Την τελευταία εβδομάδα φήμες κυκλοφορούσαν ότι το Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) 50 όπου βρίσκεται η ταβέρνα “Στροφυλιά” μαζί με όμορο οικόπεδο έχει πουληθεί στην αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ “Βασιλόπουλος” και πρόκειται να ανοίξει κατάστημα...

To τετράγωνο της “Στροφυλιάς” στη Βούλα 

αποκλειστικής κατοικίας


Την τελευταία εβδομάδα φήμες κυκλοφορούσαν ότι το Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) 50 όπου βρίσκεται η ταβέρνα “Στροφυλιά” μαζί με όμορο οικόπεδο έχει πουληθεί στην αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ “Βασιλόπουλος” και πρόκειται να ανοίξει κατάστημα.

Ετσι ο Δήμος προκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, αφού αναστατώθηκε η περιοχή, από τα δυσοίωνα για την γειτονιά νέα.

Αρκετός κόσμος στο ακροατήριο την ημέρα της συνεδρίασης (Τετάρτη 15/7).


Ο Δήμαρχος εξήγησε (μετά από ερώτηση του Π. Θανόπουλου) πώς προέκυψε το θέμα της οδού Σωκράτους και Λυκούργου (πλ. Μπακογιάννη) και έρχεται εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πριν μία εβδομάδα δέχθηκε τηλεφώνημα από την εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, που του μιλούσε για ένα σούπερ Μάρκετ στη Βούλα. Ο Δήμαρχος του απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση γιατί στη Βούλα απαγορεύεται το σούπερ μάρκετ.

Από την άλλη,  δέχθηκε τηλεφώνημα και  από τον ιδιοκτήτη του κτίσματος στο Ο.Τ. 50, όπου βρίσκεται και το μεζεδοπωλείο «Στροφυλιά» και πήρε διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στα σκαριά και δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Αλλά και  οι υπηρεσίες του Δήμου που έψαξαν το θέμα δεν βρήκαν τίποτα.

Παρ’ όλα αυτά προκειμένου να αποκλείσει την περίπτωση δημιουργίας, πρότεινε να  γίνει τροποποίηση του Ο.Τ. 50 από αγορά που ισχύει σήμερα,  σε αποκλειστικής κατοικίας και μόνο κατοικίας και παράλληλα αναστολή εκδόσεως οικοδομικών αδειών (εκτός κατοικιών) για ένα χρόνο.


Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα, μετά από μακρύ διάλογο.

 

Ο Δήμος δουλεύει με αυτόματο πιλότο


Ο Α. Αποστολάτος «έκρουσε τον κώδωνα» και έφερε apostolatos-karagian.jpgπαράδειγμα τον Βασιλόπουλο στη Γλυφάδα (Λαζαράκη), όπου αν και απαγορευόταν στην περιοχή υπεραγορά, κατάφεραν να το λειτουργήσουν με τη γνωστή μέθοδο του «Παντοπωλείου».

Τόνισε μάλιστα ότι «αν μιλήσουμε για συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ μίλησα με νομικούς, αν αποφασίσουμε  για συγκεκριμένο τετράγωνο, αυτό θα χαθεί στα δικαστήρια».


Αναφέρθηκε σε διάφορα αυθαίρετα στην πόλη που λειτουργούν με τις «ευλογίες» του Δήμου, τονίζοντας:  στην οδό Προόδου έγιναν δύο σούπερ μάρκετ μέχρι που κατέλαβαν και τις πρασιές. Στη στροφή της Βάρης έγινε ένα τερατούργημα με χρήσεις που δεν επιτρέπονται, αλλά δυστυχώς τα  τελευταία χρόνια ισχύει ότι ο τολμηρός και  ο θρασύς μπορεί να κάνει αυτό που θέλει.

«Ο Δήμος πρέπει να λάβει μέτρα σε όλο το μήκος και το πλάτος της πόλης», εξήγησε ο Αποστολάτος για να μην ενσκύψουν άλλα προβλήματα και συνέχισε:

«Εγώ θα πρότεινα κάτι άλλο. Γιατί δεν αντιμετωπίζουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια της Βούλας. Όλα μαζί και συγκεκριμένα:

– Τι θα γίνει στη Β’ πλαζ που δώσατε άδεια για 4 μαγαζιά; Οι χρήσεις γης θα μας το πούνε.

