Πολλές οι θεματικές και τις 4 ημέρες, με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες

Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας  στο  του Ωδείου Αθηνών.

Κάθε μία από τις τρεις ημέρες είχε διάφορες θεματικές, στο πάνελ  με ομιλητές Έλληνες και ξένους και αρκετό ακροατήριο.

Ο ρόλος της «τέταρτης εξουσίας», ο αυτόνομος και ελεγκτικός της χαρακτήρας και η απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του κοινού, σε μια ημέρα η οποία συνοδεύτηκε από την παρουσίαση στοιχείων ερευνών για τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών για τη δημοσιογραφία παράλληλα με αυτές των ίδιων των λειτουργών της.

«Η ποιότητα της δημοσιογραφίας που έχουμε επιδρά άμεσα στην ποιότητα της δημοκρατίας που εμείς ως πολίτες απολαμβάνουμε. Μέσα στην πόλωση, τη δημαγωγία, τις ψευδείς ειδήσεις που ταλανίζουν τον κόσμο σήμερα, υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Και αυτό επιτάσσει την έγκυρη, διαφανή και πιστευτή διαδικασία», ανέφερε η Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου, Ιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD και Δημοσιογράφος, στο καλωσόρισμα της εκδήλωσης.


Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), απηύθυνε διαδικτυακά χαιρετισμό και υπογράμμισε πως «οι αξίες γύρω μας αμφισβητούνται και λεηλατούνται κάθε μέρα από πολλούς και για πολλούς και διαφόρους λόγους. Οι δημοσιογράφοι και τα media αποτελούν έναν πυλώνα της δημοκρατίας που πρέπει να μείνει στιβαρός και υγιής».

Η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογραφίας είχε πολλές θεματικές. Στα ζητήματα που θα απασχολήσουν το κοινό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ψυχική υγεία στους επαγγελματικούς χώρους ενημέρωσης, η τοπική δημοσιογραφία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, τα εγκλήματα πολέμου και η εμπειρία της μεταβατικής δικαιοσύνης στα Δυτικά Βαλκάνια και πολλά ακόμη.

Την έναρξη των εργασιών του forum ακολούθησε η συζήτηση " Zήτημα Εμπιστοσύνης: Η Οπτική του Κοινού" με την παρουσίαση στοιχείων έρευνας, που διεξήχθη από τη  Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του iMEdD, για την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημοσιογραφία. Τα ευρήματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα, καθώς το 70,5% θεωρεί ότι η δημοσιογραφία αποτελεί λειτούργημα και, στη συντριπτική πλειονότητά του (89,5%), αποκρίνεται ότι η δημοσιογραφία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία. Ωστόσο, στην πράξη, και στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κρίσης της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς που προκύπτει και από την παρούσα έρευνα, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με το ποσοστό δυσπιστίας απέναντί τους να φτάνει το 67,5% –συγκριτικά, πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά το ποσοστό δυσπιστίας απέναντι στα πολιτικά κόμματα, το οποίο ανέρχεται στο 77,5%.

«Η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό κομμάτι και του οικονομικού τμήματος. Οι πολίτες, εάν δεν έχουν εμπιστοσύνη, δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την ενημέρωσή τους. Κατά κάποιο τρόπο δεν μπορείς να έχεις ένα επικερδές μέσο χωρίς την εμπιστοσύνη των ανθρώπων» ανέφερε η Laura Saarikoski, αρχισυντάκτρια στην Helsingin Sanomat, την κορυφαία εφημερίδα της Φινλανδίας, στη συζήτηση πάνελ που ακολούθησε,  με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών τόσο από το εγχώριο όσο και από το διεθνές περιβάλλον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
 
Στην ανάγκη ανάδειξης και άλλων οργανισμών που υποστηρίζουν τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία αναφέρθηκε ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Υπογράμμισε πως «το λάθος που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια ήταν πως δεν αφουγκραστήκαμε τις αγωνίες της κοινωνίας». 
 

Στο ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εστίασε ο Αντώνης Καλογερόπουλος, επίκουρος καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και ερευνητικός συνεργάτης του Reuters Institute for the Study of Journalism στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζοντας: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε χρήση social media για ειδήσεις. 70% περίπου των Ελλήνων, που είναι στο διαδίκτυο,  χρησιμοποιούν τα social media για να ενημερωθούν. Στη Βρετανία ή στη Γερμανία αυτό το ποσοστό είναι κάτω του 35%. Δηλαδή χρησιμοποιούν τα social media για προσωπικούς λόγους, αλλά όχι για ότι έχει να κάνει με ενημέρωση» 

Η 2η ημέρα είχε θέμα Πώς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ως δημοσιογράφος - Μέρος 2ο.

Είναι γεγονός πως ζούμε σε έναν έντονα κομματικοποιημένο κόσμο και γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να δεχτείτε κριτική για την ειδησεογραφική σας κάλυψη. Είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις κατηγορίες; Και το βασικότερο, είστε έτοιμοι να αλληλεπιδράσετε με το κοινό σας, ζητώντας τη γνώμη του;

Η δημοσιογραφία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλείται να υπερασπιστεί και να θωρακίσει θεμελιώδεις αρχές και αξίες. Ενα ενδιαφέρον πάνελ για τον τοπικο Τύπο, που δυστυχώς όμως δεν έπιασε τον πραγματικό μικρό, αλλά μεγάλο, τοπικό Τύπο.

Την 3η μέρα (8.10.22) το πάνελ για τον τοπικό Τύπο, είχε ομιλητές Έλληνες και ξένους, που μίλησαν και δέχθηκαν ερωτήσεις και έδωσαν απαντήσεις. Το θέμα: «Ελευθερία, Ανεξαρτησία και Βιωσιμότητα του Τύπου».

Ο τοπικός Τύπος, όπως ελέχθη, μετά από έρευνα χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης από τα μεγάλα μέσα.

imed 1Το πάνελ για τον τοπικό Τύπο, παρακολουθήσαμε κι εμείς καθώς και ο υπεύθυνος Τύπου της Περιφέρειας Αττικής Γ. Αλεξανδρόπουλος.

Στις συζητήσεις της ημέρας, η τοπική ειδησεογραφία, οι προκλήσεις και η δυναμική της μονοπώλησαν το ενδιαφέρον δημοσιογράφων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, γιατί η δημοσιογραφία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλείται να υπερασπιστεί και να θωρακίσει θεμελιώδεις αρχές και αξίες.

Το επόμενο θέμα ήταν η «Δημοσιογραφία στον Πόλεμο».

Ένα όμορφο μικρό βιντεάλι, με τη ζωή του δημοσιογραάφου σε σκίτσα

://forum.imedd.org/el/

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 89 guests και κανένα μέλος