Η Μετοχική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Κτήματος Βούλας (Μ.Ε.Ε.Κ.Β.) δεν σταματάει να μας εκπλήσσει με τις επιτυχίες της στη διεκδίκηση της παράκτιας ζώνης της Βούλας. Mία παραλιακή ζώνη, με το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, την παιδική χαρά, το μονοπάτι πεζοπορίας, το καφέ Νότος!

Στο προηγούμενο φύλλο μας (αρ. 1252/15/10/22) γράφαμε για την αίτηση που κατέθεσε η ΜΕΕΚΒ και έλαβε οικοδομική άδεια να περιφράξει τμήμα της περιοχής που διεκδικεί. Το θέμα μάθαμε την τελευταία στιγμή που φεύγαμε για το τυπογραφείο, από δελτίο που μας κοινοποίησε η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ΒΒΒ, με επικεφαλής τον Θάνο Ματόπουλο.

Πράγματι λοιπόν έτσι είναι. Η ΥΔΟΜ με Α/Α πράξης 500786/12/10/22 εξέδωσε άδεια.

egkrisi perifraksis apofasi

Στη συνέχεια, και αφού το θέμα πήρε διαστάσεις, μετά από 5 ημέρες, ο Δήμος ανακάλεσε την έγκριση της περίφραξης.(σύνδεσμος εδώ)

Ο δήμαρχος, προφανώς, θεωρεί την υπόθεση της Μ.Ε.Ε.Κ.Β. τελειωμένη, άλλωστε μας το είχε πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαντώντας εμμέσως σε δημοσίευμά μας, ότι “χάσαμε την παραλία της Βούλας»: τι χάσαμε. Δεν χάσαμε γιατί δεν είχαμε!

Ανατρέχοντας στο αρχείο της ΕΒΔΟΜΗΣ, που έχει ασχοληθεί επί σειρά φύλλων, διαβάζουμε στοιχεία από τη συνεδρίαση του Δήμου ΒΒΒ την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη βέβαια, που σημαίνει χωρίς ακροατήριο και χωρίς την απαιτούμενη ευχέρεια από τους δημοτικούς συμβούλους.

Εκεί λοιπόν μάθαμε ότι ο Δήμος έχασε τα δικαστήρια με τη Μετοχική Εταιρείας Εκμετάλλευσης Κτήματος Βούλας (Μ.Ε.Ε.Κ.Β.) και η εταιρεία δέσμευσε ταμειακά αποθέματα του Δήμου ΒΒΒ!

Το αρχικό ποσό που ζητούσε ήταν 12 εκατομ. €, αλλά στη συνέχεια με τις δικαστικές αποφάσεις έπεσε στα 2,5 εκατ. ευρώ τα οποία χρωστάει ο δήμος.

Ετσι λοιπόν σήμερα, για άλλη μια φορά, δικαιώθηκε η ΜΕΕΚΒ και δέσμευσε ταμειακά τη ρευστότητα του Δήμου, όπως γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο (αρ. 1248).

Στη συνεδρίαση - προ ημερησίας - ρώτησε για την απόφαση δικαίωσης της ΜΕΕΚΒ ο επικεφαλής της ΡΙΚΙΠ Θ. Ματόπουλος.

 

Τι απάντησε ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος απάντησε ότι τα δικαστήρια έχουν δικαιώσει τη ΜΕΕΚΒ και ότι ο δικαστικός αγώνας συνεχίζεται.

Υπάρχουν αποφάσεις που δικαιώνουν το ελληνικό δημόσιο και το δήμο (γιατί στις δίκες ενάγοντες είναι και οι δύο) οι οποιες στη συνέχεια ανατρέπονται και υπάρχει μια συνεχής διαδικασία.

Από τις απαιτήσεις κυριότητας που υπάρχουν, πρωτοδίκως και εφετειακά το “Νότος” περιήλθε στο δημόσιο. Στη συνέχεια η ΜΕΕΚΒ ανέπεμψε το θέμα στο Εφετείο. Το Εφετείο τώρα αποφάσισε ότι η η ΜΕΕΚΒ είναι κύριος της έκτασης, λόγω χρησικτησίας.

Δεν μπήκε στον κόπο -ποτέ- επίσημα να ενημερώσει το σώμα για την εξέλιξη.

αρχείο ΕΒΔΟΜΗ: https://www.ebdomi.com/images/pdfgallery/2020/1149-26-09-2020.pdf

Είναι όμως έτσι. Απ’ ότι λέει το Νομικό  Συμβούλιο του Κράτους (213/1956 απόφαση), δεν είναι. «Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι περιέρχονται σε κοινή χρήση, άνευ αποζημιώσεως, και ανήκουν στο Δήμο Βούλας.