– Τι θα γίνει στο κάμπινγκ (δίπλα από την Α’ πλαζ)

Τι θα γίνει στην Πηγάδα που τη χάσατε

– Τι θα γίνει στη Δερβενακίων, το Νταμάρι, το Παλιατζίδικο στη Λ. Βάρης.

Γιατί δεν τολμάτε, εδώ είμαστε.

Να φέρουμε το ΓΠΣ, να πούμε για τις χρήσεις και να μας ακούσει και ο κόσμος να καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

Γι’ αυτό λοιπόν ζητώ αναστολή σε όλες αυτές τις εκτάσεις και όχι μόνο.


Αντιπρόταση Αποστολάτου για καθολική απόφαση


Αντιπρότεινε λοιπόν ότι: «θα πρέπει να ξεκινήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) και ταυτόχρονα να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης, χωρίς να βλάπτει τον οικιστικό χαρακτήρα της πόλης ούτως ώστε να μη μπορεί κανένα Συμβούλιο της Επικρατείας και κανένας να προσφύγει και να μας καπελώσει».

Η πρόταση του Αποστολάτου δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία, αφού παρατύπως, ο πρόεδρος δεν την έθεσε σε ψηφοφορία πριν από την κύρια πρόταση του Δημάρχου.

Πράγμα που ο μεν πρόεδρος Α. Κάσδαγλης δεν παραδέχθηκε στις διαμαρτυρίες του Αποστολάτου, ενώ ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι είναι αντιπρόταση.

 

Η πόλη είναι κατοχυρωμένη


Ο Πέτρος Θανόπουλος αφού ζήτησε εξηγήσεις, πώς προέκυψε το θέμα, υποστήριξε ότι η πόλη είναι προστατευμένη thanopoulos.jpgαπό τη γέννησή της γιατί είναι αποκλειστικής κατοικίας. Αναφέρθηκε δε σε απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που λέει ότι η Βούλα έχει ειδικούς όρους δόμησης.

Ισχυρίστηκε ότι ΓΠΣ υπάρχει και δεν υπάρχει τμήμα που να λέει ότι πρέπει να τροποποιηθεί.

«Εχω προσφύγει πλείστες όσες φορές στο ΣτΕ προσπαθώντας να θωρακίσω την πόλη». Όταν προσέφυγα στο ΣτΕ αναφέρθηκε μόνο στις χρήσεις γης και κερδήθηκε.

Το ΣτΕ συγκεκριμένα μιλάει μόνο για τις εμπορικές χρήσεις. Λέει ότι καταργούνται οι εμπορικές χρήσεις στη Βούλα. Η πόλη είναι κατοχυρωμένη.

Υπάρχει προσπάθεια εμπορευματοποίησης από συγκεκριμένα κέντρα», τόνισε με έμφαση ο Π. Θανόπουλος.

.

Αναφέρθηκε σε έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ που το υπογράφει η Ε. Λεμπέση η οποία αναφέρεται σε Διάταγμα του 1940 και καταλήγει ότι «έχομε τη γνώμη ότι είναι συμβατή και επιτρέπεται η χρήση παντοπωλείου στο Ο.Τ.50».

Αυτό που φοβάμαι, γιατί για μένα Νόμος του 1940 δεν υπάρχει, με μια τέτοια απόφαση σήμερα μπορεί να αναγνωρίσουμε το νόμο αυτό και να έχουμε άλλα προβλήματα μετά, κατέληξε ο Π. Θανόπουλος.


Ο Γιάννης Σκουμπούρης έκανε μία κρίση αποτελεσματικότητας για τις δημοτικές αρχές των προηγούμενων είκοσι ετών που δεν μπόρεσαν να λύσουν το θέμα χρήσεων γης. Ετσι άφησαν τα διάφορα συμφέροντα να επικρέμωνται πάνω από την πόλη διότι ακριβώς υπάρχει μια συγκεχυμένη στάση του τύπου «η πόλη δεν έχει ένα σύγχρονο ΓΠΣ» κλπ.

Μνημόνευσε κι αυτός το Διάταγμα του 1926 και τόνισε ότι το ΓΠΣ σήμερα έχει να κάνει με τους μεγάλους άξονες και τους ελεύθερους χώρους της Βούλας και τίποτα άλλο.

«Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να αλλάξει αυτό στην πόλη», τόνισε και δήλωσε ότι βλέπει σε θετική κατεύθυνση την πρόταση του δημάρχου αλλά θα έχει διάφορα νομικά προβλήματα, απλά κερδίζει χρόνο.

tririgoti-kasdagli.jpgΗ Ηλέκτρα Τσιριγώτη τόνισε ότι: «Μια σύγχρονη πόλη δεν μπορεί να υφίσταται χωρίς ένα ΓΠΣ. Για μια φορά ακόμη αισθάνομαι ότι λύνουμε τα προβλήματα αποσπασματικά. Σήμερα είναι το Ο.Τ. 50, χθες ήταν τα οικόπεδα του Κόνιαρη, αύριο θα είναι κάτι άλλο.

Είμαστε κατά τα λεγόμενα αποκλειστική κατοικία και στην πράξη ο καθένας κάνει ότι θέλει.

Θα έπρεπε λοιπόν έστω και μία φορά να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα και να πάρουμε μια απόφαση τακτοποίησης της πόλης. Ολοι θέλουμε να διαφυλάξουμε την πόλη ως κηπούπολη».

Τέλος ευθυγραμμίστηκε με την πρόταση του Α. Αποστολάτου, για δρομολόγηση ενός νέου ΓΠΣ.

 

Στην ίδια κατεύθυνση μίλησε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γ. Χατζηϊωάννου, «να δούμε ένα σύγχρονο ΓΠΣ στη Βούλα και να καθορίσουμε αυστηρά τις χρήσεις γης. Λέμε, λέμε τόσα χρόνια και δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει μια και καλή να τελειώσει το πρόβλημα της Βούλας».


Κι ο Γρ. Κωνσταντέλλος υπέρ ενός νέου ΓΠΣ


Ο Αντιδήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος  τόνισε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στο συγκεκριμένο Ο.Τ. και ότι προσωπικά δεν έχει πεισθεί ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. kostantelos.jpg

Αφού δήλωσε ότι υπερψηφίζει την πρόταση του Δημάρχου, εξήγησε ότι είναι αρκετά τα θέματα που άπτονται ΓΠΣ και χρήσεων γης, που έχουν έρθει στο Δ.Σ, μόνο την τελευταία δημοτική περίοδο με κατεπείγουσες διαδικασίες. Χωρίς να δίνεται άπαξ δια παντός ουσιαστική λύση, χωρίς να γίνεται τομή.

«Υπενθυμίζω την υπόθεση Κόνιαρη και το Μουσείο Μπενάκη, υπενθυμίζω την υπόθεση Ασκληπιείου, όπου τρέξαμε πυροσβεστικά να τα λύσουμε και όχι προληπτικά. Και το ζήτημα είναι κατά πόσο οφείλουμε ως Δημοτική Αρχή, ανεξάρτητα αν βρισκόμαστε ενάμισι χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές, έχοντας την πολιτική γενναιότητα να σηκωθούμε και να πάρουμε θέση σε ένα καυτό αλλά συνάμα αναγκαία λειτουργικό πρόβλημα της πόλης όπως είναι το ΓΠΣ. Δεν δέχομαι την άποψη του συναδέλφου Π. Θανόπουλου, ότι η πόλη έχει ΓΠΣ. Εχει κάποιες αποφάσεις του ΣτΕ ατάκτως ερριμένες δεξιά και αριστερά. Η πόλη είναι ανοχύρωτη και υπάρχει ένα χαλαρό δίχτυ προστασίας.

Αφού θα αποφασίσουμε σήμερα να δράσουμε τοπικά για να λύσουμε τοπικά το Ο.Τ. 50, οφείλουμε σήμερα και σε πνεύμα ενότητας, το οποίο απαιτείται, να ανοίξουμε επιτέλους το θέμα του ΓΠΣ και των χρήσεων γης.

Να σκεφθούμε πώς θα μπορούσε το Προεδρικό Διάταγμα να καθορίζει χρήσεις γης στο Α’ και Β’ αλίπεδο της Βούλας, αν είχαμε ένα ΓΠΣ.


