), αλλά στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε μόνιμη εγκατάσταση στο πρώην στρατόπεδο στη Σχολή Ευελπίδων». Δηλαδή μαζί με το Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο που θα γίνει στην Βάρη, δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο, δίπλα σε δάσος, δίπλα στο σχολείο, η περιοχή μετατρέπεται σε έναν υπέροχο σκουπιδότοπο.
  • Με πρόσχημα την πανδημία και το παραθυράκι που δίνει ο νόμος, η δημοτική αρχή έχει πραγματοποιήσει σωρεία απευθείας αναθέσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ευτυχώς υπάρχει και η ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων και ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί.
  • Αναξιοκρατία και αδιαφάνεια σε όλα.

Κλείνοντας την ομιλία της, παρουσίασε ένα μέρος των υποψηφίων συμβούλων που θα πλαισιώσουν το συνδυασμό τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε Εσείς καί Εσείς είμαστε εμείς” Μαζί μπορούμε να κάνουμε την διαφορά με ανανέωση και όραμα για το μέλλον του δήμου μας. Η ψήφος σας είναι η δύναμή σας».

Η Κλαίρη Σαραντάκου, έθεσε και καυτά ερωτήματα προς το δήμαρχο, για τα οποία θαεπανέλθουμε.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 88 guests και κανένα μέλος