 


Διαβάστε παρακάτω τα στοιχεία της ΡΙΚΙΠ ΒΒΒ.

 

Η Μ.Ε.Ε.Κ.Β. ΑΙΤΗΘΗΚΕ και ΕΛΑΒΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ για ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ στην ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ της ΒΟΥΛΑΣ

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα του παράκτιου μετώπου και παρεμβαίνει θεσμικά και με κινητοποιήσεις. Ειδικά για το θέμα της ιστορικής διεκδίκησης της παραλίας της Βούλας από την υπό εκκαθάριση εταιρεία Μ.Ε.Ε.Κ.Β. (Μετοχική Εταιρεία Εκμεταλλεύσεως Κτήματος Βούλας) εδώ και πάνω δέκα χρόνια, έχει ενημερώσει και συσπειρώσει τους πολίτες ενάντια στην προοπτική της ιδιωτικής εκμετάλλευσης από την Μ.Ε.Ε.Κ.Β. της παράκτιας ζώνης της Βούλας.

Δυστυχώς Η διεκδίκηση της Μ.Ε.Ε.Κ.Β. (Μετοχικής Εταιρείας Εκμεταλλεύσεως Κτήματος Βούλας) για την παράκτια ζώνη της Βούλας ξεκινά πριν από σχεδόν εκατό χρόνια και φτάνει στις μέρες μας με οδυνηρές δικαστικές αποφάσεις που ‘’δικαιώνουν’’ νομικά την υπό εκκαθάριση εταιρεία. Σήμερα πολλοί εξανίστανται από το ενδεχόμενο η Μ.Ε.Ε.Κ.Β. να εκμεταλλευτεί την παράκτια ζώνη της Βούλας και το οξύμωρο είναι ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και απόγονοι μελών της Μ.Ε.Ε.Κ.Β. και κληρονόμοι της, αλλά και απόγονοι όσων κατείχαν δημόσιο αξίωμα και ‘’διευκόλυναν’’ την Μ.Ε.Ε.Κ.Β. για να μπορεί σήμερα να διεκδικεί με τυπικές αξιώσεις.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. για το θέμα αυτό της Μ.Ε.Ε.Κ.Β., αφού συγκέντρωσε χιλιάδες έγγραφα και σχέδια από το 2014 έως το 2021, τα αποτύπωσε σε συγκριτική μελέτη η οποία προσδιορίζει όλα τα πολεοδομικά και ιδιοκτησιακά χαρακτηριστικά του θέματος [1].

Αναζήτησε αυτοτελώς και όλα τα νομικά κείμενα για το θέμα και εντόπισε την 213/1956 απόφαση του Νομικού Συμβούλιο του Κράτους, σχετικά με την ιδιοκτησία όλων των κοινόχρηστων χώρων στη διαμάχη μεταξύ Μ.Ε.Ε.Κ.Β. και Δήμου και την επίμαχη παράκτια ζώνη, η οποία αποφαίνεται ότι όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι περιέρχονται σε κοινή χρήση, άνευ αποζημιώσεως, και ανήκουν στο Δήμο Βούλας.

Τον Ιανουάριο του 2021 η Μ.Ε.Ε.Κ.Β. και πάλι είχε προσπαθήσει να περιφράξει το συγκεκριμένο παράκτιο χώρο και είχε μάλιστα αναρτήσει και ταμπέλα που τον όριζε σαν ιδιοκτησία της[3].

Σήμερα και πάλι προσπαθεί να κλείσει το χώρο, έχοντας εξασφαλίσει και την πολεοδομική έγκριση με την αυτοματοποιημένη έκδοση Οικοδομικής Άδειας – μικρής κλίμακας με Α/Α Πράξης 500786 Ημ/νία έκδοσης πράξης 12/10/2022 και ΑΔΑ: 65Η146Ψ842-ΚΧΥ για ‘’ Περίφραξη με Τοποθέτηση Συρματοπλέγματος (χωρίς σενάζ) ‘’ στο Ο.Τ. Κ1 – 472 ( [4].

Το Προεδρικό Διάταγμα που επιβάλλει τον «Καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη από Φαληρικό όρμο μέχρι Αγία Μαρίνα Κρωπίας» ΦΕΚ 254 Δ /2004 και περιλαμβάνει την επίμαχη παράκτια περιοχή σαν ζώνη 4Α, επιτρέπει μόνο τις υπάρχουσες χρήσεις και απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά την οποιοδήποτε περίφραξη.

Ο Δήμος δεν αντέδρασε άμεσα, από τις 12/10/2022 μέχρι σήμερα, για την ανάκληση της απαράδεκτης και παράνομης Οικοδομικής Άδειας περίφραξης, μας αναγκάζει να δημοσιοποιήσουμε το θέμα για να επιληφθεί.

 ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 119 guests και κανένα μέλος