Με ιατρική συνταγή…


Αν και πιλότος μίλησε με ιατρικούς όρους εξηγώντας ότι: «πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που συμβαίνει στη Βούλα την τελευταία περίοδο είναι ότι έχουμε ένα πρόβλημα στη μέση μας σοβαρό το οποίο ζούμε στην καθημερινότητά μας και σήμερα συζητάμε αν θα κάνουμε μαγνητική τομογραφία για να το αφήσουμε έτσι ή θα κάνουμε χειρουργείο.

Θα πρέπει όλοι μας, να επιδιώξουμε τη μαγνητική τομογραφία να την κάνουμε χθες το απόγευμα. Σ’ αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να μπουν όροι. Η διαδικασία εκπόνησης μιας πρότασης ΓΠΣ δεν μπορεί να αφεθεί εν λευκώ στους μελετητές. Πρέπει να ξεκινήσει με συγκεκριμένες οδηγίες για το τι επιθυμούμε ή ποια τα όρια που μπορούμε να κινηθούμε εμείς σαν Δ.Σ. και σαν παρατάξεις. Αλλά αυτό να το κάνουμε τώρα.

Εγώ προσωπικά είμαι διατεθειμένος να είμαι ένας από τους επτά, που θα βάλω την υπογραφή μου, ο έβδομος κατά σειράν, ούτως ώστε εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών, να έρθει εδώ στο Δ.Σ. θέμα για την ανάθεση του ΓΠΣ της πόλης. Θεωρώ ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα προσφέρουμε χρηστή υπηρεσία στους κατοίκους και θα διαφυλάξουμε κάτι που έτσι όπως κατέληξε είναι διάτρητο.

Εκανε έκκληση στον Α. Αποστολάτο να υπερψηφίσουν την πρόταση του Δημάρχου και αύριο το πρωί όπως είπε «να βάλω την έβδομη υπογραφή για να προχωρήσει το θέμα».


Ο Δημήτρης Δαβάκης χαρακτήρισε προχειρότητα τον τρόπο με τον οποίο ήρθε το θέμα προς συζήτηση χωρίς καμιά εισήγηση, όταν ο Δήμαρχος το γνώριζε μία εβδομάδα πριν. Μίλησε κι αυτός για ένα νέο ΓΠΣ το οποίο είναι απαραίτητο και κάποια στιγμή πρέπει να γίνει, για μια πόλη του 2009.

 

Θα βγει αληθινή η Καραγιάν;


Η Νανά Καραγιάν λοιπόν ψήφισε θετικά στην πρόταση του Δημάρχου, επισημαίνοντας όμως ότι η πείρα της λέει, ότι οσάκις έχει κάνει μία αντιπρόταση ο Αποστολάτος, για χρήσεις γης, και δεν πέρασε λόγω μειοψηφίας, χάσαμε.


Τέλος ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση του Δημάρχου για αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου τετραγώνου σε αποκλειστικής κατοικίας και αναστολή εργασιών για ένα χρόνο.

 

Τέλος ΓΠΣ των ΟΤΑ;


Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το ακροατήριο ότι «δεν υπάρχει πλέον όχι για τη Βούλα, αλλά για όλη την Ελλάδα, ΓΠΣ αποκλειστικής κατοικίας. Από το Σεπτέμβριο ο Οργανισμός Σχεδιασμού Αττικής πλέον μιλάει για μικρές και ήπιες δράσεις σε κάθε συνοικία για να μην επιβαρύνει τις άλλες περιοχές.

 

Σ.Σ. Βέβαια αν αληθεύουν αυτά που είπε ο Δήμαρχος – και πράγματι αληθεύουν γιατί όλοι οι Δήμοι αυτό τον καιρό συζητούν αυτό το Σχέδιο που θα έρθει το Σεπτέμβρη προς ψήφιση – πιθανότατα να δικαιωθούν οι Αποστολάτος, Κωνσταντέλλος, Σκουμπούρης που θεωρούν την απόφαση διάτρητη και θα πέσει.


Όπως και να ‘χει στο σημείο αυτό δεν μπορεί να ανοίξει κατάστημα υπεραγορά, αλλά ούτε ακόμα και παντοπωλείο. Γιατί τα σύγχρονα παντοπωλεία είναι πολυκαταστήματα με πολλαπλές χρήσεις, καλή ώρα, Μπαλάσκας.

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 111 επισκέπτες και κανένα μέλος