Σημαντική απόφαση για το περιβάλλον στην «COP15 Βιοποικιλότητα»

Σημαντική απόφαση για το περιβάλλον, ελήφθη στη 15η Διάσκεψη της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, η λεγόμενη «COP15 Βιοποικιλότητα», που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια δύο εβδομάδων στο του Μόντρεαλ του Καναδά.

Οι εκπρόσωποι των 200 περίπου χωρών κατέληξαν σε μία συμφωνία, που θέτει υπό καθεστώς προστασίας το 30% της επιφάνειας της γης και των ωκεανών, το οποίο θεωρείται σημαντικό για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Παράλληλα θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να αποκατασταθούν παλαιότερα οικοσυστήματα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι το 2030. Γι’ αυτό και το σύνθημα είναι «30 μέχρι το 30», για μία ιστορική δέσμευση, που αναμένεται να γίνει πραγματικότητα στα επόμενα χρόνια.

Σήμερα προστατεύονται περίπου το 17% της ξηράς και το 8% των ωκεανών του πλανήτη, με την απαγόρευση δραστηριοτήτων όπως η αλιεία, η γεωργία και η βιομηχανία.

Οι μέχρι σήμερα πολιτικές στην Ελλάδα δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για την βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Κι αυτό έχει καταγγελθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση από οργανώσεις που ασχολούνται με το περιβάλλον.

Μελανό σημείο ωστόσο είναι η μη συμμετοχή των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ωσεί παρών, παρασκηνιακά και όχι συμμετέχοντας, αφού δεν συμμετέχουν στη “Συνθήκη για τη Βιοποικιλότητα - Ποικιλομορφία”.

Η Κίνα, η οποία είχε την προεδρία της Διάσκεψης, τόνισε την ανάγκη για συλλογική δράση της διεθνούς κοινότητας με βάση τον «οικολογικό πολιτισμό», ο οποίος αντανακλά μια σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση στην οποία οι ανθρώπινες δραστηριότητες θα αναπτύσσονται εντός των ορίων της οικολογίας και του περιβάλλοντος.

Η ιστορική συμφωνία του Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα, που “έκλεισε” στις 20 Δεκεμβρίου 2022, είναι η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία για την προστασία της γης και της θάλασσας.

Τι Προβλέπει:

  • μείωση της χρήσης λιπασμάτων στην αγροτική παραγωγή,
  • καταπολέμηση ουσιών που εισβάλουν από διάφορα είδη, που απειλούν τα οικοσυστήματα
  • αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων λαών, οι οποίοι λειτουργούν και ως φύλακες του φυσικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Μόντρεαλ, την αποκαλούμενη «COP 15 Βιοποικιλότητα», συμφώνησαν να καταργήσουν κρατικές επιδοτήσεις συνολικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θεωρούνται επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Η καταστροφή της βιοποικιλότητας λόγω παρεμβάσεων του ανθρώπου στο περιβάλλον θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες για την αφανισμό πολλών ειδών. Εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το 75% των σημερινών ζώων και φυτών ίσως εξαφανιστούν από τη γη στους επόμενους αιώνες. Σημειώνεται μάλιστα ότι αφανίζονται, μεταξύ άλλων, πολλά φυτά που θεωρούνται φυσικές αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής, Μαΐσα Ρόγιας Κοράντι, κλιματολόγος, τόνισε ότι ακόμη και η ίδια δεν είχε συλλάβει πόσο βαθιά είναι η κρίση της απώλειας βιοποικιλότητας προτού διαβάσει την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2019. «Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι χωρίς βιοποικιλότητα δεν θα υπάρχουν τρόφιμα στον πλανήτη», επεσήμανε.

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 244 guests και κανένα μέλος