Eνημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με θέμα την παρουσίαση λειτουργίας ενός εκ των τριών σε ολόκληρη τη χώρα, Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου.

Αν και ήταν ενημερωτική η εκδήλωση ο δήμαρχος επαναλάμβανε ότι είναι «διαβούλευση» επί του συγκεκριμένου θέματος, κάτι που δεν ισχύει, γιατί στην πρόσκληση μιλούσε για ενημέρωση. Οι πολλοί ομιλητές δε, ασχολήθηκαν ελάχιστα με το Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο (ΟΠΣ).

Διαβούλευση γίνεται για συγκεκριμένο θέμα με το κοινό που ενδιαφέρεται, που ακούει, ρωτάει και παίρνει απαντήσεις, αλλά καταθέτει και προτάσεις.

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μίλησε τονίζοντας ότι η «δράση σας σήμερα είναι στη φαρέτρα μας».

Παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μ. Γραφάκος. Παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Αθ. Αυγερινός, εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Πράσινου Ταμείου, φορείς που συμμετέχουν στη συγχρηματοδότηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου ΒΒΒ, Δαβάκης, Ματόπουλος, Πασακυριάκος.

 

Τί είναι το ΟΠΣ

Το Ολοκληρωμένο πράσινο σημείο, που ζητάει να κατασκευάσει ο δήμαρχος στην οδό Αναγυρούντος αρ. 16 (οικόπεδο 04-ΟΤ255 Α) στη Βάρη, ιδιοκτησίας του Δήμου, βρίσκεται δίπλα από τα αρχαία, ένα σχολικό συγκρότημα και γενικά σε έναν μικρό αλλά πολύ εμπορικό δρόμο! Επίσης όπως βλέπουμε τα ΟΠΣ πρέπει να έχουν έκταση 2,5 στρεμμάτων προκειμένου να έχει εύρυθμη λειτουργία.

Eίναι ένας χώρος που θα υποδέχεται “απορρίμματα” (διάφορα είδη ρούχων, βιβλίων, μικροσυσκευών και άλλων υλικών τα οποία θα μεταφέρουν εκεί οι πολίτες, και θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με μια επισκευή και θα μπορούν να πωλούνται σε χαμηλή τιμή.

Στο ΟΠΣ θα υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για εκπαιδευτικούς και κατοίκους με τη συνεργασία πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος σημείωσε ότι πήγε στο δεύτερο βήμα και δεν δημιούργησε τα πράσινα σημεία (μικρές γωνιές) γιατί θα γίνονταν μικρές χωματερές. Ετσι προχώρησε στο Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο, που καλύπτει όλο το Δήμο και όχι μόνο.

Μα μικρές χωματέρες έχει έτσι κι αλλιώς σε πάρα πολλά σημεία ο Δήμος.

Τα πράσινα σημεία θα ήταν πιο οικεία στις γειτονιές και θα έμπαινε σιγά σιγά ο πολίτης στη διαδικασία και τη νοοτροπία. Είναι άλλο να το πάει ένα αντικείμενο άχρηστο στη γειτονιά του και άλλο να πρέπει να το βάλει στο αυτοκίνητό του και να το ...ταξιδέψει.

Γνώμη μας είναι ότι την πρώτη διαβούλευση έπρεπε να την είχε κάνει ο Δήμαρχος με τους κατοίκους της γειτονιάς που πρόκειται να εγκαταστήσει το ΟΠΣ, να τους εξηγήσει, να ενημερώσει για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, που ήδη έχουν αρχίσει και που διαφάνηκαν και στην εκδήλωση.

Εκ προοιμίου να δηλώσω ότι είμαι υπέρ της ανακύκλωσης και την τηρώ. Αλλά σιγά - σιγά βλέπω το θέμα της ανακύκλωσης να καταλήγει, όπως και τόσα άλλα, ως υποχρέωση του καταναλωτή και κανενός άλλου.

Η ανακύκλωση θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει μέσα από τις επιχειρήσεις συσκευασίας, παραγωγής κ.λπ., όπου θα μπορούσε να μειωθεί το συσκευασμένο προϊόν.

Αντ’ αυτού οργανώνουμε καφέ κάδους για τα βιοαπόβλητα, που στο κάτω - κάτω είναι τα μόνα προϊόντα της μάνας γης, που αποσυντίθενται και γίνονται χωματάκι. Καταργούμε τα καλαμάκια και θάβουμε εκατομμύρια τόνους πλαστικού και αλουμινίου κάθε χρόνο.

Κάτι πάει στραβά.

Οπως στραβά θεωρώ ότι προχωρεί και ο Δήμος ΒΒΒ. Καμαρώνει ως επιτυχία την συλλογή βιοαποβλήτων στα Πηγαδάκια, που έχει βαλτώσει. Θα έπρεπε να έχει γίνει μία ενημέρωση με αλήθειες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν πας κατευθείαν στο επόμενο βήμα. Πας βήμα - βήμα για να κερδίσεις την ανακύκλωση. Ναι ξεκινάς από τα Πράσινα Σημεία. Δεν πας κατευθείαν σε ...εργοστασιακή μονάδα με 20 και πλέον εκατομμύρια επένδυση και 44 εργαζόμενους!

Μου θύμισε τη δασκάλα που ξεκίνησε τα παιδιά της 1ης δημοτικού στον δεύτερο τόμο των μαθηματικών με αριθμούς και όχι με παραστάσεις (πουλάκια, μήλα κ.λπ.) γιατί όπως έλεγε «τα παιδιά είναι έξυπνα». Και αναρωτιέται κανείς όλες εκείνες οι επιτροπές και οι επιστήμονες που κατέληξαν στους δύο τόμους, ήταν ανόητοι;;;

Αννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 288 guests και κανένα μέλος