Σε ποια πεζοδρόμια;

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε ο δήμαρχος του Δήμου ΒΒΒ (Δευτέρα 18 Ιουλίου), με θέμα μελέτη με στόχο την καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στην πόλη, σε ότι αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και την άμεση παρέμβαση για την πλήρη εναρμόνιση όλων τον δημόσιων κτηρίων, των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των κοινόχρηστων χώρων, με τις απαιτούμενες συνθήκες πλήρους εξυπηρέτησης των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

prosvasimes diadromes fotoΤο θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος τόνισε ότι, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία μίας πόλης απόλυτα φιλικής και φιλόξενης στα ΑμεΑ, με άμεση υλοποίηση όσων προβλέπει η μελέτη σε πρώτο χρόνο.

Εξήγησε ότι την πρώτη επαφή με την απουσία ράμπας ΑμεΑ και προσβασιμότητας στη Βούλα, την ένιωσε όταν ο αείμνηστος πατέρας του βρέθηκε σε αναπηρικό καρότσι και έκανε καθημερινά τη διαδρομή Ναυσικάς, Αγ. Ιωάννη, Μ. Ασίας, Βασ. Παύλου χωρίς καμμία πρόβλεψη προσβασιμότητας.

Συμμετείχε -τότε- και ο ίδιος, στην τότε Δημοτική Αρχή (επί Γ. Μάντεση).

Έτσι, όπως σημείωσε στο τέλος της προηγούμενης θητείας του ως δήμαρχος, «κάναμε κάποιες δομικές παρεμβάσεις ξεκινώντας από τα δημοτικά - δημόσια κτίρια. Εχουν γίνει αρκετές, αλλά δεν αρκούν.

Το δικό μου όραμα είναι να να μπορέσουμε να έχουμε μια ελεύθερη διαδρομή που θα υπερβαίνει τα 400 περίπου χιλιόμετρα οδικού δικτίου (πεζοδρομίων) που έχει ο Δήμος.

«Πρόκειται για έργο ιδιαίτερο φιλόδοξο με υψηλό βαθμό δυσκολίας, αλλά εξαιρετικά σημαντικό και απαραίτητο για μία κοινωνία ανθρώπινη και πολιτισμένη», κατέληξε ο δήμαρχος.

Η εντεταλμένη σύμβουλος εναρμόνισης δράσεων και έργων για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, Μαρία Φουρναράκη εξήγησε στους παριστάμενους τις βασικές στοχεύσεις της Δημοτικής Αρχής μέσα από τη μελέτη, ενώ έκανε έκκληση στους συμπολίτες να επιδεικνύουν περισσότερο σεβασμό στους ΑμεΑ, καθώς η αδιαφορία πολλές φορές ακυρώνει όποια προσπάθεια γίνεται για τη δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας.

Ενεργώς παρών και ο Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δημήτρης Γεωργιάκος.

 

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η μελέτη από εκπρόσωπο της εταιρείας που ανέλαβε το έργο. Η βασική δομή της μελέτης, αφορά τρεις φάσεις:

1η φάση: Καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε ότι αφορά θέσεις στάθμευσης, διαδρομές όδευσης και wc για ΑμεΑ.

2η φάση: καταγραφή ελλείψεων στα 400 χλμ, με καταγραφή 120 περίπου άμεσων παρεμβάσεων με κόστος 90.000 € και χρόνο υλοποίησης 6-12 μήνες που θα δημιουργήσουν συνθήκες προσβασιμό-

τητας σε μεγάλο ποσοστό των επίκαιρων και πολυσύχναστων σημείων του Δήμου.

3η φάση: ελεύθερες διαδρομές ειδικού ενδιαφέροντος οι οποίες θα αποτελέσουν τα πρώτες αρτηρίες προσβάσιμων διαδρομών.

Το πολύ αισιόδοξο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με πλατφόρμα (ηλεκτρονική) όπου θα καταγραφεί η διαδρομή που θα μπορεί να γνωρίζει ένας ΑμεΑ για να την ακολουθήσει!

Σε ποια πεζοδρόμια;

 

Καλά και ωραία όσα ειπώθηκαν από όλους τους προλαλήσαντες, καλές και οι μελέτες, αν και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μελέτες στους Δήμους που πληρώνονται και μένουν στα ...συρτάρια.

Αλλά σε ποια πεζοδρόμια, αλήθεια, θα κινηθεί ένα αναπηρικό καροτσάκι ΑμεΑ, ή ένα παιδικό καροτσάκι ή, ή;

Κάθε πολίτης που βαδίζει στους δρόμους του Δήμου, αυτονόητα θα εκφράσει αυτή την απορία!

Πρωτίστως, θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να επιχειρήσει να απελευθερώσει τα πεζοδρόμια από τα διάφορα εμπόδια, γκαράζ, θαμνώδεις διαδρομές και να ακολουθήσει η δημιουργία ράμπας στα πεζοδρόμια.

Δεν νοείται παραλιακή πόλη με μεγάλη ακτογραμμή να μην έχει πρόσβαση στη θάλασσα!

Τα αιωνόβια δέντρα

δεν κόβονται

Και επειδή υπάρχουν και αιωνόβια δέντρα στα πεζοδρόμια, που εμποδίζουν, προτείναμε να μην κοπούν, αλλά να εισηγηθούν στην ιδιοκτησία να βάλει -στο σημείο αυτό- λίγο πιο μέσα τον μαντρότοιχό της. Αυτό σημαίνει οικολογική συνείδηση. Τα θαμνώδη και τα ταχείας ανάπτυξης φυτά ξαναγίνονται γρήγορα.

Πάλι, αισθάνομαι, ότι ο δήμαρχος αγοράζει την κάσκα (κράνος) και κάποια στιγμή -αν έρθουν όλα βολικά- θα αγοράσει και τη μηχανή.

Ωστόσο επισημάναμε ότι κάθε νεόδμητη οικοδομή θα έπρεπε να ελέγχεται από τη Δημοτική Αρχή αν έχει κρατήσει τις προδιαγραφές για ελεύθερα πεζοδρόμια, κάτι που δεν βλέπουμε.

Σ’ αυτό μας διαβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος Δ. Γεωργιάκος ότι όλες οι νεόδμητες οικοδομές το εφαρμόζουν. Μας ευχαριστεί.

Οσο για τα πανύψηλα πεζοδρόμια που παραπονούνται τα γόνατά μας, όταν επιχειρούμε να τα ανεβάσουμε, μας απάντησε ο Δ. Γεωργιάκος, ότι πλέον έχει καταργηθεί αυτό το ύψος. Το ανώτερο είναι 17 εκατοστά.

Αννα Μπουζιάνη

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 guests και κανένα μέλος