γιατί ετοιμάζουν Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από Φάληρο μέχρι Λαύριο

Τα “απόνερα” της Ριβιέρας

Καταργείται o προβλεπόμενος από το σχέδιο πόλης  παραλιακός πεζόδρομος και κοινόχρηστος χώρος στην Παραλία του Αγίου Δημητρίου προς χάριν της Ριβιέρας!

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας “μπλόκαρε”, την έγκρση του σχεδίου πόλης στον Αγ. Δημήτριου Κορωπίου, και συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο (πεζόδρομο) και το επικύρωσε με απόφασή της η Περιφέρεια Αττικής.

(https://www.diavgeia.gov.gr/decision/view/9ΕΚΨ4653Π8-ΨΒΟ)

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας, στις 1 Απριλίου 2022, αποφάσισε (ΑΔΑ: Ψ3ΚΠ4653Π8-13Θ την Κίνηση διαδικασίας σύνταξης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) του παραλιακού Μετώπου Αττικής για το Τμήμα Πειραιάς - Σούνιο, όπου ετοιμάζουν την Αττική Ριβιέρα...

Στη συνέχεια, στις 8 Απριλίου του ιδίου έτους, το Υπ. Περιβάλλοντος αποφασίζει και ανεβάζει στην διαύγεια (ΑΔΑ: 9ΕΚΨ4653Π8-ΨΒΟ), την αναστολή των σχεδίων πόλεων όλου ή μέρους, «προς αποφυγή τετελεσμένων γεγονότων», όπως γράφει στην απόφαση (Α.Π. ΥΠΕΝ/ ΓΡΓΓΧΣΑΠ/ 35365/1385/8/4/22: «Σε περίπτωση που ανακοινωθεί η κατάρτιση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για περιοχή που περιλαμβάνεται σε ήδη εγκεκριμένη Πολεοδομική Μελέτη, πριν την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής, με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία προς αποφυγή τετελεσμένων, που θα απέκλειαν την υλοποίηση του ΕΠΣ, εφαρμόζονται τα εξής:

α) Αναστολή των οικοδομικών εργασιών και έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή που καταλαμβάνεται από το ΕΠΣ, υπό τις προϋποθέσεις των κείμενων διατάξεων. Ή

β) Η πράξη εφαρμογής που εκπονείται να παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι την έκδοση του ΕΠΣ, άλλως και εφόσον είναι εφικτό να περιοριστεί αυτή στην υπόλοιπη περιοχή της πολεοδομικής μελέτης, ήτοι να εξαιρεθεί αυτής η περιοχή που καταλαμβάνεται από το ΕΠΣ και να αποτελέσει μεταγενέστερα αντικείμενο μεμονωμένης πράξης εφαρμογής αν συντρέξει περίπτωση».

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Έτσι αναστέλει την πράξη εφαρμογής στο παραλιακό μέτωπο του Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα που αφορά το παραλιακό μέτωπο, όπου ο περιπατητικός πεζόδρομος και βεβαίως και η βίλα συγκεκριμένου μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος στις 23.6.22 καταχώρησε ανώνυμη εταιρεία με τίτλο: «ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»). Απλή σύμπτωση...

Και από την Περιφέρεια Αττικής

Στη συνέχεια την απόφαση αυτή του Υπουργείου “επικύρωσε” η απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου, με εισήγηση του Θαν. Κατσιγιάνη, ως Δ/νση χωρικού σχεδιασμού τμήμα πολεοδομικών θεμάτων και εφαρμογών). Κατόπιν τούτων:

1. Γίνεται αποδεκτή η με αρ. πρ. 695478/ 19.7.22 αίτηση της εταιρείας “Οικοδομική Εκμεταλλευτική ΕΑΕ”.

2. Εξαιρούνται από τη μελέτη Πράξης Εφαρμογής Β΄κατοικίας Αγ. Μαρίνας (3η γειτονιά) του Δήμου Κρωπίας, τα Ο.Τ. 3124 και Κ.Χ. 3123, καθώς η περιοχή που ευρίσκονται καταλαβάνονται από τα όρια του εκπονούμενου Ε.Π.Σ. (Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου) και εφόσον συντρέξει περίπτωση, θα αποτελέσουν μεταγενέστερα αντικείμενο μεμονωμένης πράξης εφαρμογής.

Αναστολή των οικοδομικών εργασιών και έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή που καταλαμβάνεται από το ΕΠΣ.

- Η πράξη εφαρμογής που εκπονείται να παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι την έκδοση του ΕΠΣ, άλλως και εφόσον είναι εφικτό να περιοριστεί αυτή στην υπόλοιπη περιοχή της πολεοδομικής μελέτης, ήτοι να εξαιρεθεί αυτής η περιοχή που καταλαμβάνεται από το ΕΠΣ και να αποτελέσει μεταγενέστερα αντικείμενο μεμονωμένης πράξης εφαρμογής αν συντρέξει περίπτωση.».

Ο Δήμος Κρωπίας προσέφυγε κατά της απόφασης

Ο Δήμος Κρωπίας όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως, δεν γνώριζε τις προηγούμενες αποφάσεις γιατί δεν ενημερώθηκε. Μόνο στην τελευταία ενημερώθηκε και κατέθεσε (16.11.22) Ειδική Διοικητική Προσφυγή κατά της απόφασης του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου (αρ. πρωτ.: 1098677/ 695478/ 2.11.22) περί εξαίρεσης των Ο.Τ 3124 και Κ.Χ 3123 απο τη μελέτη Πράξης Εφαρμογής Β΄Κατοικίας Αγίας Μαρίνας (3η Γειτονιά) Δήμου Κρωπίας στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Στο επόμενο φύλλο θα έχουμε επίσημα την απάντησή του.

――――――

Σημείωση: Φαίνεται ότι τέτοιες αποφάσεις, μπλοκαρίσματος σχεδίων πόλεων (από την κεντρική εξουσία) ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο από Φάληρο μέχρι Σούνιο έχουμε να δούμε πολλές. Και για το λόγο αυτό πολλά έργα στο παραλιακό μέτωπο έχουν παγώσει... Τα κριτήρια είναι προς συζήτηση, πάντως δεν διαφαίνεται ότι οδεύουν προς το κοινό καλό.

Ισως γι’ αυτό κάποιοι τρέχουν να προλάβουν καταστάσεις...       

 Αννα Μπουζιάνη  

――――――

Aνακοίνωση  της παράταξης αλλάζουμε

https://www.ebdomi.com/eidiseis-nea/16789-to-paraliako-metopo-tou-dhmou-kropias-paralia-ag-dhmhtriou-sto-eleos-symferonton.html

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 94 guests και κανένα μέλος