Κρίθηκαν Αντισυνταγματικοί από την Ολομέλεια του  ΣτΕ

Με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (2377/2022 κρίθηκαν οριστικά και αμετάκλητα αντισυνταγματικές διατάξεις των νόμων της Νέας Δημοκρατίας (4623 και 4625 του 2019) του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, που καθιστούσαν τους Δημάρχους κατ’ ουσίαν «μονάρχες» στους Δήμους τους – ενός θεσμού κατ’ εξοχήν δημοκρατικού.

Τους νόμους αυτούς είχε φέρει η Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2019, αμέσως μετά την εκλογή της, για ν’ αλλοιώσει εν τοις πράγμασι, την αναλογική εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων, που είχαν εκλεγεί με το νόμο «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που μετέφεραν αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου στην «Οικονομική Επιτροπή» και στην «Επιτροπή Ποιότητας Ζωής» των Δήμων (6 τους πλειοψηφίας και 1 όλης της αντιπολίτευσης!).

Μετά ταύτα πρέπει ν’ αναδιαρθρωθούν άμεσα οι συνθέσεις των Επιτροπών αυτών και να επανέλθουν οι αρμοδιότητες στα Δημοτικά Συμβούλια, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, που είναι και νομικός οφείλει να ενεργήσει άμεσα κατ’ επιταγήν των άρθρων 94 και 95 §5 του Συντάγματος. Οι δε Δήμαρχοι ευλόγως να προβούν άμεσα στις σχετικές ενέργειες.

Αρκετά τρία χρόνια τώρα, μονάρχησαν κατ' ουσίαν επωφελούμενοι των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να επαγρυπνούν.

Θα επανέλθουμε αναλυτικότερα.

Tα στοιχεία αντλήθηκαν από την ειδησεογραφία των εφημερίδων του Σαββάτου και ιδίως από την «Εφημερίδα των Συντακτών», 3/12/22

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 224 guests και κανένα μέλος