ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα εποχή στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας!!

 Η Βουλιαγμένη διαθέτει πολλά τετραγωνικά γης, που είναι πράσινα και πευκοσκεπή, τα οποία ως γνωστόν διεκδικεί η εκκλησία με σειρές δικαστικών προσφυγών, από την εποχή που δήμαρχος ήταν ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας, ο οποίος τα είχε χαρακτηρίσει πράσινα.

Επειδή όμως η εκκλησία, σε όλη την ιστορική της διαδρομή πάει χέρι - χέρι με την εξουσία, τα πράγματα δεν πάνε καλά όσον αφορά τη διάθεση αυτών των τμημάτων γης, στη Βουλιαγμένη.

Αγωγή κατά του Δημοσίου ετοιμάζει η Εκκλησία

Σύμφωνα με τον ιστότοπο orthodoxia.info, η Εκκλησία, ετοιμάζει Αγωγή κατά του Δημοσίου, μετά τη δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) (2/6/2022) για τα ακίνητα που «κατέχει» στη Βουλιαγμένη και παραμένουν δεσμευμένα.

Η προσφυγή της Εκκλησίας είχε γίνει το 2013 και αφορούσε τον χαρακτηρισμό της «αδικαιολόγητης άρνησης του Κράτους να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ατακτοποίητα της Βουλιαγμένης, ως παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη».

 

Κι αφού άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, ετοιμάζεται να διεκδικήσει στρεμματικές εκτάσεις και σε άλλες περιοχές, όπως: Φασκομηλιά, Λεγραινά, Βάρη κ.ά, αλλά και αποζημίωση για ζημία δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ενημέρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (4.10 .22) τους μητροπολίτες στην πρώτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Συμπλήρωσε δε πως ανοίγει ο δρόμος για την πολεοδομική ρύθμιση των ατακτοποίητων ακινήτων «σε συμμόρφωση της Διοίκησης και του αρμοδίου ΟΤΑ προς την απόφαση του ΕΔΑΔ».

Στη μακροσκελή εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα εποχή στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας για τη συνεργασία (σ.σ. είπαμε εκκλησία και εξουσία πάντα πηγαίνουν μαζί...)

Δια στόματος Αρχιεπισκόπου μαθαίνουμε ότι έχει συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό -να τα βρούνε- με την Πολιτεία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του λαού.

«Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποζημίωση τής Εκκλησίας της Ελλάδος για τη ζημία που υπέστη καθ’ όλα τα έτη λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της Διοίκησης να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ακίνητά της, ως νομίμως όφειλε. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα ασκήσει αγωγή κατά τού Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Οπως υποστήριξε δε, η παραβίαση είχε ως συνέπεια «την απώλεια εισοδήματος για την Εκκλησία της Ελλάδος, της τάξεως των 20.000.000 κατ’ έτος».

Λεπτομέρειεα από την

εισήγηση στη Συνεδρίαση

πόφασις 2-6-2022 Ερωδικαστηρίου

[...Μία ὑπόθεσις τοῦ κτήματος στή Βουλιαγμένη γιά τό ὁποῖο προσφύγαμε μετά ἀπό πολλές δυσκολίες στό Εὐρωπαϊκό Δικαστήριο τό 2013. Ἡ ἀπόφασις πού μᾶς δικαίωσε βγῆκε στίς 2-6-2022 δηλαδή μετά 9 ὁλόκληρα χρόνια μέ ὅ,τι αὐτό συνεπάγεται.

«...Σήμερα, βλέπουμε τά πάντα νά εἶναι ρευστά, ἀσαφῆ, νά ἐξελίσσονται ραγδαῖα. Εἴμαστε στήν ἐποχή τῆς εἰκονικῆς πραγματικότητας καί τοῦ ψηφιακοῦ κόσμου, ὅπου ἔχει κλονιστεῖ ἡ παλαιά ἀντίληψη περί κοινοτισμοῦ καί συλλογικῆς συνείδησης, κάθε τι τό παραδοσιακό καί κάθε ἐναπομείνας θεσμός.

...Βλέπουμε μιά ἀναντιστοιχία ἀνάμεσα σ’ αὐτό πού δηλώνουμε ὅτι πιστεύουμε καί στίς καθημερινές μας πράξεις καί συνήθειες.

Σήμερα οἱ περισσότεροι δέν ἀποδέχονται τήν πίστη τῆς Ἐκκλησίας, ὅπως διατυπώνεται σέ αὐτήν. Ἀδιαφοροῦν. Ἀναμειγνύουν κάποια στοιχεῖα τῆς Ὀρθοδοξίας μέ ἀτομικές τους ἤ ξενόφερτες πεποιθήσεις καί συνήθειες, πού ἀλλοιώνουν τήν παραδοσιακή νοοτροπία καί συνθέτουν μιά ἀτομική θρησκευτικότητα» σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος.

Και αναφέρεται σε ενέργειες και δράσεις που πρέπει να κάνει η Εκκλησία για να συνετίσει τους αμφισβητίες και άπιστους. Και γι’ αυτό χρειάζονται χρήματα.

Και συνεχίζει:

«Ὅλα αὐτά γιά νά συντελεσθοῦν καί νά ὑλοποιηθοῦν χρειάζονται οἰκονομική στήριξη, ὅπως τόνισε στούς ἀρχαίους Ἀθηναίους ὁ Δημοσθένης «Δεῖ δὴ χρημάτων καὶ ἄνευ τούτων οὐδέν ἐστι γενέσθαι» (σ.σ. τους αρχαίους τους επικαλούνται μόνο όταν τους συμφέρει).

Κι αναρωτιέμαι: Και πώς να μην “ξυπνήσουν” οι της Εκκλησίας και να ζητάνε γη και ύδωρ από τη Βουλιαγμένη, όταν ακούνε καθημερινά για τη “Ριβιέρα” που έρχεται και φέρνει ανάπτυξη και χρήμα! Τώρα αν πολεοδομηθούν τα πράσινα, που η εκκλησία θεωρεί δικά της, η Βουλιαγμένη θα γίνει κρανίου τόπος, αλλά ποιος νοιάζεται. Το χρήμα είναι ο θεός, όχι μόνο στον λαό, αλλά και στους απεσταλμένους του θεού κατά πως φαίνεται.

Καλή ζωή, προϋποθέτει, φυσικό περιβάλλον. Η ουσία δεν είναι στα περισσότερα τετραγωνικά σπίτι, αλλά στα περισσότερα δέντρα στον κήπο.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 378 guests και κανένα μέλος